George Floyd bliver begravet i hjemby ved siden af sin mor

Tirsdag er der begravelse for den sorte mand George Floyd, der har sat ild til protester over hele verden.

Den 46-årige sorte mand George Floyd, hvis død efter en anholdelse af en hvid politibetjent i Minneapolis er blevet et globalt symbol på racisme og politivold, bliver begravet tirsdag.

Han stedes til hvile ved siden af sin mor på kirkegården Houston Memorial Gardens klokken 11.00 lokal tid i sin amerikanske hjemby, Houston, hvor han voksede op, skriver nyhedsbureauet AFP.

Mandag eftermiddag fik offentligheden lov til at give et sidste farvel til George Floyd, hvis åbne kiste stod i lit de parade.

Det er en måde at vise en afdød prominent person og er modsætningen til castrum doloris, som blandt andre afdøde prins Henrik lå i, hvor kisten er lukket.

Begravelse bliver privat

Den seks timers lange visning i kirken ved navn The Fountain of Praise Church i Houston tiltrak over 6000 gæster, herunder Texas' guvernør, Georg Abbott, og den sorte amerikanske skuespiller Kevin Hart. Visningen var det sidste stadie af ceremonier, der ærede George Floyd før tirsdagens begravelse.

Ifølge flere amerikanske medier bliver begravelsen holdt privat. Halvdelen af gæsterne vil bestå af Floyds familie og kære, mens den anden halvdel vil udgøres af politikere, ledere i lokalsamfundet og andre personer af rang.

En af verdens bedste boksere Floyd Mayweather, der også er sort, har betalt for begravelsen, hvor blandt andre Houstons borgmester, Sylvester Turner, og den sorte, amerikanske skuespiller Jamie Foxx deltager.

Biden besøgte familien

Den med al sandsynlighed kommende præsidentkandidat for Demokraterne, Joe Biden, har mødtes med familien til George Floyd forud for begravelsen.

Til selve ceremonien tirsdag vil der blive afspillet en optaget hilsen fra den tidligere vicepræsident.

George Floyd døde 25. maj, efter at den hvide politibetjent fra Minneapolis Derek Chauvin, der er drabssigtet i sagen, satte sit knæ på Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder.

På en videooptagelse fra et vidne kan Floyd høres råbe "I can't breathe", eller på dansk "jeg kan ikke trække vejret". De ord er siden hen blevet brugt som slagord i de tusindvis af protester mod politivold og racisme, der har fundet sted over hele verden i de seneste uger.

En blakket straffeattest

George Floyd er blevet symbolet for netop "systemisk racisme" i USA. Han var dog ikke en mand, der havde en ren straffeattest. Floyd havde blandt andet flere domme bag sig. For eksempel afsonede han en dom på fem års fængsel for et overfald og røveri, han havde begået i 2007. Desuden var han også dømt for tyveri og salg af narkotika.

Og ifølge flere medier, blandt andet New York Post, var grunden til, at han overhovedet blev anholdt den 25. maj, var, at han kort forinden havde forsøgt at komme af med en falsk pengeseddel.