Uro efter politivold

George Floyd begravet som en statsmand - i en kiste af guld

Tilkendegivelser er strømmet ind til den døde 46-årige, som tirsdag blev begravet i en guldkiste ved siden af sin mor.

Først en sagte mumlen fra de fremmødte. Så andægtig stilhed. Derefter lyden af seks mænd, som nænsomt løftede den tunge, blankt skinnende kiste med George Floyds legeme det sidste stykke fra rustvognen og ind i Fountain of Praise-kirken.

Om ti år vil hun måske læse om det i en historiebog

Tamecia Dogbe, der havde sin niece med til begravelsen

Det var scenen i al sin rørende enkelthed. Og derefter overgik den ceremonielle del af George Floyds begravelse til familie, venner og pårørende, der havde samlet sig uden for kameraernes og de mange sympatisørers søgelys for at tage afsked med en ven, en far, en eksmand og en bror.

- Dette er et øjeblik af samhørighed. Et tidspunkt, hvor Gud har samlet mennesker fra hele verden for at blive forbundet med vores sjælebror George Perry Floyd, lød det fra pastor Mia K. Wright.

Samlet udenfor kirken

Udenfor kirken i Houston var flere hundrede samlet. For at tage del i begravelsen på afstand. Og være vidne til et stykke amerikansk historieskrivning.

- Det føles i hvert fald sådan. Det er noget, jeg gerne vil have min niece til at overvære og forstå. Om ti år vil hun måske læse om det i en historiebog, men vi må bede til, at den slags foreteelser ikke sker igen, lød det fra Tamecia Dogbe, der ifølge Guardian var kørt små tre timer fra Austin til Houston for at følge begravelsen af den 46-årige mand.

Savant Moore var en anden af de fremmødte, som benyttede lejligheden til at dele sin frygt og bekymring. Den tidligere soldat fortalte om sin oplevelse af racisme, der er blevet et fokuspunkt oven på George Floyds dødsfald efter en banal politiaktion.

- Hver eneste dag skal jeg stadig tænke på, om folk kan lide mig på grund af min hudfarve, og om jeg kommer tilbage til mine børn efter at være blevet stoppet ved et trafiklys, lød det fra Savant Moore, som kunne se George Floyd få en begravelse som en statsmand

Der var ikke noget glamourøst over den måde, George Floyd døde på, da han 25. maj omkom efter en voldsom anholdelse udført af den knælende politibetjent Derek Chauvin og efterfølgende døde som følge af den hårdhændede behandling.

I døden er George Floyd derimod blevet mødt med masser af anerkendelse, sympati og kærlig respekt.

Ikke bare fra sine nærmeste, men fra en verden, som har været i en blanding af både sorg og oprør.

Det har stået klart i dagene op til begravelsen, hvor politiets behandling af George Floyd er kommet til at stå som et form for symbol på politivold og systemisk racisme. Og det står klart på en tirsdag, hvor den 46-årige mand blev stedt til hvile ved siden af sin mor i Houston Memorial Garden.

Boksemester trådt til som velgører

Kisten, en såkaldt Promethean Golden Casket, er normalt forbeholdt statsmænd og berømtheder fra kulturlivets øverste hylde. Michael Jackson, Aretha Franklin og James Brown er blandt de stjerner, som er blevet begravet i den specialbyggede, guldbelagte og fløjlsforede kiste, der koster i nærheden af 150.000 kroner.

I George Floyds tilfælde er det den tidligere bokseverdensmester Floyd Mayweather, der er trådt til som velgører ved at betale for familiens begravelsesomkostninger.

- Han bliver sikkert vred på mig for at sige det, men ja, det er Mayweather, der betaler, bekræfter eksbokserens management Lennard Ellerbe til dailycourier.

Også på den åndelige konto har George Floyds død fremkaldt stærke reaktioner og forsølvede ord, der vil kunne trække renter i langtidshukommelsen.

- Hans død er blevet den gnist, der har skabt en bevægelse både her i landet og verden rundt, lød det fra pastor Mia K. Wright ved den mindehøjtidelighed i Fountain of Praise-kirken, der mandag var en forløber for selve begravelsen af George Floyd.

Den kirkelige ceremoni tirsdag var forbeholdt familien og den nærmeste kreds af venner. Men ifølge The Guardian var der et stort følge af sørgende sjælefæller udenfor kirken i Houston.

Pastor Mia K. Wright lagde i sin tale ikke skjul på, at George Floyds tilværelse ikke altid havde befundet sig på livets solside.

- Vi hylder et liv, som havde sine op- og nedture, sådan som mange mennesker oplever det. Men det var også et liv, der var knyttet til Gud, og som mange mennesker nu føler sig forbundet med på grund af den tragedie og det traume, der er forbundet med hans bortgang, siger Mia K. Wright til CNN.

Fond med mere end 100 millioner kroner

I alt 13 millioner dollars er der foreløbig blevet samlet ind til en fond, der bærer George Floyds navn. En del af pengene skal gå til George Floyds efterladte, fem børn fra et tidligere ægteskab i alderen 6 til 27 år. Den den yngste er født, umiddelbart før han rykkede fra barndoms- og ungdomsbyen Houston til Minneapolis.

Ved sin død var George Floyd arbejdsløs. Og han blev anholdt efter at have betalt med en falsk 20-dollarseddel i en kiosk i Minneapolis.

Han havde småjobs. Blandt andet som sikkerhedsvagt i en butik.

Senere blev han vagt på en restaurant, ligesom han arbejdede som vagt på natklubben El Nuevo Rodeo Club i 2019. Det var lige indtil, at coronakrisen sendte ham ud i arbejdsløshed sammen med millioner af landsmænd.

Som ung var George Floyd et talent, både til basketball og på Jackson Yates high school football-holdet. Musikalsk nåede den to meter høje mand også at sætte aftryk på den lokale scene, hvor han var kendt under navnet Big Floyd og indspillede seks seje, sumpede tracks i selskab med hip hop-gruppen Screwed Up Click.