Uro efter politivold

Houston venter tusinder i sorg til George Floyds mindehøjtidelighed

Præsidentkandidat Joe Biden har meldt sin ankomst til familiens ceremoni for den dræbte 46-årige.

En præsidentkandidat, en kendt skuespiller, byens borgmester og tusindvis af sørgende civilister samlede sig mandag for at tage del i en mindehøjtidelighed til ære for George Floyd.

George Floyd var indtil 25. maj ukendt for de fleste, men hans død efter en brutal politiaktion i Minneapolis har forvandlet ham til et symbol for en større sag om racisme og systemisk magtanvendelse.

Sympati hos Demokraterne

I den amerikanske kongres knælede demokrater mandag i sympati med George Floyd og hans efterladte.

Imens havde præsidentkandidat Joe Biden sat kurs mod Houston for at deltage i en privat mindehøjtidelighed med George Floyds mandag aften, dansk tid.

Den mere offentlige del af mindehøjtideligheden tager Joe Biden ikke del i. Men man forventer et stort opbud af civile, som ønsker at vise deres respekt for den afdøde.

- Vi forventer mere end 10.000 deltagende - det er i hvert fald, hvad vi har forberedt os på, siger La'Torria Lemon, som repræsenterer George Floyds familie, til CNN.

Ved højtideligheden i Houston forventes skuespilleren Jamie Foxx at være til stede, ligesom Houstons borgmester Sylvester Turner vil være der.

Skal begraves ved siden af sin mor

George Floyd boede ved sin død i Minneapolis, hvor anholdelse af ham også fandt sted. Han skal begraves ved siden af sin mor. Den resterende del af hans familie, herunder hans datter, vil være på plads i Houston, bekræfter byens ledende politikommissær Joe Acevedo på Twitter.

Ifølge CNN var George Floyd et kendt navn på den lokale hip hop musikscene, hvor han rappede for Screwed Up Silk. I årene forinden havde han også gjort sig bemærket på både Jack Yates High School-holdets basketball- og football-hold, som han var med til at vinde delstatsmesterskaberne med.

Ved sin død var George Floyd ramt af arbejdsløshed og blev anholdt efter at have betalt med en falsk 20-dollar seddel i en butik.

Under anholdelsen blev han pacificeret med et knæ mod sin hals i næsten ni minutter af politibetjenten Derek Chauvin, som mandag skulle i retten, sigtet for overlagt drab.

George Floyds død har sat fokus på en tilbagevendende debat om politibrutalitet og systemisk racisme.

En lang række større byer overalt i USA har været præget af både demonstrationer og uroligheder siden baggrunden for George Floyds død blev kendt.