Uro efter politivold

Titusinder på gaden for at demonstrere for George Floyd

Lørdag var det de hidtil største demonstrationer i Washington D.C. Søndag holder Black Lives Matter Denmark demonstration i København.

Titusindvis af mennesker gik lørdag på gaderne i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., i fredelige demonstrationer for at udtrykke sympati med afdøde George Floyd.

Det var 12. dag med protester over drabet på den afroamerikanske mand, der døde i politiets varetægt 25. maj i byen Minneapolis i delstaten Minnesota.

Både voldelig og ikke-voldelige antiracistiske protester er siden taget til i styrke og har bredt sig - ikke kun i USA, men over store dele af verden.

Trump ikke imponeret

De antiracistiske demonstrationer fandt sted ved flere af Washington D.C.'s kendetegn - blandt andet Lincoln Memorial, kongressen på Capitol Hill samt ved Det Hvide Hus.

Amerikanske sikkerhedsstyrker måtte ifølge BBC blokere for tilgangen til præsident Donald Trumps embedsbolig, og kampklædt militærpoliti var klar til at gribe ind over for demonstranterne.

Lørdagens demonstrationer var målt på antallet af mennesker de hidtil største i den amerikanske hovedstad, skriver The Washington Post.

Den amerikanske præsident var imidlertid ikke imponeret over antallet af fremmødte demonstranter.

- Meget færre mennesker i D.C. end forventet. Nationalgarden, Secret Service og politiet i D.C. har gjort et fantastisk stykke arbejde. Tak!, lyder det fra Donald Trump på Twitter.

Løftet knytnæve i protest

Demonstranterne protesterede over politiets brutalitet og anvendelse af vold i USA ved at skrive "økonomiske nedskæringer i politiet" på vejene nær Det Hvide Hus, skriver The Washington Post.

Samtidig er et område ved præsidentens embedsbolig blevet omdøbt til Black Lives Matter Plaza.

Foran Det Hvide Hus satte demonstranterne sig ned på gaden og løftede knytnæven i protest mod George Floyd's død.

Mange demonstranter havde medbragt plakater med budskabet Black Lives Matter og råbte "hænderne op, skyd ikke", da de passerede George Washington University Hospital.

- Jeg kan ikke trække vejret, lød et andet råb fra menneskemængden under demonstrationerne.

Ét minuts stilhed

I flere byer i USA var der lørdag varslet store demonstrationer, og mennesker gik på gaderne i blandt andet New York, Chicago, Atlanta, Minnesota og San Francisco.

Også i den engelske hovedstad, London, myldrede det lørdag med mennesker på gaderne.

Flere demonstranter holdt ét minuts stilhed, mens de knælede, inden de sang slagsange som "ingen retfærdighed, ingen fred".

Ifølge BBC forløb størstedelen af demonstrationerne i løbet af dagen fredeligt, men om aftenen var der meldinger om uroligheder foran Downing Street.

Demonstration i København

Flere steder i Asien og Australien har der lørdag også fundet demonstrationer sted.

Herhjemme går bevægelsen Black Lives Matter Denmark på gaden i København søndag fra klokken 14 til 16.

Demonstrationen begynder ved USA's ambassade på Østerbro i København og fortsætter mod Christiansborg.