Uro efter politivold

På en uge er Det Hvide Hus blevet forvandlet til en fæstning

De voldsomme demonstrationer i USA over drabet på den sorte George Floyd har fået præsident Trump til at opføre et hegn rundt om Det Hvide Hus.

Lørdag var der igen store demonstrationer over hele USA. I Washington var der ifølge nyhedsbureauet Reuters mødt over 10.000 demonstranter op for at marchere til det Det Hvide Hus.

Det var den hidtil største demonstration, siden George Floyd 25. maj blev dræbt af en hvid betjent i Minneapolis. Da de mange demonstranter nåede til Det Hvide Hus, blev de stoppet af et hegn, som i ugens løb er blevet opført rundt om parkerne, hvor Det Hvide Hus ligger.

Demonstrationen forløb fredeligt i modsætning til den første demonstration foran Det Hvide Hus fredag i sidste uge. Her kastede demonstranterne flasker og sten mod vagter fra Secret Service, der skal beskytte præsidenten i Det Hvide Hus.

Demonstranter forsøgte også at trænge gennem nogle midlertidige metalbarrierer. Urolighederne foran Det Hvide Hus fik ifølge flere amerikanske medier Trump til at søge tilflugt i et beskyttelsesrum fem etager under Det Hvide Hus.

Lyn-analyse

Vittighederne skriver sig selv: Fremfor en mur mod Mexico fik Trump en mur om Det Hvide Hus. Som tysker kan man tilføje, at det historisk står skidt til for lederens politiske fremtid, når han må gemme sig i bunkeren. I realiteten blev bunker-beslutningen ikke truffet af Trump, men af Secret Service. Det samme er tilfældet for sikkerhedsforanstaltningerne foran Det Hvide Hus, som jævnligt bliver tilpasset situationen. Men politik er perception, og følelser trumfer ofte fakta. Uanset de faktuelle forhold, så udstråler situationerne ikke en statsmands styrke, men svaghed. Det er skidt for Trump.

Urolighederne har bevirket, at Det Hvide Hus i den første uge af juni er blevet omdannet til et stort beskyttelsesrum.

DetHvideHus_mandag
DetHvideHus_fredag

Mandag

Efter den urolige weekend havde Trump mandag et møde med sine sikkerhedsrådgivere i Det Ovale Værelse. Senere mandag gav den amerikanske justitsminister William Barr ordre til at rydde parken The White House South Lawn foran Det Hvide Hus. Det førte til konfrontationer, hvor politiet brugte tåregas og særlige lysgranater mod demonstranterne.

Justitsminister William Barr satte Secret Service til at rydde parken med tåregas og lysgranater

Herefter gik arbejdere i gang med at sætte det første hegn op for, at demonstranter ikke længere skulle kunne komme ind i The White House South Lawn, som ligger op til Det Hvide Hus' sydside.

Tirsdag

Tirsdag morgen stod det 2,5 meter høje stålhegn klar. Et hegn, der normalt bruges i forbindelse med indsættelsesceremonien for præsidenter, eller når verdensledere er samlet til møde i Det Hvide Hus.

I løbet af tirsdag blev endnu et hegn sat op mod parken Lafayette Square, der ligger på den nordlige side af Det Hvide Hus, så demonstranter heller ikke kunne nærme sig Det Hvide Hus fra den side.

Torsdag

Da CCN's politiske reporter Betsy Klein torsdag morgen var på vej til Det Hvide Hus, filmede hun, hvordan arbejdere var i fuld gang med indhegningen af parkerne omkring Det Hvide Hus Video: Michael Rathje

Hele parken Lafayette Square blev torsdag indhegnet med stålhegn og betonbarrierer. Embedsmænd fra Det Hvide Hus understregede, at indhegningen kun tjente sikkerhedsmæssige formål, og det ikke var Trump selv, der havde givet ordre til indhegningen.

Fredag

Her blev der sat hegn op om den store park, kaldet The Elipse syd for Det Hvide Hus. I en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus hedder det:

"Områderne, inklusive hele 'The Ellipse' og dens tilstødende arealer, veje og stier, E Street og dens fortove mellem 15. og 17. gade, First Division Monument og State Place, Sherman Park og Hamilton Place, Pennsylvania Avenue mellem 15. og 17. gade, og hele Lafayette Park forbliver lukket indtil 10. juni."

Borgmesteren i Washington, Murial Bowser, der selv er sort, reagerede med denne kommentar:

- Det er en trist meddelelse, at Det Hvide Hus og dets indbyggere er muret inde. Vi ønsker, at Det Hvide Hus skal åbnes, så folk kan få adgang til det fra alle sider.

Tidligt fredag gik byens vejarbejdere, på ordre fra Murial Bowser, i gang med at male med store gule bogstaver på 16. gade, der ligger tættest på Det Hvide Hus. Da de var færdige stod der på vejen "Black Lives Matter".

Og på Twitter bliver præsident Trump gjort til grin med, at han nu endelig har fået den mur, som han så brændende ønsker sig, selv om muren altså er rundt om Det Hvide Hus og ikke langs grænsen til Mexico.