Uro efter politivold

Dansk betjent i USA kritiserer kolleger efter George Floyds død: - De har myrdet ham

Danske Thomas Hald har været betjent i Philadelphia siden 1999. Han er rystet over en hvid betjents drab på den sorte George Floyd.

Når danske Thomas Hald skal på arbejde som betjent i Upper Darby, der er en forstad til millionbyen Philadelphia, får hans kone i disse tider et ekstra "møs", som han udtrykker det.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Der er så mange betjente, der er kommet til skade de seneste dage, fortæller Thomas Hald til TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Philadelphia har som mange andre storbyer i USA den seneste uge været præget af demonstrationer, vold, ildpåsættelse og plyndringer. Det er sket, efter at en hvid betjent er blevet sigtet for drabet på den sorte mand George Floyd, der døde under en anholdelse i Minneapolis.

Politiet lod demonstranter plyndre butikker

Butikkerne i Upper Darbys forretningsgade skulle egentlig have været åbnet i denne weekend efter nedlukningen på grund af coronakrisen. Men butikkerne er lukket og har plader for de knuste vinduer. Her er øde, og der holder militære køretøjer på gadehjørnerne.

I dette område af Upper Darby var der sidste weekend voldsomme uroligheder, og Thomas Hald var på arbejde.

Thomas Hald var på arbejde, da vrede demonstranter smadrede og plyndrede butikker. Ifølge Thomas Hald var de for få betjente til at gribe ind. Video: Michael Rathje

- Vi lod dem plyndre de forretninger, de gerne ville, på grund af at der var så mange af dem, og vi ikke ville lave en konfrontation med dem. Risikoen for at betjente kom til skade satte vi højere end de materielle ting, forklarer Thomas Hald.

Ikke noget man lærer på politiskolen

Thomas Hald forsøgte i sin tid at komme ind på politiskolen i Danmark, men blev ikke optaget på grund af farveblindhed. I 1999 flyttede han til USA og blev her optaget på politiskolen.

Han fortæller i dag, at de på politiskolen bestemt ikke lærer at foretage så voldsomme anholdelser, som man har kunnet se på videoklip fra anholdelsen af George Floyd.

Mens tre betjente så på, pressede en fjerde betjent sit knæ ned på halsen af George Floyd, der lå på maven med håndjern på. George Floyd blev efterfølgende erklæret død ved ankomsten til hospitalet.

Det er helt sikkert, at de har begået en stor fejl. De har myrdet ham

Thomas Hald, betjent i Philadelphia

Thomas Hald har også set videoklippene fra anholdelsen af George Floyd, og han finder det rystende.

- Det er helt sikkert, at de har begået en stor fejl. De har myrdet ham, og det, at betjenten har lagt knæet på hans hals, er jo ikke noget, man har lært på politiskolen.

- Jeg ville aldrig, aldrig nogensinde gøre det. Selvfølgelig skal vi bruge den magt, der skal til for at anholde en person, men den magt, de brugte, gik over grænsen, mener Thomas Hald.

Sikker på at hans kollega bliver dømt

Thomas Hald er sikker på, at i hvert fald den betjent, som satte sit knæ på halsen af George Floyd, bliver dømt.

- Jeg tror, at de bliver dømt. Af de fire betjente, der har begået det mord i Minneapolis, tror jeg, at den ene helt sikkert bliver dømt, siger Thomas Hald, og han spørger sig selv:

- Bliver han dømt for mord? Det kan godt være, det bliver lidt svært. Men bliver han dømt for noget? Det er jeg i hvert fald helt sikker på. Han har overskredet de menneskerettigheder, som vi alle sammen har, siger han og fortsætter:

- Jeg håber da, at han får en fængselsstraf på grund af det, han har lavet. Han har været et dårligt eksempel på at være betjent, så jeg håber da, at han får en fængselsstraf, så han kan sidde og tænke over, hvad han har gjort.

Betjente skal kigge sig selv i spejlet

Thomas Hald mener ikke, at det er et generelt problem i USA, at hvide betjente skulle udøve mere vold mod sorte amerikanere end mod hvide, men der er altid brodne kar.

- Det er vigtigt, at betjentene kigger sig selv i spejlet og siger: Nu må jeg gøre et bedre stykke arbejde. Og måske specielt de, som er lidt i overkanten og taler lidt grimt til folk og ikke behandler folk på den samme måde, siger Thomas Hald.

Nu håber Thomas Hald, at der snart falder ro på i USA, og at de voldelige protester ophører, så der kan komme gang i dialogen mellem de sorte amerikanere og politiet.