Coronavirussen er ikke på tilbagetog - tværtimod: Her stiger kurven stadig
Især Sydamerika er hårdt ramt af coronavirussen.
Mens det er lykkedes at knække coronakurven i det meste af Europa, har virussen for alvor gjort sit indtog i andre dele af verden.
Stærkt stigende smittekurver i både asiatiske og sydamerikanske lande har gjort, at antallet af nye registrerede coronasmittede aldrig har været højere end nu.
Den seneste tid har antallet af nye daglige coronasmittede på verdensplan ligget over 100.000. En udvikling, som tidligere vaccinechef i WHO Bjørn Melgaard over for TV 2 kalder "meget bekymrende".
Trods bekymringen mener han dog, at udviklingen har været forudsigelig. Det skyldes, at rejsemønstrene mellem Østasien, hvor virussen opstod, og den vestlige verden er mere hyppige end til Sydamerika, som nu anses som pandemiens nye epicenter af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Verdens nye epicenter
På et pressemøde onsdag udtrykte WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, bekymring over udviklingen i Sydamerika.
Han påpegede, at de to amerikanske kontinenter har stået for flere daglige tilfælde end resten af verden til sammen de seneste uger.
- Vi er især bekymrede for Central- og Sydamerika, hvor flere lande oplever eskalerende epidemier, sagde han på pressemødet.
Selvom stigningen i daglige coronatilfælde nogle steder i verden kan skyldes, at landene tester mere end tidligere, er tallene også et udtryk for, at nogle lande endnu ikke har set det værste af pandemien.
En "lille influenza" i Brasilien
I Syd- og Centralamerika kæmper lande som Brasilien, Colombia, Peru og Mexico med stigende coronakurver.
Især Brasilien vækker urolige tanker hos WHO. Landet er gået fra at registrere omkring 5000 nye daglige tilfælde i begyndelsen af maj til over 30.000 daglige smittede i begyndelsen af juni.
Landets præsident, Jair Bolsonaro, har mødt skarp kritik for sin håndtering af epidemien, som han blandt andet har kaldt en ’lille influenza’. Mens coronavirussen har hærget landet, har Bolsonaro måttet skifte sundhedsminister to gange på grund af uenigheder omkring håndteringen.
Brasilien er lige nu det land i verden med næstflest bekræftede tilfælde med 615.000 i alt. Officielt er 34.021 brasilianere døde. Kun Storbritannien og USA har registreret flere døde med coronavirus.
Allerede 17. maj kunne Al Jazeera rapportere, at Brasiliens sundhedssystem var nær kollaps med akut mangel på intensivpladser.
Tidligere vaccinechef i WHO Bjørn Melgaard fortæller, at selvom de sydamerikanske sundhedssystemer ikke kan leve op til vestlige standarder, er de generelt bedre, end man ser mange andre steder i verden.
Tredobling af nye smittede i Indien
Et sted, hvor sundhedssystemerne bør vække endnu større bekymring, er Indien. Ligesom i nabolandet Bangladesh, der også oplever en stigende smittekurve, er det den store ulighed i Indiens sundhedssystem, der bekymrer Bjørn Melgaard.
Han fortæller, at landets 200-300 millioner fattige ikke har adgang til ordentlige sundhedsydelser. Når de samtidig lever meget tæt, bliver smitten både større og mere intens i landet, siger Bjørn Melgaard.
Indien indførte allerede 24. marts et omfattende udgangsforbud med blot fire timers varsel. En nedlukning, der siden er forlænget ad flere omgange.
Den store nedlukning kostede omtrent 120 millioner indere deres job alene i april.
Sidenhen er antallet af daglige smittede i landet blot steget. Sammenlignet med begyndelsen af maj bliver næsten tre gange så mange nu smittet i Indien på daglig basis. Også antallet af døde stiger.
På trods af det stigende antal smittede i Indien, har landet ifølge officielle statistikker ikke samme høje dødstal som eksempelvis Brasilien (34.000) og USA (110.000). Indtil videre er 6363 indere døde med coronavirus, lyder det. Der er dog rejst kraftig tvivl om, hvorvidt dødstallet passer. Officielt er 234.000 indere blevet testet positive for covid-19.
I regionen omkring Indien har også Pakistan og Iran oplevet store stigninger i antallet af daglige coronasmittede på det seneste.
Overbelastede sygehuse i Afrika
Selvom WHO udtrykker bekymring for smittetallene i Indien og omegn, påpeger organisationen, at smittetallene i regionen er en del lavere end tallene fra Sydamerika.
Det samme gør sig gældende for Afrika, som WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, også forsøger at rette verdens opmærksomhed mod.
I Afrika er kontinentets tre største økonomier - Nigeria, Egypten og Sydafrika - også ramt af stigende smittekurver. Selvom tallene ikke er alarmerende høje i de officielle statistikker, viser landene tegn på, at coronavirussen har ramt.
I Nigeria har gravere svært ved at grave pladser nok til de mange lig, mens flere hospitaler har måttet afvise nye patienter, fordi sundhedspersonalet er blevet smittet med coronavirus.
I Egypten lød der allerede i begyndelsen af maj meldinger om overfyldte hospitaler. Sundhedspersonale beretter om, at de ikke har adgang til de nødvendige værnemidler og test.
I Sydafrika er især området omkring millionbyen Cape Town hårdt ramt, hvor sundhedssystemet også er under pres. Mandag 1. juni løftede regeringen en del coronarestriktioner – herunder udgangsforbud – selvom kurven over antallet af smittede har været konstant stigende, siden virussen ramte landet i slutningen af april.
I de øvrige afrikanske lande ser man også konsekvensen af coronavirussen. I Somalias hovedstad, Mogadishu, fortæller officielle regeringskilder, at antallet af begravelser er tredoblet. I Tanzania har den amerikanske ambassade udsendt en sundhedsalarm på grund af pludselige stigninger i antallet af smittede.
Siden pandemien startede, er over 6,7 millioner mennesker testet positive verden over. I alt er der registreret 395.703 coronarelaterede dødsfald ifølge Johns Hopkins University.