57 betjente træder tilbage i 'afsky' efter suspendering af kolleger

De 57 betjente vil ikke længere være en del af Buffalos særlige politienhed, der kan indsættes ved gadeuorden.

Politiets magtanvendelse er kommet på manges læber i USA, efter den 46-årige George Floyd døde under en brutal anholdelse i delstaten Minnesota.

I byen Buffalo i delstaten New York har 57 medlemmer af politistyrken nu valgt at forlade den taktiske enhed, der skal rykke ud til uroligheder.

Det sker i protest over, at to af deres politikolleger er blevet suspenderet for at skubbe en 75-ĂĄrig mand omkuld ved en demonstration foran byens rĂĄdhus torsdag.

En video af episoden viser manden gĂĄ mod betjentene. En betjent skubber til ham med hĂĄnden, mens en anden skubber med en politistav.

Han falder bagover og slår hovedet ned i asfalten, og det bløder fra hans baghoved. Efterfølgende ser man en række af betjente gå forbi manden uden at hjælpe ham.

Videoen er optaget af en journalist fra en lokal radiostation ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Episoden kan ses herunder:

- 57 har sagt op i afsky over behandlingen af to kolleger, der blot adlød deres ordrer. Lad være med at sende dem på gaden, hvis de ikke må gøre deres arbejde, skriver John Evans, formand i Buffalos politiforbund.

- Ordren udpensler ikke, at pladsen skal ryddes for mænd på under 50 år - eller mellem 15 og 40 år. De gjorde blot deres arbejde. Jeg ved ikke, hvor meget kontakt der var. Han gled, anslår jeg. Han faldt bagover, siger John Evans til The Buffalo News.

De 57 tilhører en særlig enhed, der kan indsættes ved gadeuorden.

Fordømmelse og forfærdelse over politiets ageren

Mens de to betjentes ageren undersøges, er deres adfærd blevet mødt med fordømmelse og forfærdelse fra statens politikere og embedsmænd.

Herunder Buffalo Countys regionale leder, Mark Poloncarz, der erklærer sig exceptionelt skuffet over opsigelserne.

- Det indikerer, at politistyrken ikke så noget forkert i politiets håndtering af situationen. Det er jeg fundamentalt uenig med dem i. Det er guvernøren, borgmesteren og millioner af mennesker i det her land - for ikke at sige verden også, siger han.

Lederen af Buffalos svar på Den Uafhængige Politiklagemyndighed har indledt en undersøgelse af de to betjente.

Guvernør i staten, Andrew Cuomo, har kaldt episoden for krænkende og skræmmende, og talt i telefon med offeret på videoen, hvis tilstand beskrives som alvorlig, men stabil.

På Twitter uddyber guvernøren sine tanker i forbindelse med episoden.

- Hvad vi sĂĄ pĂĄ videoen er magtmisbrug og vi skal stoppe den slags misbrug. Nok er nok. I denne tid er forandring mulig og New York vil stĂĄ i spidsen for den forandring, skriver han.

Protester i USA fortsætter

Protesterne i kølvandet på den 46-årige George Floyds død fortsætter på 10. dag i USA, hvor folk er gået på gaden i protest mod racisme og politivold.

Betjenten, der pressede knæet mod Floyds hals ved navn Derek Chauvin, og de tre medvirkende kollegaer i anholdelsen af Floyd, blev i første omgang fyret, hvilket vakte stor vrede i mange amerikanere, som krævede betjentene sigtet for drab.

Siden hen er Derek Chauvin blevet anholdt, og onsdag blev han sigtet for forsætligt drab. De tre øvrige betjente er sigtet for medvirken til forsætligt drab.