Uro efter politivold

Minneapolis forbyder kvælertag i politistyrken

Nye retningslinjer begrænser politiets magtbeføjelser i Minneapolis.

Bystyret i Minneapolis forbyder politiet i at tage kvælertag eller andre greb, hvor man lægger pres på halspulsårerne.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og en række lokale medier.

Forbuddet betyder, at alle betjente skal rapportere det til deres overordnede, hvis de ser en kollega anvende grebene, mens de er i tjeneste.

De seneste uger har protester spredt sig over hele USA, fordi 46-årige George Floyd døde i netop Minneapolis, efter at en betjent havde sit knæ på Floyds hals i næsten ni minutter, og de nye regler er en direkte konsekvens af George Floyd-sagen.

I udkastet fremgår det, at man ønsker at gøre op med diskrimination:

- Sorte, indfødte og farvede samfund har i generationer gennemlevet smerte og traumer som resultat af systematisk og institutionel racisme. Noget, vi igen så ved George Floyds død. Derfor forbyder vi alle former for halsgreb og kvælertag i politiet, står der i aftaleteksten, skriver Star Tribune.

- Det her er bare begyndelsen, men der er meget mere, der skal gøres og gøres hurtigt og med lokalsamfundets opbakning, siger Minnesotas menneskerettighedskommisær, Rebecca Lucero, der har været med til at udforme reglerne.

Skærpede krav til anvendelse af våben

Som det er i dag har politiet i USA brede beføjelser til at anvende magt.

I den nye aftale for Minneapolis indskærpes det, at våben som gummikugler, stave og tåregas kun må anvendes i Minneapolis' politistyrke, hvis en overordnet i politiet har givet sin accept.

Efterfølgende vil der være krav til betjentene om, at de kan dokumentere, at de har fået deres overordnedes samtykke, når de har anvendt nogle af de førnævnte våben.

Minnesota er langt fra den eneste stat, der indskrænker politiets måder at udøve magt på.

Californiens guvernør har også forbudt politiets mulighed for kvælertag i delstaten efter George Floyd-sagen og også i andre delstater diskuteres det, hvilke metoder politiet kan anvende for at tilbageholde borgere.

Politivold øverst på dagsordenen

De fire betjente, som var indblandet i anholdelsen af George Floyd, er alle blevet fyret.

Betjenten, der sad på Floyds hals, den hvide betjent Derek Chauvin, er nu sigtet for uagtsomt manddrab.

Han pressede sit knæ ned mod Floyds nakke- og halsregion i otte minutter og 46 sekunder, selvom Floyd sagde, at han ikke kunne få luft.

De seneste uger har der været voldsomme demonstrationer i USA i forlængelse af George Floyds død.