Udland

Donald Trump ønsker Danmark glædelig grundlovsdag - og genåbner debatten om Grønland

USA’s præsident Trump sender en lykønskning til Dronning Margrethe, og nævner igen Grønland som et vigtigt interesseområde for USA.

Normalt er grundlovsdag i Danmark ikke en begivenhed, der får særlig stor opmærksom ude i verden. Men i år er datoen 5. juni blevet bemærket i Det Hvide Hus - af USA's præsident Donald Trump.

Og i anledning af Danmarks grundlovsdag har han sendt en hilsen til Danmark.

I beskeden, der er stilet til Dronning Margrethe, understreger præsident Trump det gode forhold mellem Danmark og USA.

- Danmark har længe været en tæt ven og allieret med USA. Det er mig en stor ære, at lykønske jer, på dagen, hvor I fejrer jeres grundlovsdag, lyder det i beskeden, der ligger på den amerikanske ambassade i Danmarks hjemmeside.

Præsidenten fremhæver, at Danmark og USA har fælles værdier, tætte personlige relationer, en dynamisk handel og tætte investeringsforbindelser.

Og så nævner Trump igen Grønland, som har fået særlig stor opmærksomhed under hans regeringstid.

Tidligere i år annoncerede USA en investering på 83 millioner kroner i netop udvikling i Grønland, hvor et nyt konsulat skal binde USA, Grønland og Danmark tættere sammen.

- Mens vi ser frem til at genåbne vores konsulat i Grønland, forventer vi en styrkelse af vores dybe bånd i hele kongeriget, skriver Donald Trump.

Præsidenten nævner i beskeden også værdien af Danmark og USA's militære samarbejde i blandt andet kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat og NATO-missionerne i Irak og Afghanistan

- Vi takker Danmark for jeres stærke engagement i forhold til at sikre global fred og velstand, lyder det.

En påmindelse fra USA

Netop præsidentens fokus på Grønland er værd at bide mærke i, mener journalist og forfatter med speciale i Arktis Martin Breum.

- Lykønskningen fra USA betyder selvfølgelig, at vi får en påmindelse om, at USA har voksende sikkerhedspolitiske interesser i Grønland. Og at det ikke er noget, der går væk, siger han.

Og ifølge journalisten vil amerikanerne kun blive mere tydelige i det grønlandske landskab, i takt med at handelsruterne dertil vokser, og de militære forbindelser i den arktiske del af verden bliver vigtigere.

Genåbningen af det amerikanske konsulat tjener da også et formål i at styrke USA’s forbindelse til Grønland, som Trump også varmt adresserer i sin besked.

- Amerikanerne agerer i Grønland på nye måder. De har diplomater, der vil færdes i hovedstaden og mødes med de grønlandske politikere og erhvervsfolk hver eneste dag. Det er noget nyt, siger Martin Breum.

Overraskende besked

Det er ikke hver dag Danmark får en lykønskning, som den Donald Trump har sendt. Og hele fremgangsmåden er lidt udover det sædvanlige.

- Det er lidt overraskende. Men det er meget sødt af Donald Trump på den måde at lykønske danskerne via Dronning Margrethe. Man kan sige, det er lidt besynderligt at sende den til dronningen, da grundloven sikrer folkestyre og ikke enevældigt monarki. Det havde nok været mere passende at sende den til folketinget, siger TV 2’s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Han noterer sig også, at Grønland fremhæves i beskeden.

- Hvis Danmark ikke var i rigsfællesskab med Grønland, havde vi ikke fået den hilsen. Formålet er at vise, at interessen fortsat er varm i forhold til Grønland. Trump fremstår lidt som den utålmodige kunde, der står og kigger på en vare, han gerne vil have, siger Troels Mylenberg.

Udenrigsminister følger trop

Lykønskningen til Danmark og Dronning Margrethe fra den amerikanske præsident følges op af en tilsvarende fra USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, der også nævner Grønland i sin besked.

- Vores partnerskab, som er baseret på fælles demokratiske værdier og en forpligtelse til fred og velstand, er stærk og mangesidet. I år ser vi frem til at genåbne vores konsulat i Grønland for første gang i 67 år, og vi forventer at udvide de allerede dybe bånd mellem vores lande, skriver udenrigsministeren.

Sidste år var Mike Pompeo eneafsender af gundlovshilsenen til Danmark, og også i den forbindelse blev det arktiske samarbejde med Danmark fremhævet.

Og da den daværende udenrigsminister i USA, John Kerry, i 2013 viderebragte en grundlovshilsen fra præsident Obama, var en bæredygtig udvikling i det arktiske område også central.

Flere tilnærmelser

Sidste år skabte det stort postyr, da præsident Donald Trump indikerede, at USA ville købe Grønland.

Ifølge Reuters siger Donald Trump, at han er interesseret i Grønland set fra et ’strategisk synspunkt’, men at det ikke er øverst på hans dagsorden.

Det resulterede i at Mette Frederiksen kaldte situationen for ”absurd”, og de diplomatiske bånd mellem Danmark og USA kom på prøve.

Det arktiske område vurderes at have stor geopolitiks betydning, og også Rusland og Kina har oprustet indsatsen for at få øget adgang til regionen.

Arktis rummer derudover store naturressourcer i undergrunden, og efterhånden som havisen smelter, åbner sig også øgede muligheder for skibstransport.