Coronaudbrud i verdens største flygtningelejr - beboere tør ikke lade sig teste
Virusudbruddet spreder sig i flygtningelejren nær byen Cox’ Bazar i Bangladesh, hvor der bor over en million mennesker.
Allerede før de første smittetilfælde af den nye coronavirus dukkede op i flygtningelejren i Bangladesh midt i maj, blev det set som en potentiel enorm humanitær katastrofe.
Flere end en million flygtninge fra Rohingya-mindretallet i nabolandet Myanmar er blevet fordrevet fra deres hjem og bor meget tæt sammen under simple forhold med begrænset adgang til rent vand.
Med andre ord: optimale forhold for en smitsom virus.
Men nu er endnu et problem opstået, der gør situationen værre.
Både nødhjælpsorganisationer og lokale myndigheder advarer om, at personer i lejren med corona-symptomer ikke vil lade sig teste.
- De kan føle sig meget stigmatiserede over at blive adskilt fra gruppen, siger Muriel Boursier, der er landechef for Læger Uden Grænser i Bangladesh.
- Rohingyaerne lever typisk sammen med familiemedlemmer. Og der er en meget stærk følelse af sammenhold i gruppen. I Læger Uden Grænser har vi set det ved mange sygdomsudbrud, som eksempelvis ebola, at det er svært for folk at acceptere, at de skal opholde sig alene, siger Muriel.
Frygten øget i lejren
Tidligere på ugen blev det første coronarelaterede dødsfald registreret i flygtningelejren ved Cox’ Bazar, da en 71-årig Rohingya-flygtning døde med sygdommen. Og det har øget nervøsiteten.
- Vi er meget bange nu. Nyheden har gjort os bekymrede for vores familier, og forholdene i lejren er ikke gode i forhold til at standse spredningen af virussen. Folk er også bange for at tage på sundhedsklinikken, hvis de har feber eller andre symptomer, siger en flygtning ved navn Omar til Sky News.
Store dele af lejren, der består af 34 separate lejre, der er vokset sammen, er blevet aflukket for at inddæmme virussen. Men frygt for sygdommen og rohingyaernes kultur gør det svært at sikre en effektiv smittebekæmpelse.
- Det kræver et stærkt tillidsforhold mellem hovedaktørerne og befolkningsgruppen samt en forståelse for procedurerne for isolering, siger Muriel Boursier.
Siden midten af maj er der registeret 29 positive coronatests i flygtningelejren, men man formoder, at antallet er langt højere, da man kun har gennemført 339 tests, skriver Reuters.
- Reglerne er lidt kontraintuitive for visse befolkningsgrupper, der har andre måder at leve på, og som lider under at være adskilt fra deres familier, siger Muriel Boursier.
Stikker af fra klinikken
En undersøgelse fra organisationen viser, at antallet af besøg på lejrens klinikker faldt med 50 procent i marts, da frygten for et coronaudbrud begyndte at sprede sig.
I flere tilfælde forsøgte patienter mistænkt for at være blevet smittet med coronavirus at flygte fra klinikkerne og gemme sig for sundhedspersonalet.
- I mange af vores andre faciliteter for andre sygdomme, vil der være en værge eller et familiemedlem, som kan være der sammen med én, siger hun.
Langt størstedelen af flygtningene i lejren ved Cox’ Bazar ankom til Bangladesh i efteråret 2017, hvor de flygtede fra kampe og forfølgelse i Myanmar.
Bangladesh har i alt registeret godt 60.000 smittede og 811 coronarelaterede dødsfald.