Uro efter politivold

Obama bryder uskreven regel med tale til demonstranter

Man skal ikke være blind overfor timingen i udmeldingen fra Obama, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Mens protesterne over den sorte amerikaner George Floyds død fortsætter, tager den tidligere amerikanske præsident Obama nu bladet fra munden i en tale online.

Her beskriver han demonstrationerne som "så kraftfulde og forandrende som intet andet, jeg har set i min levetid," ifølge Washington Post.

Det er første gang, den tidligere præsident udtaler sig offentligt, siden George Floyd døde i sidste uge efter at være blevet anholdt af en hvid betjent i den amerikanske delstat Minnesota. Talen kan på sin vis ses som en gamechanger, mener TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

For selvom Obama hidtil har holdt sig til den uskrevne regel om, at forgængeren i præsidentembeddet ikke skal blande sig af respekt for efterfølgeren, er den tid nu forbi.

- Nu er det slut med at holde sin mund. Fra nu og frem til november vil vi se Obama markere sig igen og igen, spår Jesper Steinmetz.

George Floyds død fik protesterne under Black Lives Matter-bevægelsen til at blusse op over hele landet. Mandag udsendte Barack Obama en erklæring, hvori han fordømte volden under demonstrationerne og opfordrede til reformer. Også forgængerne George W. Bush, Bill Clinton og Jimmy Carter har udsendt erklæringer.

Ungdommen har magten til at forandre

- Jeres liv betyder noget, lød det blandt andet fra USA's første sorte præsident, da han onsdag aften henvendte sig direkte USA's sorte ungdom.

Obama mener, at konsekvenserne af coronakrisen, som har ramt USA's sorte befolkning særligt hårdt, og George Floyds død i en hvid betjents varetægt, har afsløret USA's systematisk racistiske ulighed.

Han fortsatte med at fortælle, at han ser en opvågning overfor de udfordringer og den frygt, som sorte amerikanere står overfor. Han mindede om, at ungdommen har "magten til at gøre ting bedre" og "har været med til få hele landet til at føle, at det her bør ændres."

- Jeg håber, at I også føler jer håbefulde, selvom I føler vrede, lød det fra Obama.

En gratis omgang

Med sin tale vil Obama at samle den amerikanske befolkning, fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz. Hans opråb til især de unge om at gribe muligheden for at være med til at forme deres land og fremtid, er stærk.

- Det er det budskab, som Obama har slået sig op på, siden han forlod Det Hvide Hus. Han vil engagere ungdommen, siger Jesper Steinmetz.

Samtidig forsøger Obama at minde amerikanerne om den værdighed, som præsidentembeddet indebærer. For budskabet om at bruge øjeblikket til at blive stærkere som nation, står i positiv og konstruktiv modsætning til udmeldingerne fra præsident Trump, fortæller korrespondenten.

- Men det er også en gratis omgang. For da Obama var præsident, døde unge sorte mænd også under hvide betjentes hånd. Mange af de sorte, jeg talte med dengang var ekstremt skuffede over, at Obama ikke i højere grad talte deres sag og var spydspids for problemerne i de sorte miljøer. Han endte med at gøre det, men han ventede længe, siger Jesper Steinmetz med henvisning til, at Trayvon Martins død i 2013 til sidst fik Obama til at tale.

Årsagen til Obamas tøven var ifølge Jesper Steinmetz, at Obama under sin periode som præsident var ekstremt opmærksom på, at han ikke blot ville være de sorte præsident, men hele USA's præsident.

- Derfor var han lidt sky til at tage de sortes parti overfor de hvide, siger TV 2s USA-korrespondent.

Obama kæmper for sit politiske eftermæle

Og selvom Obamas budskab er vedkommende, skal man ikke være blind overfor timingen i udmeldingen.

Obama har nemlig en stærk interesse i at få sin tidligere vicepræsident, den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden, valgt som præsident ved valget til november. Og der er noget mere personligt på spil end blot partipolitik.

- Obamas politiske eftermæle risikerer at blive smadret, hvis Trump opnår genvalg. Det er sidste udkald nu, hvis en kommende demokratisk præsident skal fastholde nogle af Obamas politiske resultater, påpeger Jesper Steinmetz.

Her nævner han Obamacare, der er blevet forringet under Trump, men som risikerer at forsvinde helt, hvis Trump får yderligere fire år ved magten. Derimod kan USA's udtrædelse af klimaaftalen nå at blive stoppet, hvis Joe Biden bliver valgt, ligesom udfaldet af valget kan få betydning for udnævnelsen af højesteretsdommere i landet.

Obama nævnte ikke sin efterfølger på posten i Det Hvide Hus, Donald Trump. Det tætteste, han kom på at nævne den politiske situation, var, da han i slutningen af sin tale sagde, at dem, der kritiserer protesterne, bør huske, at USA er skabt på protester.

- Hvert skridt på vej mod fremskridt i dette land, hver udvidelse af friheden, ethvert udtryk for vores dybeste idealer er blevet vundet gennem bestræbelser, som har gjort den nuværende situation ubehagelig, mindede præsidenten om i sin tale.