Uro efter politivold

Jimmy Carter om raceuroligheder i USA: - Stilhed kan være lige så dødbringende som vold

Jimmy Carter er den sidste af de nulevende amerikanske præsidenter til at udtale sig om krisesituationen i USA.

USA’s tidligere præsident Jimmy Carter har for første gang udtalt sig offentligt om de raceuroligheder, der har hærget landet siden George Floyds død i sidste uge.

Vi har brug for en regering, der er ligeså god som befolkningen, og vi er bedre end det her

Jimmy Carter, tidligere præsident i USA

Det skriver flere amerikanske medier - herunder CNBC.

- Alle amerikanere med magt, privilegier og moralsk samvittighed bør rejse sig og sige "ikke mere" til et racediskriminerende politi og retssystem. Vi er ansvarlige for at skabe en verden med fred og lighed for os selv og kommende generationer, skriver Jimmy Carter i en udtalelse, og tilføjer:

- Vi har brug for en regering, der er ligeså god som befolkningen, og vi er bedre end det her.

Vold er ikke løsningen

95-årige Carter, der er demokrat, skriver, at han og konen Rosalynn Carter igennem årene har oplevet, at "stilhed kan være lige så dødbringende som vold".

- Vores hjerter er hos ofrenes familier og alle, der føler sig uden håb som følge af den gennemgribende racediskriminering og direkte grusomhed. Vi må alle kaste lys over det umoralske ved enhver form for racediskriminering, men vold - uanset om det er spontant eller planlagt - er ikke en løsning, lyder det fra Jimmy Carter.

Den tidligere præsidents udmelding kommer efter mere end en uges uroligheder, der har hærget hele USA.

Jimmy Carter var USA's præsident fra 1977 til 1981, og han er den sidste af de fem nulevende amerikanske præsidenter til at udtale sig om krisesituationen i USA.

Nævner ikke Trump direkte

USA's nuværende præsident, Donald Trump, sagde mandag, at han er "præsidenten, der opretholder lov og orden".

Samtidig truede han med at sætte militæret ind mod uromagere under demonstrationerne efter den sorte amerikaner George Floyds død. Han døde i forbindelse med en voldsom anholdelse i Minneapolis mandag i sidste uge.

Jimmy Carter nævner ikke præsident Trump direkte i sin udtalelse, men han kritiserer "regeringens metoder, der undergraver vores forenende demokrati".

I sin indsættelsestale som guvernør i Georgia i 1971 sagde Carter blandt andet, at ”racediskriminering bør være et afsluttet kapitel”.

- Det er med stor sorg og skuffelse, at jeg nu må gentage disse ord – næsten fem årtier efter, skriver Carter onsdag, og tilføjer:

- Vores fælles menneskeheds bånd skal overvinde splittelsen af frygt og fordomme.

Obama: - Legitim frustration

Mandag udsendte en anden tidligere demokratisk præsident en lignende udtalelse om urolighederne i USA.

Barack Obama opfordrede de mange demonstrerende mennesker til at forvandle deres "retfærdige vrede til fredelig, vedvarende og effektiv handling".

Obama, USA's første og hidtil eneste sorte præsident, erkender i sin erklæring, at demonstrationerne er en reaktion på problemer, der har været der længe. Problemer, som ikke er blevet håndteret af folkevalgte.

- Bølgen af protester over hele landet repræsenterer en oprigtig og legitim frustration over årtiers svigt, når det gælder reformer i politiets praksis og i det mere brede kriminaljuridiske system i USA, skriver Obama.

Han skriver videre, at der er brug en erkendelse af den "vedvarende ødelæggende rolle, som racisme spiller i vort samfund". Der skal reformer til for at gøre noget ved det og skabe "ægte forandringer".

Også de tidligere præsidenter George W. Bush og Bill Clinton har opfordret til, at befolkningen forener sig i kampen mod racediskriminering.