Udland

De demonstrerer for et andet USA - og denne gang vil det lykkes, mener de

Tusinder af demonstranter indtager gaderne i USA. Hvad driver dem til det midt under en pandemi, der har kostet over 100.000 af deres landsmænd livet?

I over 200 amerikanske byer er folk gået på gaden for at kræve retfærdighed.

Den 46-årige sorte mand George Floyds død i forbindelse med en voldsom anholdelse har fået racespørgsmålet til at blusse op igen.

Men hvorfor skulle det være anderledes denne gang, og hvad er demonstranternes krav? TV 2 har været på gaden i Los Angeles og spurgt dem ad.

Ivan Mozo

Jeg havde brug for at gøre andet end bare at sende tweets ud om det.

Så derfor sidder jeg her, en mexicaner, foran politiets hovedkvarter sammen med min hvide ven og protesterer for sortes rettigheder. Jeg gør det, fordi jeg ved, hvordan det er at blive bedømt på grund af sin hudfarve. Sorte oplever det bare meget værre, end jeg gør.

Jeg ved, hvordan det er at blive bedømt på grund af sin hudfarve

Ivan Mozo

Sorte skal ikke mistænkeliggøres, bare fordi de er sorte. Jeg ved, at det er blevet sagt før under andre protestbevægelser, men denne gang er det anderledes.

For det første fordi Black Lives Matter er langt mere inkluderende end de tidligere bevægelser, og folk fra alle samfundslag er med.

Jeg mener, det hænger sammen med den næste grund: at flere tør konfrontere racismen. Folk, som tidligere tiede af frygt for at blive fyret eller miste venner for at være "radikalt venstreorienterede".

For det tredje er sociale medier med til at samle folk til sagen. Langt mere end under de første Black Lives Matter-protester i 2013. Først og fremmest i USA, men også på globalt plan, hvor støttedemonstrationer er med til at give os moralsk opbakning.

Evan Lee Coates

Før det her tænkte jeg, at jeg kunne undgå at havne i situationer, hvor politiet ville have grund til at stoppe mig.

For eksempel virker min bils baglys altid. Men jeg har indset, at du kan være en fuldstændig lovlydig borger, men hvis du også er sort, risikerer du at blive dræbt af politiet, hvis de finder den mindste grund til at stoppe dig.

Jeg føler mig ikke sikker

Evan Lee Coates, postbud

Så nej, jeg føler mig ikke sikker. Derfor har jeg valgt at gå med i protesterne denne gang. Og det siger meget, da jeg ellers er det mest dovne menneske.

Det er ikke, fordi USA grundlæggende er et racistisk land. Vi har jo lige rettigheder skrevet ind i forfatningen. Men mellem linjerne foregår der en masse, som helt bestemt er racistisk.

Tiden er dog langt om længe moden til, at vi kan gøre op med den systemiske racisme. Ellers var jeg ikke kommet i dag.

Jeg ved ikke, hvad der skal ske, før folk holder inde med at demonstrere, eller om det overhovedet vil få en ende. En anerkendelse fra præsidenten, om at sorte og andre minoriteter udsættes for raceprofilering og politibrutalitet, vil være et stort skridt i den rigtige retning.

Men han virker ligeglad eller i hvert fald blind over for det, som foregår.

Christy French

Vi kræver, at de mange milliarder af dollars, der hvert år går til at give politiet flere våben og pansrede køretøjer, i stedet burde gå til at løse sociale problemer som fattigdom og hjemløshed, fordi de er en stor årsag til kriminaliteten i USA.

Og så kræver vi, at politiet skal have en bedre uddannelse. For når alt kommer til alt, betyder den korte og ringe uddannelse, de får i dag, at de ikke lærer at håndtere de situationer, de kommer ud i.

Denne gang er det anderledes

Christy French, receptionist

Jeg føler en frustration hver eneste dag, ved tanken om at der er en sort person, som lige nu ligger på asfalten med politiet over sig med trukket våben, som de kan fyre af ved den mindste undskyldning. Og det gør mig bange. På deres vegne gør det mig bange, angst og håbløs.

Denne gang er det anderledes, fordi amerikanere fra alle dele af samfundet over alt i landet nu rejser sig og kæmper for, at alle amerikanere skal have de rettigheder, de har krav på.

Videoen med mordet på George Floyd har gjort forskellen. Fordi folk på ingen måder kan være i tvivl om, at det var en henrettelse på åben gade. Ved andre episoder har folk stillet spørgsmål: "Vi kender ikke fakta. Vi kender ikke omstændighederne". Men denne gang ved vi præcis, hvad der skete.

Sonny Valentine

Jeg kan normalt ikke lide at befinde mig i store menneskemængder, så jeg deltager ikke i demonstrationer. Oven i det har covid-19 også været en årsag til, at jeg har holdt mig væk.

Men jeg valgte at slutte mig til demonstrationerne, efter jeg på Twitter så politiet angribe fredelige demonstranter i DC.

Det var frastødende at se et menneske trygle for sit liv blive slået ihjel af en politimand

Sonny Valentine, sygeplejerske

Det var så smertefuldt at se, fordi vi har ret til at vise vores utilfredshed fredeligt. Jeg følte, at mine rettigheder blev krænket, da jeg så folk flygte fra tåregas og gummikugler.

Videoen af mordet på George Floyd påvirkede mig også meget. Det var frastødende at se et menneske trygle for sit liv blive slået ihjel af en politimand, der er ansat for at beskytte os. Vi betaler hans løn gennem vores skat, for at han skal beskytte os!

Jeg er vokset op i et primært hvidt kvarter med dejlige forældre og har generelt levet et godt og beskyttet liv. Min lysere hud gør, at jeg ikke oplever de samme problemer med racisme, som sorte med en mørkere hud gør.

Jeg er håbefuld for fremtiden. Jeg tror på, at den næste generation af USA's ledere vil være af en ny støbning. De vil være for alle racer, tale til alle folk og ikke komme med racistiske bemærkninger eller hentydninger.

Alle interviewede i denne artikel tager afstand fra de plyndringer, der finder sted samtidig med, at de og tusindvis af andre demonstrerer fredeligt.