WHO roste Kina for åbenhed om coronavirus - i virkeligheden holdt Kina på oplysninger

Internt beklagede WHO sig over, at det var svært at få oplysninger fra Kina. Og cheferne forudså, at det kunne koste WHO troværdighed.

I coronasmittens første dage roste Verdenssundhedsorganisationen, WHO, konsekvent Kina for at dele alle relevante informationer om den nye sygdom med omverdenen.

Men internt i WHO var stemningen en anden.

Her udtryktes betydelig frustration over, at Kina tilbageholdt oplysninger om den nye sygdoms genkode og smitteveje.

- De giver os informationen, 15 minutter før den dukker op på CCTV (en statslig, kinesisk tv-station, red.), klagede WHO’s leder i Kina, doktor Gauden Galea, på et internt WHO-møde.

Nyhedsbureauet Associated Press (AP) har nu fået adgang til en række interne mødereferater og andre papirer fra WHO og har efterfølgende interviewet ledende WHO-ansatte.

Dokumenterne og interviewene viser, at WHO offentligt fortsatte med at rose Kinas åbenhed, som man kaldte ”meget imponerende”, af frygt for at skade forholdet til de kinesiske myndigheder.

Samtidig diskuterede man internt i organisationen, hvorvidt man skulle gå hårdere til de kinesiske myndigheder for at få flere informationer.

- Vi bliver nødt til at være vedholdende. Faren er nu, at hvis der faktisk sker noget, vil der komme en masse pegen fingre ad WHO, forudså lederen af WHO’s epidemiberedskab Michael Ryan allerede midt i januar, hvor smitten stadig mest var en lokal trussel i millionbyen Wuhan.

Genkoden blev holdt tilbage

Dokumenterne, som AP har set, viser, at Kina ikke frigav den komplette genkode på coronavirus med det samme.

Allerede 27. december havde et kommercielt laboratorium i Kina fundet det meste af genkoden, og få dage senere – 2. januar – havde det anerkendte Institut for Virologi i Wuhan kortlagt den komplette genkode.

Men 3. januar forbød de centrale kinesiske sundhedsmyndigheder laboratorierne at offentliggøre deres resultater eller advare offentligheden om, at virussen kunne udgøre en fare.

De næste dage blev tre andre kinesiske laboratorier uafhængigt af hinanden færdige med kortlægningen. Et af dem, et offentligt sundhedscenter i Shanghai ledet af den internationalt anerkendte virolog Zhang Yongzhen, advarede om, at virussen efter alt at dømme kunne smitte mellem mennesker:

- Det er smitsomt gennem luftvejene. Vi anbefaler, at man tager forholdsregler i offentlige områder, advarede centret 5. januar.

Men advarslen blev holdt internt.

Samme dag udtalte WHO, at der ”baseret på de foreløbige oplysninger fra Kina” ikke var noget, der tydede på, at coronavirus kunne smitte mellem mennesker.

I de følgende dage kortlagde andre kinesiske laboratorier genkoden, men stadig uden det kom til omverdens kendskab.

Wall Street Journal kom først

8. januar tog den amerikanske avis Wall Street Journal både de kinesiske myndigheder og WHO på sengen, da den skrev, at Kina havde identificeret en ny coronavirus i Wuhan.

Kinesiske statsmedier skyndte sig også at offentliggøre officielt, at man havde fundet den nye coronavirus. Men myndighederne tilbageholdt stadig genkoden og andre oplysninger om smittespredning og sygdommens forløb.

For WHO var det pinligt, at Wall Street Journal kunne komme først med den oplysning.

- Vi ser utroligt dumme ud, som en af WHO’s chefer Tom Grein udtrykte det.

11. januar lagde virologen Zhang Yongzhen og hans sundhedscenter i Shanghai den komplette genkode ud på en international hjemmeside for virologi, hvilket ikke gjorde ham populær hos de kinesiske sundhedsmyndigheder. Ifølge AP betød det, at centeret blev lukket ned for kommunikation med omverdenen.

Dagen efter offentliggjorde tre kinesiske laboratorier officielt den fulde genkode. Men de kinesiske sundhedsmyndigheder sagde stadig ikke offentligt, at sygdommen smittede mellem mennesker.

Menneske-til-menneske-smitte

Ifølge AP’s oplysninger fik kinesiske sundhedsmyndigheder i hele landet 14. januar besked om at ”forberede sig på en pandemi”, som ifølge de centrale myndigheder ville være ”den mest alvorlige udfordring siden SARS i 2003”. Samtidig begyndte man at teste og isolere de smittede over hele landet.

Men udadtil fastholdt Kina, at der kun var lille risiko for smitte fra menneske til menneske. Det standpunkt var åbenlyst forkert, siger et af medlemmerne af WHO’s ekspertpanel på sygdommen, infektionssygdomsspecialisten John Mackenzie.

- Der måtte nødvendigvis være menneske-til-menneske-smitte. Det var åbenlyst. Jeg ville have troet, at de ville være mere åbne på det tidspunkt, siger han.

Officielt vaklede WHO imidlertid i sine udmeldinger.

På samme dag midt i januar sagde WHO først, at ”det bestemt er muligt, at der er en begrænset menneske-til-menneske-smitte”. Men senere samme meldte organisationen ud, at der ”ikke er fundet beviser for menneske-til-menneske-smitte”.

Først 20. januar slog den førende kinesiske specialist i infektionssygdomme offentligt fast, at sygdommen faktisk smittede fra menneske til menneske.

Det var samme dag, som den øverste kinesiske leder Xi Jinping krævede ”hurtig offentliggørelse af information om epidemien og øget internationalt samarbejde”.

"Kunne være blevet sparket ud"

Uafhængige eksperter siger til AP, at den sene offentliggørelse utvivlsomt har givet WHO’s image skrammer. Konkret har det betydet, at WHO’s største bidragsyder, USA, i sidste meddelte, at man ikke længere vil betale til WHO.

De uafhængige eksperter siger dog, at de godt kan forstå, at WHO var bange for at kræve for mange svar af Kina.

- Det har helt sikkert skadet WHO’s troværdighed. Det har ført til så mange spørgsmål om forholdet mellem Kina og WHO, siger Adam Kamradt-Scott, der er professor i international sundhed ved universitetet i Sydney.

Men han tilføjer, at alternativet kunne have været, at WHO ”kunne være blevet sparket helt ud af Kina”.

Nyhedsbureauet AP har uden held bedt om kommentarer til dokumenterne og interviewene fra både de kinesiske sundhedsmyndigheder og de involverede laboratorier. Men det kinesiske udenrigsministerium har pure afvist AP's historie:

- Jeg kan sige helt klart, at denne historie er alvorligt i strid med kendsgerningerne, siger Zhao Lijian, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, onsdag på en pressekonference i Beijing.

- Kinas indsats mod epidemien er åben for hele verden. Den kan klare historiens dom, sagde talsmanden.