Uro efter politivold

Professor i filosofi: Sådan kommer vi i gang med at nedbryde racismen

I USA skabes der narrativer om unge sorte som kriminelle, da mange af dem kommer i fængsel. Det har betydning for raceproblematikken, mener professor.

- Et fælles mål.

Det er sådan, vi kommer i gang med at nedbryde racismen, lyder det fra Vincent Hendricks, der er professor i filosofi, som onsdag aften gæstede talkshowet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

Lige nu er der store demonstrationer over hele USA, efter at en sort mand, George Floyd, i sidste uge døde i politiets varetægt i Minneapolis i USA.

Episoden, som er langt fra en enlig svale, har bragt USA ud i endnu en racedebat.

Sorte oplever racisme i hverdagen

Ifølge Vincent Hendricks, som ud over at være dansk også er amerikansk statsborger med familie i USA, så er racismen et systemisk problem, som sorte oplever i deres hverdag.

- Man oplever det i sit gadebillede, ikke nødvendigvis det systemiske hele tiden, men at du bliver mindet om din farve, din race og din identitet på forskellig vis. Det er de der mikroaggressioner, som tiltaleformer, henvendelser, småting, som man oplever i almindelig gøren og laden, siger Vincent Hendricks.

Men at man bliver mødt med fordomme, det er ikke så mærkeligt, fortæller han.

- Det er en måde, hvorpå vi kategoriserer verden og får den til at give mening, at vi kan putte hinanden i nogle kasser. Problemet er bare, hvis de bliver for fordomsfulde og polariserede, så kan vi få nogle massive problemer.

Unge i fængsel skaber fortælling om kriminelle

I USA skal man ikke mange måneder tilbage for at finde en lignende episode, da den 25-årige sorte jogger Ahmaud Arbery blev skudt ihjel af en tidligere politibetjent i Brunswick i Georgia.

Ifølge Vincent Hendricks er der nogle steder i USA tale om et sikkerhedsprincip, når det kommer til nogle af de her overgreb og sammenstød.

- Når du kigger på, at 25 procent af amerikanske unge mænd i bestemte grupper er i fængsel, så er det klart, at der kommer en fortælling om, at unge sorte mænd er kriminelle.

- Og så hellere være sur for en sikkerheds skyld og lave en forsigtighedsmargin, som kan betyde, at man så faktisk kommer til at lave nogle overgreb på folk, siger han.

Krisen, som Hendricks kalder racismeproblematikken, er så stort et strukturelt problem, at den kun kan løses med et fælles mål.

- Den eneste måde, vi kommer i gang med at løse de her problemer, det er samarbejde. Det er den eneste vej frem. At vi kan finde nogle fælles ambitioner, vi gerne vil frem til, siger han og fortsætter:

- At kløfterne bliver mindre, fordi vi har et fælles mål. Det er den eneste måde. Og så kræver det, at det koster os alle sammen noget. Ligesom det koster os alle sammen noget at komme ud af klimakrisen, siger Vincent Hendricks.

Husk at du kan se eller gense talkshowet 'Lippert' på TV 2 PLAY.