Udland

Kidnapning af 13-årig trækker tråde til islamistiske miljøer i Belgien

En 13-årig dreng fra den belgiske by Genk blev holdt fanget i 42 dage. Fem af syv mistænkte i sagen menes at tilhøre islamistiske miljøer.

En voldsom kidnapningssag fylder i disse dage i de belgiske medier.

Søndag nat blev en 13-årig dreng nemlig befriet i en stor politiaktion.

Han blev kidnappet 20. april, hvor bevæbnede gerningsmænd trængte ind i familiens hjem i Genk.

Flere end 100 politifolk var involveret i befrielsesaktionen søndag, og belgisk politi havde fået assistance af kolleger fra Holland, Frankrig og USA.

Politiet slog til i alt 12 forskellige steder, og syv personer blev anholdt.

- Naturligt nok er dette en sag, der fylder virkeligt meget i Belgien og i det belgiske mediebillede. I flere måneder har overskrifterne stort set kun handlet om corona, fordi Belgien har været så hårdt ramt. Men nu er det denne helt exceptionelle kidnapning, man taler om, fortæller TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede, der er bosat i Belgien.

Kendt islamist anholdt

En af de anholdte er særdeles godt kendt af det belgiske politi.

45-årige Khalid Bouloudo har nemlig afsonet to terrordomme.

I 2006 blev han idømt fem års fængsel for at være en del af en terrorcelle, der blandt andet var involveret i terrorangrebet i Madrid i 2004, hvor 192 mistede livet, da flere bomber sprang i fyldte morgentog.

I 2015 fik han en dom på 10 års fængsel for at rekruttere syrienskrigere i Belgien. Bouloudo appellerede dog dommen, og den blev nedsat til tre år.

Yderligere fire af de anholdte menes også at have forbindelser til islamistiske miljøer.

- Vi ved ikke, hvad målet med kidnapningen var. Men jeg tror, at den mulige involvering af radikaliserede muslimer er en bekymrende udvikling. Det er en af de første opblusninger af ekstrem islamisme i flere år, udtaler terrorekspert Pieter Van Ostaeyen til det belgiske medie Het Nieuwsblad

Belgien har tidligere haft store problemer med radikalisering.

- Det er klart, at med informationerne om en mulig forbindelse til det radikaliserede islamistiske miljø i Belgien, så stiger både frygten og interessen. Belgien har selv været hårdt ramt af terror og har i flere år haft ry for at fostre deciderede terrornetværk, fortæller Lotte Mejlhede.

Uvished om løsesum

Det er endnu uvist, hvad de præcise motiver for kidnapningen var, og om der er blevet udbetalt en løsesum.

Der er ikke sluppet megen information ud fra de belgiske myndigheder.

Men flere belgiske medier beretter, at der er udbetalt en løsesum på knap 2,5 millioner kroner.

Og det vækker bekymring hos flere politikere, der frygter, at pengene kan havne i terrornetværk. Desuden bliver politiet kritiseret for ikke at holde godt nok øje med terrordømte som Khalid Bouloudo.

- Hvordan kan det lade sig gøre, at en mand, der er prøveløsladt, kan erhverve sig våben, samle en bande og udføre sådan en gerning? Han burde være overvåget, sagde Kristien Van Vaerenbergh i en tale i det regionale parlament.

De anholdte skal for en dommer på fredag.

Den 13-årige dreng har det efter omstændighederne okay, lyder det fra de belgiske myndigheder.