Uro efter politivold

Floyds families advokat til TV 2: Politiet har sat gaderne i brand

Demonstrationerne bliver ved, indtil politiet stilles til ansvar, og sorte har de samme rettigheder som hvide i USA, siger advokaten Benjamin Crump.

Demonstranter marcherer i hele USA for anden uge i træk.

Det gør de, efter at den sorte mand George Floyd døde under en brutal anholdelse foretaget af en hvid betjent mandag 25. maj.

Det hele blev optaget med en mobiltelefon, og på optagelserne kan man se betjenten sidde med et knæ på hans hals, mens Floyd gentagne gange siger "jeg kan ikke få luft", før han mister bevidstheden.

Optagelserne har ført til voldsomme protester og sammenstød med tåregas, brand i gaderne og sårede demonstranter og betjente.

TV 2 har mødt George Floyds families advokat, Benjamin Crump, og han mener ikke, at de demonstrationer, der har udviklet sig voldeligt, er kommet ud af det blå.

- Det var politiets brutalitet og et racistisk retssystem, der antændte disse flammer, siger han til TV 2.

Betjenten, Derek Chauvin, er blevet fyret, anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab. Crump arbejder nu for, at Chauvin sigtes for overlagt drab.

Advokat: Politiet skal stilles til ansvar

Flere amerikanske stater har forsøgt at dulme optøjerne i USA ved at indføre udgangsforbud om aftenen og natten og opløse store, men ellers fredelige, protester ved at sprøjte med tåregas.

Trods det går demonstranterne på gaden dag efter dag.

For det er først, når politiet stilles til ansvar for deres gerninger, at demonstrationerne stopper, siger advokaten Benjamin Crump.

- Dét og lige rettigheder for alle vil slukke disse flammer én gang for alle.

Mor til Floyds datter forlanger retssag

Også Roxie Washington, der er mor til George Floyds datter, forlanger retfærdighed for den nu afdøde 46-årige mand.

Med en arm om sin seksårige datter, Gianna, og tårer ned af kinderne siger Roxie Washington til journalister tirsdag, at hun ønsker, at alle fire betjente involveret i George Floyds død skal betale for drabet.

- I sidste ende får de lov til at gå hjem til deres familier. Gianna har ikke længere en far, siger hun.

- Han kommer aldrig til at se hende vokse op og få sin uddannelse. Han kommer aldrig til at følge hende op ad kirkegulvet til hendes bryllup, siger hun.

- I sidste ende får de lov til at gå hjem til deres familier. Gianna har ikke længere en far.

Betjent fyret og sigtet for drab

Betjenten bag anholdelsen af George Floyd, Derek Chauvin, er blevet fyret, anholdt og sigtet for drab.

Tre andre betjente, der var til stede under anholdelsen, er ikke sigtet, men fyret fra deres job ved politiet i Minneapolis.

Men på trods af det er protesterne ikke stilnet af. I stedet har de spredt sig fra Minneapolis til det meste af USA.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, er retfærdighed også et nøgleord i forhold til at få stoppet demonstrationerne i USA, men de stopper ikke nødvendigvis ved, at politiet bliver retsforfulgt.

- Sorte skal føle, at der er fremtidsmuligheder, uddannelse og jobs til dem, for det er også økonomisk desperation, der kommer til udtryk i gaderne i disse dage, sagde han fra USA i weekenden.