Uro efter politivold

Demonstrationerne styrker USA, siger George Bush

Trump er ikke meget for at lytte til sine forgængere, som der ellers er tradition for i USA.

Den tidligere præsident George W. Bush skriver i en udtalelse på sin hjemmeside, Bushcenter, at han er forarget over den brutale anholdelse, der endte med George Floyds død.

- Denne tragedie, der blot er endnu en i rækken af lignende tragedier, rejser spørgsmålet, der skulle være stillet for længst: Hvordan gør vi en ende på systematisk racisme i samfundet? skriver den tidligere præsident.

Det er et alment problem for sorte amerikanere landet over, at politiet chikanerer og truer især unge mænd, skriver Bush blandt andet. Den tidligere præsident fortsætter med at sige, at udbredte demonstrationer skal ses som en styrke, fordi de kæmper for en bedre fremtid.

Det står i kontrast til præsident Trump, der har sagt, at han vil indsætte "tusinder og tusinder af svært bevæbnede soldater" for at håndtere uroligheder i forbindelse med demonstrationerne.

Bush og Trump krydser klinger

Det er ikke første gang i år, at tidligere præsident George Bush og nuværende præsident Donald Trump er uenige.

I begyndelsen af maj udtalte George Bush sig om USA's coronakrise, der er en af de værste på verdensplan med bekræftede dødstal på over 100.000 og næsten to millioner bekræftede smittetilfælde.

I en video opfordrede Bush til, at USA skulle samle sig og komme gennem krisen uden partikampe.

- Vi er ikke to fløje i krig, lød det fra Bush.

Efterfølgende blev Donald Trump vred, og han gik derfor traditionen tro til modangreb på Twitter, hvor han undrede sig over, at Bush var tavs under Trumps rigsretssag som følge af Ukraine-sagen.

En rigsretssag, som Trump kalder det største svindelnummer i amerikansk historie, og som ifølge ham netop var et eksempel på fløjkrig, da den blev indledt af demokraterne.

Donald Trump bryder traditionen

Ifølge CNN har der altid været tradition for, at nulevende præsidenter taler sammen, fordi det kan være et barskt job at lede USA fra Det Hvide Hus.

De har trukket på hinandens erfaringer, når det kommer til eksempelvis kriser af den kaliber, verden ser i dag med coronapandemien.

Også optøjer, som dem, der ses i dag, er noget, de fleste amerikanske præsidenter har måttet håndtere.

Men Donald Trump modsætter sig traditionen: Han vil nemlig ikke søge råd hos sine forgængere, siger han til CNN. Han har derudover nægtet at offentliggøre et præsidentportræt af sin forgænger, Barack Obama, hvilket ellers er normal kutyme.

Der er fem nulevende amerikanske præsidenter tilbage. Det er Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump.