Uro efter politivold

NFL-stjerne startede bevægelse: Nu sidder amerikanere i massevis på knæ

Amerikanske politifolk knæler i sympati med demonstranterne i USA. En handling Colin Kaepernick gjorde til et symbol i 2016.

Et knæ på en hals. Et knæ på jorden.

Det er handlinger, der lige nu splitter USA, og som har sat gaderne i brand i form af kampe mellem politi og demonstranter.

For godt en uge siden pressede Minneapolis-politibetjenten Derek Chauvin sit knæ mod 46-årige George Floyds nakke, hvilket kostede Floyd livet.

Demonstranter landet over har siden knælet som et symbol på deres kamp og i støtte til bevægelsen ’Black Lives Matters’.

Og senest er politibetjente over hele USA også begyndt at bruge deres knæ som en symbolsk handling.

Fra New York, Miami og Des Moines til San Francisco, Michigan og Washington viser politibetjente deres sympati med de fredelige demonstranters sag ved at knæle.

Gestussen trækker tråde til september 2016. Her lod quarterback hos NFL-holdet San Francisco 49ers Colin Kaepernick sit knæ falde til jorden under afspilningen af den amerikanske nationalsang.

Han knælede som en protest mod politivold og mod en nation, han mente ”undertrykker sine minoriteter”.

Nu, i forbindelse med George Floyds død, har europæiske fodboldspillere også taget handlingen til sig og sympati-knælet under kampe efter en scoring. Hele fodboldhold som Liverpool og Chelsea har også udsendt billeder af en knælende trup.

Et valg mellem to knæ

I kølvandet på Floyds død står amerikanerne ifølge Washington Posts klummeskribent, Sally Jenkins over for et valg:

- To knæ. Ét, der protesterer i græsset, ét, der presser mod en mands nakke. Vælg. Du bliver nødt til at vælge, hvilket knæ, du vil forsvare. Der er ikke nogen halve løsninger; der er ikke rum for ligegyldighed. Der er kun protest-knæet eller nakke-knæet, skriver hun.

De politifolk, der bruger knæet på den fredelige måde, vækker stor begejstring blandt demonstranterne. De deler flittigt billeder og videoer af knælende politifolk.

Og politiet, der støtter demonstranternes sag, har også på sociale medier udtryk deres sympati:

- Vi støtter vores lokalsamfund i at afvise enhver form for politivold. Vi står bag de lokalsamfund, der traditionelt har været marginaliseret, undertrykt og som er blevet nedgjort af vores systemer og institutioner, skriver politiet i Oakland på Twitter efter at have retweetet et billede af en af deres betjente, der knæler. Og noget lignende har flere politiafdelinger i landet givet udtryk for.

Blev udstødt

Mens mange nu omfavner knæet på jorden som en symbolsk handling, var det kontroversielt, da Colin Kaepernick plantede sit knæ i græsset under nationalsangen i 2016 – og fortsatte med at gøre det sæsonen ud.

Det polariserede debatten, hvor støtterne forsvarede ham, mens modstanderne anklagede ham for alt fra forræderi til manglende respekt for flaget og landet.

- Jeg vil ikke rejse mig for et flag, der repræsenterer et land, der undertrykker afroamerikanere og andre farvede, sagde sagde Kaepernick dengang.

- Dette er større end fodbold, og det ville være egoistisk, hvis jeg vender ryggen til det. Der er lig i gaderne, og nogle slipper af sted med at myrde, sagde han.

Flere NFL-spillere fulgte Kaepernicks eksempel, mens kritikken voksede.

Donald Trump mente, at de knælende spillere skulle fyres, og at de udviste ”en mangel på respekt for flaget, for vores arv, og alt, hvad vi står for.”

NFL-organisationen tog også afstand til Colin Kaepernick, der blev udstødt af NFL-klubberne og aldrig formåede at lande en ny klub. Noget, han beskyldte NFL for at stå bag.

NFL er senest blevet beskyldt for hykleri, efter for nyligt at have udsendt en meddelelse, hvor de støtter demonstranternes sag og efterlyser handling for at rette op på systemernes fejl.

Alt dét, som Colin Kaepernick gjorde opmærksom på i 2016, og som NFL dengang tog afstand fra.

Det burde de og alle andre nok ikke have gjort, skriver klummeskribent Ann Killion for avisen San Francisco Chronicle.

- Hvis vi havde lyttet til Colin Kaepernick for fire år siden, ville vi måske ikke være her nu, mener hun.