Uro efter politivold

Steinmetz: - Raceurolighederne kan give Trump fire år mere i Det Hvide Hus

Trump har slået sig ind på en linje, som den tidligere amerikanske præsident Richard Nixon har haft succes med, siger TV 2s USA-korrespondent.

- I am your president of law and order.

Sådan lød det fra Donald Trump på et pressemøde mandag aften, hvor han slog fast, at han vil være præsidenten, der sikrer lov og orden i USA.

To ting, der langtfra hersker i landet i disse dage.

Trump gjorde det klart, at han er klar til at sætte "tusinder af svært bevæbnede soldater" ind i de amerikanske byer, hvor demonstrationer mod politivold og racediskrimination har ført til hærværk og plyndringer.

Betjente er blevet beskudt, demonstranter er blevet overdænget med tåregas, og bygninger er blevet sat i brand.

Det er i den kontekst, at Donald Trump nu forsøger at slå fast, at han er den stærke mand, der kan lede USA gennem endnu en krise.

Det fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Trump vil have, at vælgerne skal vide, at han slår hårdt ned på kriminalitet, og at han gør gaderne trygge. Det er en formel, der har virket for partifællen Richard Nixon i 1968, og det er en formel, der kan virke igen for Trump, vurderer Jesper Steinmetz.

Faktisk kan den seneste tids tumultariske tilstande i USA vise sig som en fordel for Donald Trump i valgkampen, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent.

- Raceurolighederne kan give Trump fire år mere i Det Hvide Hus. Der er mange hvide, der ikke vil finde sig i, at USA bliver omdannet til en krigszone. De leder efter en stærk leder, der vil slå hårdt ned på urolighederne.

Har fordømt drab

Går man lidt over en uge tilbage i tiden var fokus i USA på coronakrisen, der har efterladt over 40 millioner amerikanere arbejdsløse. På det tidspunkt handlede nyhederne om – ligesom herhjemme – jagten på en vaccine, nedgang i økonomien og genåbning af samfundet.

Men mandag 25. maj klokken lidt over 20 skete der noget, som ændrede dagsorden fundamentalt i USA.

Her mistede afroamerikaneren George Floyd livet, efter tre betjente gennem flere minutter havde siddet på ham. En af betjentene, Derek Chauvin, holdt konstant pres på Floyds hals med sit knæ. Imens sagde George Floyd, at han ikke kunne trække vejret.

Til sidst døde han.

Episoden blev fanget på video, og USA's racesår brød endnu en gang op.

Demonstranter gik på gaden, men med dem fulgte også folk, der udnyttede situationen til at plyndre og smadre butikker. Og det vil Donald Trump ikke finde sig i, fortæller Jesper Steinmetz.

- Trump har fordømt drabet på George Floyd og sympatiseret med de mennesker, der sørger. Men han vil også slå hårdt ned på urolighederne, for folk leder efter en leder, der kan sikre, at folk ikke slås i gaderne.

En stærk kombination

I 1968, hvor USA også var ramt af raceuroligheder og demonstrationer mod Vietnam-krigen, endte Richard Nixons føromtalte strategi med, at han blev valgt som præsident.

Og i 1993 lykkedes det for republikanske Rudy Giuliani at blive valgt som borgmester i New York ved at love, at han ville slå hårdt ned på kriminaliteten, der plagede byen i de år. Giuliani indfriede i øvrigt sit valgløfte og blev genvalgt.

- Det her er en formel, der virker, konstaterer Jesper Steinmetz.

Men selvom formlen tidligere har vist sig succesfuld, er det ikke sikkert, den vil virke denne gang.

Udfordringerne, der er udløst af coronakrisen, har gjort, at USA er gået fra den laveste arbejdsløshed i 50 år til en arbejdsløshed, der ikke er set større siden Depressionen i 30’erne. Og den stærke økonomi, som inden corana var Trumps dagsorden, er ikke længere så robust.

- Han har mistet sin økonomiske dagsorden, og dermed har han været nødt til at ændre strategi, siger Jesper Steinmetz.

Men hvis de 40 millioner arbejdsløse i USA henover de kommende måneder skrumper med nogle millioner, kan Trump fortsat spille kortet om, at han er en jobskabende præsident, vurderer Jesper Steinmetz.

- Hvis han kan være jobskaberen og ”lov og orden”-manden, så er det en stærk kombination i amerikansk politik.

Biden vil hele racesår

Mens Trump har valgt en strategi, hvor han vil fremstå som den faste hånd i amerikansk politik, har hans modkandidat i præsidentkampen, Joe Biden, slået ind på en anden kurs.

Han siger, at han vil forsøge at samle USA, mens han anklager Donald Trump for at splitte landet.

- Jeg kommer ikke med frygt og splittelse. Jeg vil ikke komme med hadets flammer. Jeg vil forsøge at hele racesårene, der længe har plaget vores land, og ikke bruge dem til at få politisk indflydelse. Jeg vil gøre mit job og ikke bebrejde andre, lød det tirsdag fra Joe Biden ifølge CNN.

Udtalelsen er et godt eksempel på, hvad Joe Biden forsøger at gøre i de her dage, lyder det fra Jesper Steinmetz.

- Joe Biden siger alt det rigtige, og han er helt klart de sortes kandidat. Hans problem er, at han sad som vicepræsident for Obama i otte år, hvor der også skete helt vildt meget skidt for sorte. Det er meget snak og meget lidt handling fra hans side.

Der er valg i USA tirsdag 3. november 2020.