Uro efter politivold

Seks tilfælde, hvor politiet angriber journalister under protester i USA

Politiet bruger blandt andet tåregas, gummikugler og peberspray mod journalister under protesterne i USA.

Politiet i USA har i løbet af de seneste fire dage angrebet journalister mere end 100 gange i forbindelse med demonstrationer efter et formodet politidrab på en sort mand i Minneapolis.

Det fremgår af en kortlægning fra Niemanlab, der er et forskningscenter under Harvard University.

Opgørelsen bekræftes af det undersøgende medie Bellingcat, der mandag aften havde dokumenteret 101 politiangreb på journalister under urolighederne.

Ifølge Niemanlab har politiets angreb på journalister været mest udbredt i Minneapolis, men der er også registreret tilfælde i mange andre byer.

Det seneste dokumenterede tilfælde fandt sted natten til tirsdag, da journalisten Katie Akin fra avisen Des Moines Register blev angrebet med peberspray af en betjent i Des Moines, Iowa.

Søndag aften blev en kameramand fra en australsk tv-station slået omkuld af en betjent uden for Det Hvide Hus i Washington.

Amerikansk politi har i løbet af de seneste fire dage angrebet journalister mere end 100 gange i forbindelse med demonstrationer efter et formodet politidrab på en sort mand i Minneapolis. Video: David Buch

Ligeledes søndag blev et kamerahold fra den amerikanske tv-station CBS beskudt med gummikugler i Minneapolis.

Søndag aften blev et kamerahold fra nyhedsbureauet Reuters beskudt med gummikugler i Minneapolis.

På billederne, som er optaget af kameramanden Julio-Cesar Chavez, kan man se en betjent, som retter sit våben direkte mod ham. Det skete, mens politiet var i gang med at skyde med gummikugler og tåregas mod demonstranterne.

- En politibetjent, som jeg filmer, vender sig rundt og peger sin gummikugle-riffel lige mod mig, fortæller Chavez ifølge Ritzau.

Reuters-journalister blev beskudt med gummikugler af politiet i Minneapolis.

Fredag blev et hold journalister fra CNN anholdt på en afspærret gade i samme by - en episode, der blev sendt på direkte tv.

Også nordiske journalister har mærket politiets hårdhændede metoder. Lørdag blev VG-journalisten Thomas Nilsson og hans svenske kollega Nina Svaneberg fra Expressen beskudt med gummikugler, da de dækkede urolighederne.

- Politiet fortsatte med at skyde i vores retning. Vi besluttede os for at søge tilflugt på den anden side af gaden. Der opdagede jeg et rødt laserlys, som sigtede på min mave, fortæller Thomas Nilsson til VG.

Urolighederne i USA er blusset op, efter at den 46-årige sorte mand George Floyd mandag i sidste uge mistede livet i forbindelse med en anholdelse i Minneapolis.

Den ansvarlige betjent er siden blevet fyret og sigtet for manddrab.

Politiets vold mod pressen fik mandag ledende presseorganisationer i USA til at skrive et åbent brev til ordensmagten.

- Når du får pressen til at tie med gummikugler, gør du også offentlighedens stemme tavs. Svigt ikke vores forfatning og ytringsfriheden, hedder det blandt andet i brevet.