Otte minutter og 46 sekunder har sat USA i brand - det skete der, da George Floyd døde

Hvad skete der, da endnu en sort mand døde i forbindelse med en anholdelse i USA? Her er, hvad vi ved om de skæbnesvangre minutter.

Mandag aften i sidste uge gik George Floyd ind i dagligvareforretningen Cups Food i Minneapolis.

Selvom det var tidlig aften, var temperaturen omkring 25 grader, så han var iført en sort tanktop, mørke løse bukser og sorte gummisko. Under blusen kunne man ane hans tatoveringer på brystet.

46-årige Floyd handlede ofte i butikken på Chicago Avenue, og ejeren Mike Abumayyaleh har til NBC beskrevet Floyd som en stamkunde, der altid var behagelig at handle med.

Oprindelig kom George Floyd fra byen Houston i delstaten Texas, men han havde boet i Minnesotas største by i nogle år. Indtil for nyligt arbejdede han som udsmider på en restaurant, men ligesom millioner af andre amerikanere var han blevet arbejdsløs i forbindelse med coronapandemien.

Denne aften skulle George Floyd have en pakke cigaretter.

Anmeldt for falsk pengeseddel

George Floyd betalte for sine cigaretter med en 20 dollarseddel, som ekspedienten tog imod. Han forlod butikken og gik tilbage til en blå firehjulstrækker, der var parkeret rundt om hjørnet, og hvor en anden mand og en kvinde sad ventende i bilen.

Kort efter, klokken 19.57, kom to ansatte ud af Cups Food-forreteningen og krydsede ligeledes gaden hen til den blå bil, der holdt rundt om hjørnet.

Den ene var en ung mand i en hvid t-shirt, den anden en ung mand i en grå hættetrøje. Ifølge New York Times henvendte de sig til George Floyd og krævede, at han skulle give cigaretterne tilbage.

Men det gjorde han ikke. I stedet gik de to personer tilbage til forretningen.

Fire minutter efter ringede de til alarmcentralen for at anmelde George Floyd.

- Der kom nogen ind i butikken og gav os falske sedler, og før vi opdagede det (...) var han tilbage i bilen, sagde personen i telefonen ifølge udskriften af opkaldet.

- Vi siger til dem, at de skal give os vores cigaretter tilbage, så han kan tage hjem, men det vil han ikke (...), han er frygtelig fuld og ikke i stand til at kontrollere sig selv, forklarede butiksmedarbejderen.

Blev sigtet på med pistol

Kort efter ankom en patruljevogn til stedet og parkerede foran Cups Food.

Ud trådte to betjente i blå politiskjorter, J.A. Kueng og Thomas Lane, som gik hen til den blå firehjulstrækker, hvor George Floyd og hans to bekendte stadig sad.

På grund af udbruddet af coronavirus bar Lane desuden en grå maske, der dækkede næse og mund. Det viser videoovervågning fra Dragon Wok - den restaurant, der ligger på den modsatte side af gaden fra Cups Food.

Thomas Lane gik hen til førersiden og talte til George Floyd gennem et nedrullet vindue. J.A. Kueng gik om på den anden side af bilen.

Lane havde hånden på sin tjenestepistol, mens han talte med George Floyd.

Pludselig trak han våbnet frem og sigtede på Floyd gennem vinduet. Han beordrede ifølge New York Times George Floyd til at placere begge sine hænder på rattet.

Floyd gjorde, som han blev bedt om, og Lane satte sit våben tilbage i hylsteret.

Led tydeligvis kort efter anholdelsen

Omkring halvandet minut senere hev betjenten George Floyd ud af firhjulstrækkeren, og Kueng trådte til for at assistere sin makker med at give George Floyd håndjern på.

Kueng fulgte ham ind på fortovet og gav ham et skub op ad husmuren ved Dragon Wok. George Floyd gled ned og satte sig på fortovet med armene akavet bag sig, mens Kueng fortsatte med at tale til ham.

Overvågningsvideo viser George Floyd blive lagt i håndjern og trukket ind på fortovet.

Da betjentene blev kaldt ud, forventede de at komme ud til en person, der var "frygtelig fuld" og "ude af stand til at kontrollere sig selv". Men George Floyd havde ikke reageret voldeligt og sad nu ganske roligt op ad de røde mursten.

Tumult ved patruljevogn

Seks minutter efter anholdelsen begyndte, fik de to betjente George Floyd tilbage på benene og gik over fodgængerfeltets sprukne asfalt mod deres patruljebil.

At dømme ud fra Floyds ansigtsmimik, der kan ses på overvågningsfilm fra området, led han allerede på dette tidspunkt.

På den anden side af gaden sank George Floyd sammen, da de nåede politibilen. De to betjente baksede med at få Floyd ind i bilen, og på overvågningsbillederne kan man se, at døren på bagsædet blev åbnet og lukket igen, uden at det lykkedes at få Floyd ind på bagsædet.

Klokken var 20.14, da George Floyd begyndte at kæmpe imod.

Ifølge sigtelsen mod en af betjentene, der deltog i anholdelsen, sagde Floyd, at han led af klaustrofobi, og derfor nægtede han at gå ind i politibilen.

Under tumulten forsøgte han ifølge New York Times at dreje hovedet mod betjentene flere gange for at henvende sig til dem. Han sagde, at han ikke kunne trække vejret.

På overvågningsbillederne var der på dette tidspunkt ankommet endnu en patruljevogn, der blokerede for udsynet til optrinnet ovre fra Dragon Wok. Betjenten bevægede sig kortvarigt hen mod Floyd, Kueng og Lane, men spillede så vidt vides ikke nogen yderligere rolle i anholdelsen.

To nye betjente ankom

Det gjorde de to betjente, der ankom i den tredje patruljevogn til gengæld.

Der var nu gået tre minutter, siden George Floyd begyndte at modsætte sig sin anholdelse.

Ud af den senest ankomne patruljebil kom Derek Chauvin og Tou Thao. Chauvin havde en forhistorie med 17 klager mod sig og havde været involveret i tre skyderier, hvor et af dem kostede et menneskeliv. Thao havde seks klager mod sig og et sagsanlæg om vold.

De to betjente gik hen til de to andre betjente, hvor Kueng fortsat kæmpede med at få den næsten to meter høje George Floyd ind i bilen. For at stå i mod placerede Kueng sit ben på kantstenen. Thao stod bag ved.

Overvågningsbilleder fra Cups Food viser, at Thomas Lane, hvis ene ben er synligt, kæmpede med at få George Floyd ind i bilen. Tou Thoa står til højre.

Chauvin gik over på den anden side af bilen og trak George Floyd ud gennem døren på den modsatte side og videre ned på asfalten. Hvorfor han gjorde sådan, vides ikke.

Floyd lå nu på maven langs bilen. Det kan man se på de videoklip, som to vidner har optaget.

Af optagelserne ses det, at tre af betjentene havde sat sig oven på George Floyd. Thomas Lane holdt Floyds fødder, Kueng hans torso og Chauvin har placeret sit knæ på Floyds hals. Chauvin havde sin hånd i den ene bukselomme imens.

Privatoptagelser viser tre betjente tilbageholde Floyd på jorden, mens en fjerde ser til.

Klokken 20.20 hørtes George Floyds stemme på bånd for første gang på det ene vidnes optagelser.

- Jeg kan ikke trække vejret, sagde han.

Vidnet stoppede med at optage her, fordi betjent Thomas Lane bad vedkommende om at gå væk fra fortovet.

Det var på dette tidspunkt, at betjentene bad om lægelig assistance, da Floyd havde en skade i munden. En såkaldt "kode 2", som betyder, at der er brug for hjælp, men det er ikke en nødsituation. I optagelsen af forespørgslen kan man høre, hvordan George Floyd ømmede sig.

Kort efter - klokken 20.21 - blev det opgraderet til en "kode 3", som betyder, at det er en nødsituation.

- Jeg kan ikke trække vejret

Optagelser fra et andet vidne viser, at selvom betjentene havde bedt om assistance til en nødsituation, fortsatte de med at holde George Floyd nede. På billederne kan man kun se Derek Chauvin, der har knæet på Floyds hals, så det vides ikke, om de to andre betjente løsnede deres greb.

Derek Chauvin fortsatte med at have sit knæ placeres på halsen i syv minutter, efter betjentene havde bedt om assistance.

- Jeg kan ikke trække vejret. Please, knæet på min hals, sagde George Floyd under Chauvins knæ på videoklippet.

- Stil dig op og gå ind i bilen, svarede Chauvin.

- Det skal jeg nok. Jeg kan ikke bevæge mig, lød det fra Floyd.

Ifølge New York Times sagde George Floyd til de to betjente, at han ikke kunne trække vejret, mindst 16 gange på under fem minutter.

Vidner begyndte at røre på sig

Klokken 20.25 havde Derek Chauvin stadig sit knæ på George Floyds hals. Floyds øjne lukkede på dette tidspunkt, og han genvandt så vidt vides ikke sin bevidsthed, inden han senere blev erklæret død.

Flere vidner råbte til politibetjenten, at han skulle fjerne sig, hvorefter Chauvin trak noget frem fra sit bælte. Ifølge vidnerne var det tåregas.

Kolleagen Tou Thao stod med hænderne på hofterne og dannede en barriere mellem vidnerne og George Floyd og Derek Chauvin. Der var ifølge videoer fra stedet i hvert fald syv personer, der så George Floyd, mens dette udspillede sig.

Ingen af betjentene lavede nogen form for behandling på George Floyd, mens de ventede på ambulancen.

- Han bevæger sig ikke, råbte en mand til politiet.

- Har de slået ham ihjel? lød det fra en anden.

Et af vidnerne bad betjent Tou Thao om at vise hende, at George Floyd stadig havde en puls.

Ifølge sigtelsen tjekkede J.A. Kueng, der tidligere sad på Floyds ryg, pulsen på håndleddet, og sagde, at han ikke kunne finde den.

Thomas Lane spurgte ifølge sigtelsen, om de skulle rulle George Floyd om på siden i stedet for på maven. Chauvin svarede, at det skulle de ikke.

Betjent flyttede sig først, da redder bad om det

Klokken 20.27 ankom en ambulance, hvor reddere også tjekkede pulsen ved at placere to fingre på Floyds hals. Redderne placerede en båre bag Chauvin, som først flyttede sig, da redderne bad ham om det.

Han havde på daværende tidspunkt haft knæet på Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder. Af dem var George Floyd ikke kontaktbar i to minutter og 53 sekunder.

George Floyd var helt slap, da han blev trukket op på båren med en del besvær.

Ambulancen kørte væk, og ifølge New York Times kunne det skyldes, at der begyndte at stimle mange mennesker sammen.

Derefter ankom brandvæsenet, som skulle assistere med redningen, men betjentene gav ifølge New York Times ikke nogen klare informationer videre, så det tog brandvæsenet mere end fem minutter at finde ud af, hvor de skulle køre hen for at hjælpe til.

Ifølge optagelser fra politiradioen var meldingen, at George Floyd havde fået et hjertestop på dette tidspunkt.

Klokken 21.25 blev George Floyd erklæret død på et nærliggende hospital.

Affødte demonstrationer

En obduktion af George Floyd fandt ifølge de lokale myndighederer i Hennepin County "ikke tegn på kvælning", men at Floyd døde på grund af en kombination af at have været låst fast, mulige rusmidler i hans krop samt hans almene sundhedstilstand - herunder en hjertesygdom.

En opfølgende obduktion bestilt af Floyds familie konkluderer til gengæld, at den 46-årige mand døde, fordi han blev kvalt.

- Det var ikke kun knæet på Georges nakke, der førte til hans død, men også vægten fra de to andre betjente på hans ryg, der forhindrede ikke kun blod, men også luft til hans hjerne, siger en af Floyd-familiens advokater ved navn Antonio Romanucci.

Siden George Floyds død er alle fire betjente, der var involveret i anholdelsen, blevet fyret, og Derek Chauvin er blevet sigtet for drab.

Samtidig er der brudt demonstrationer ud mange steder i USA - både fredelige og voldelige.

Præsident Donald Trump holdt pressemøde mandag aften lokal tid og fordømte de protester, der finder sted i USA disse dage.

Han siger, at han vil aktivere alle tilgængelige ressourcer til at bekæmpe de uroligheder, der finder sted - heriblandt militæret.