Brexit

Han plejer at true med sammenbrud, men nu er der nye Brexit-toner fra Boris Johnson

Boris Johnson elsker at spille klovn, men hans nye arbejdervælgere er blevet skræmt - massearbejdsløshed truer, hvis Brexit kører helt af sporet.

Efter ti måneder ved magten er fortiden ved at indhente Boris Johnson, briternes premierminister siden juli sidste år. Manden, der skabte sit navn som den morsomste klovn blandt de engelske journalister i EU’s pressesal i Bruxelles, er blevet ramt af virkeligheden. For prisen for Brexit bliver dyrere og dyrere.

Men inden Brexit-forhandlingerne i Bruxelles bryder sammen, skal man huske, at han igen og igen har vredet sig ud af umulige situationer.

Jeg kendte ham i 90'erne, da vi begge var korrespondenter i Bruxelles. Og man vidste altid, om Boris var der, når man kom til pressesalen. For i centrum af bølger af latterbrøl i pressebaren fandt man altid manden med det uglede hår, Boris Johnson, der underholdt kollegerne med vilde historier.

Lyserøde flamingoer

Det var lykkedes Johnson at få jobbet som det konservative partiblad Daily Telegraphs korrespondent, selv om han netop var fyret fra det lige så konservative The Times efter at have fabrikeret to mageløse, men desværre løgnagtige historier.

Telegraphs redaktør har senere indrømmet, at man vidste, at Johnsons historier fra Bruxelles heller ikke var helt sande, men de passede til bladets linje.

Vi, der var kolleger, hørte om Boris Johnsons vilde historier ved EU-kommissionens daglige pressemøder. Her forsøgte han at få talsmanden til at indrømme, at EU ville forbyde britiske pølser eller forbyde lyserøde flamingoer. Historierne holdt ikke, men de prydede siderne i Telegraph, så hans britiske kolleger igen og igen måtte forsøge at finde ud af, hvad der var fri fantasi, og hvad der faktisk havde et gran af sandhed.

Boris Johnson havde også historien om, at EU krævede krumme agurker, men glemte at nævne, at det var et krav fra de danske gartneres organisation, GASA.

Længtes tilbage

Boris var opvokset i Bruxelles, hvor hans far, Stanley Johnson, var topembedsmand i EU-kommissionen. Og hver gang, jeg senere mødte ham i London, var der altid en historie fra de gode dage i Bruxelles.

Han længtes tilbage, sagde han en dag. Og man forstod ham. For den dag var han lige kommet en time for sent til vores møde, fordi bestyrelsesformanden for Daily Telegraph havde indkaldt ham til en alvorlig påtale og truet med at fyre ham på grund af endnu en historie, der var gået over stregen. Også dengang reddede han sig igennem. Men få måneder senere gik han videre til partiets ugemagasin, The Spectator. Så noget var der altså galt.

Det er denne Boris Johnson, som med en kolossal valgsejr i ryggen og med et flertal på 80 mandater i Underhuset nu i månedsvis har truet EU med, at han simpelthen bare siger "farvel og tak" nytårsaften og forlader EU helt uden nogen som helst aftale, hvis han ikke får en aftale, der passer ham.

Den Røde Mur vakler

Men denne gang er det ikke en bestyrelsesformand, han er oppe imod. Det er de britiske vælgere. Og især de splinternye konservative, som man i London omtaler som regeringens 'Røde Mur'. Det er de millioner af gamle arbejdervælgere i industribyerne i det nordlige England, som ved valget i december forlod Arbejderpartiet Labour og gik over til Johnsons konservative.

Oplysningen kommer fra The Times, som søndag kunne fortælle, at 'Workington Man' nu har fået nok af Boris Johnson og er klar til at vende ham ryggen på grund af de bølger af arbejdsløshed, der nu truer på grund af først coronakrisen og derefter et mulig Brexit uden en aftale med EU.

'Workington Man' er personificeringen af den 'Røde Mur', fordi Workington-valgkredsen var landets mest sikre Labour-kreds, indtil næsten ti procent af vælgerne gik over til de konservative. Kredsen har været Arbejderpartiets sikre bastion siden 1918, med kun en enkelt kort afbrydelse.

Økonomien styrtdykker

The Times' kendte politiske analytiker Rachel Sylvester skriver, at de tidligere Labour-vælgere i både nord og i Midlands nu forlanger, at Boris Johnsons regering svinger 180 grader rundt og går med til at forlænge den overgangsperiode med EU, som udløber nytårsaften.

Ifølge avisen The Guardian regner briterne med et møde mellem Johnson og EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, for at undgå et sammenbrud.

De ved, at nationalbanken Bank of England på grund af coronakrisen forudser et økonomisk styrtdyk med minus 14 procent af økonomien allerede i år.

Hvis denne nedtur bliver forlænget af et såkaldt hårdt Brexit, hvor briterne slet ingen aftaler har med det EU, som i dag aftager halvdelen af Storbritanniens samlede eksport, så ser de en historisk arbejdsløshed foran sig.

"Konstruktive proces"

Derfor er der pludseligt nye toner fra Downing Street No. 10. Telegrammerne siger nu, at Johnson håber på, at forhandlingerne i denne uge vil blive "konstruktive" og vil "holde processen i gang".

Johnsons personlige forhandler, David Frost, har ellers indtil nu gentaget premierministerens forsikringer om, at briterne bare går deres vej ved årets udgang, hvis ikke EU’s forhandlere kommer med indrømmelser inden denne måneds EU-topmøde.

Nu er det pludselig EU-siden, der kommer med hårde toner. Den irske premierminister, Leo Varadkar, hvis land er det mest udsatte af de 27 EU-lande, er et godt eksempel. Han sagde i weekenden, at EU må forberede sig på et hårdt Brexit uden en aftale med briterne. Og chefforhandler Michel Barniers nære medarbejder, Stefaan de Rynck, sagde, at han ikke regner med, at forhandlingerne i denne uge vil føre til noget.

Samtidig siger James Kirkup, chefen for tænketanken Social Market Foundation, at mange områder i Storbritannien vil blive udsat for et "pinefuldt dobbelt tilbageslag".

Tilbage til Bruxelles

Forhandlingerne foregår digitalt via pc-skærme og er derfor meget besværlige. Men mens briterne indtil nu har været dem, der truede med sammenbrud, så er bordet vendt.

Britiske kilder siger nu pludseligt, at fristen her i juni ikke er vigtig, men man kunne forhandle videre nogle måneder endnu. Og måske kan Boris Johnson endnu engang vikle sig ud af en umulig situation – som så mange gange før.

Dagbladet The Guardian skriver, at briterne regner med et møde mellem Johnson og EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, for at undgå et sammenbrud.

Så hvis han stadig længes tilbage til Bruxelles, kan Boris Johnson tage turen med lyntoget Eurostar tilbage til byen. Han ved, hvor pressebaren er. Og kollegerne regner med en god historie fra ham.