Han plejer at true med sammenbrud, men nu er der nye Brexit-toner fra Boris Johnson

16x9
Kan Boris Johnson endnu engang vikle sig ud af en umulig situation? Foto: Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

Boris Johnson elsker at spille klovn, men hans nye arbejdervĂŠlgere er blevet skrĂŠmt - massearbejdslĂžshed truer, hvis Brexit kĂžrer helt af sporet.

Efter ti mĂ„neder ved magten er fortiden ved at indhente Boris Johnson, briternes premierminister siden juli sidste Ă„r. Manden, der skabte sit navn som den morsomste klovn blandt de engelske journalister i EU’s pressesal i Bruxelles, er blevet ramt af virkeligheden. For prisen for Brexit bliver dyrere og dyrere.

Men inden Brexit-forhandlingerne i Bruxelles bryder sammen, skal man huske, at han igen og igen har vredet sig ud af umulige situationer.

Jeg kendte ham i 90'erne, da vi begge var korrespondenter i Bruxelles. Og man vidste altid, om Boris var der, nÄr man kom til pressesalen. For i centrum af bÞlger af latterbrÞl i pressebaren fandt man altid manden med det uglede hÄr, Boris Johnson, der underholdt kollegerne med vilde historier.

LyserĂžde flamingoer

Det var lykkedes Johnson at fÄ jobbet som det konservative partiblad Daily Telegraphs korrespondent, selv om han netop var fyret fra det lige sÄ konservative The Times efter at have fabrikeret to magelÞse, men desvÊrre lÞgnagtige historier.

Telegraphs redaktĂžr har senere indrĂžmmet, at man vidste, at Johnsons historier fra Bruxelles heller ikke var helt sande, men de passede til bladets linje.

Vi, der var kolleger, hÞrte om Boris Johnsons vilde historier ved EU-kommissionens daglige pressemÞder. Her forsÞgte han at fÄ talsmanden til at indrÞmme, at EU ville forbyde britiske pÞlser eller forbyde lyserÞde flamingoer. Historierne holdt ikke, men de prydede siderne i Telegraph, sÄ hans britiske kolleger igen og igen mÄtte forsÞge at finde ud af, hvad der var fri fantasi, og hvad der faktisk havde et gran af sandhed.

Boris Johnson havde ogsÄ historien om, at EU krÊvede krumme agurker, men glemte at nÊvne, at det var et krav fra de danske gartneres organisation, GASA.

LĂŠngtes tilbage

Boris var opvokset i Bruxelles, hvor hans far, Stanley Johnson, var topembedsmand i EU-kommissionen. Og hver gang, jeg senere mĂždte ham i London, var der altid en historie fra de gode dage i Bruxelles.

Han lÊngtes tilbage, sagde han en dag. Og man forstod ham. For den dag var han lige kommet en time for sent til vores mÞde, fordi bestyrelsesformanden for Daily Telegraph havde indkaldt ham til en alvorlig pÄtale og truet med at fyre ham pÄ grund af endnu en historie, der var gÄet over stregen. OgsÄ dengang reddede han sig igennem. Men fÄ mÄneder senere gik han videre til partiets ugemagasin, The Spectator. SÄ noget var der altsÄ galt.

Det er denne Boris Johnson, som med en kolossal valgsejr i ryggen og med et flertal pÄ 80 mandater i Underhuset nu i mÄnedsvis har truet EU med, at han simpelthen bare siger "farvel og tak" nytÄrsaften og forlader EU helt uden nogen som helst aftale, hvis han ikke fÄr en aftale, der passer ham.

Den RĂžde Mur vakler

Men denne gang er det ikke en bestyrelsesformand, han er oppe imod. Det er de britiske vĂŠlgere. Og isĂŠr de splinternye konservative, som man i London omtaler som regeringens 'RĂžde Mur'. Det er de millioner af gamle arbejdervĂŠlgere i industribyerne i det nordlige England, som ved valget i december forlod Arbejderpartiet Labour og gik over til Johnsons konservative.

Oplysningen kommer fra The Times, som sÞndag kunne fortÊlle, at 'Workington Man' nu har fÄet nok af Boris Johnson og er klar til at vende ham ryggen pÄ grund af de bÞlger af arbejdslÞshed, der nu truer pÄ grund af fÞrst coronakrisen og derefter et mulig Brexit uden en aftale med EU.

'Workington Man' er personificeringen af den 'RĂžde Mur', fordi Workington-valgkredsen var landets mest sikre Labour-kreds, indtil nĂŠsten ti procent af vĂŠlgerne gik over til de konservative. Kredsen har vĂŠret Arbejderpartiets sikre bastion siden 1918, med kun en enkelt kort afbrydelse.

Økonomien styrtdykker

The Times' kendte politiske analytiker Rachel Sylvester skriver, at de tidligere Labour-vÊlgere i bÄde nord og i Midlands nu forlanger, at Boris Johnsons regering svinger 180 grader rundt og gÄr med til at forlÊnge den overgangsperiode med EU, som udlÞber nytÄrsaften.

IfÞlge avisen The Guardian regner briterne med et mÞde mellem Johnson og EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, for at undgÄ et sammenbrud.
IfÞlge avisen The Guardian regner briterne med et mÞde mellem Johnson og EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, for at undgÄ et sammenbrud. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix

De ved, at nationalbanken Bank of England pÄ grund af coronakrisen forudser et Þkonomisk styrtdyk med minus 14 procent af Þkonomien allerede i Är.

Hvis denne nedtur bliver forlÊnget af et sÄkaldt hÄrdt Brexit, hvor briterne slet ingen aftaler har med det EU, som i dag aftager halvdelen af Storbritanniens samlede eksport, sÄ ser de en historisk arbejdslÞshed foran sig.

"Konstruktive proces"

Derfor er der pludseligt nye toner fra Downing Street No. 10. Telegrammerne siger nu, at Johnson hÄber pÄ, at forhandlingerne i denne uge vil blive "konstruktive" og vil "holde processen i gang".

Johnsons personlige forhandler, David Frost, har ellers indtil nu gentaget premierministerens forsikringer om, at briterne bare gĂ„r deres vej ved Ă„rets udgang, hvis ikke EU’s forhandlere kommer med indrĂžmmelser inden denne mĂ„neds EU-topmĂžde.

Nu er det pludselig EU-siden, der kommer med hÄrde toner. Den irske premierminister, Leo Varadkar, hvis land er det mest udsatte af de 27 EU-lande, er et godt eksempel. Han sagde i weekenden, at EU mÄ forberede sig pÄ et hÄrdt Brexit uden en aftale med briterne. Og chefforhandler Michel Barniers nÊre medarbejder, Stefaan de Rynck, sagde, at han ikke regner med, at forhandlingerne i denne uge vil fÞre til noget.

Samtidig siger James Kirkup, chefen for tÊnketanken Social Market Foundation, at mange omrÄder i Storbritannien vil blive udsat for et "pinefuldt dobbelt tilbageslag".

Tilbage til Bruxelles

Forhandlingerne foregÄr digitalt via pc-skÊrme og er derfor meget besvÊrlige. Men mens briterne indtil nu har vÊret dem, der truede med sammenbrud, sÄ er bordet vendt.

Britiske kilder siger nu pludseligt, at fristen her i juni ikke er vigtig, men man kunne forhandle videre nogle mĂ„neder endnu. Og mĂ„ske kan Boris Johnson endnu engang vikle sig ud af en umulig situation – som sĂ„ mange gange fĂžr.

Dagbladet The Guardian skriver, at briterne regner med et mÞde mellem Johnson og EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, for at undgÄ et sammenbrud.

SĂ„ hvis han stadig lĂŠnges tilbage til Bruxelles, kan Boris Johnson tage turen med lyntoget Eurostar tilbage til byen. Han ved, hvor pressebaren er. Og kollegerne regner med en god historie fra ham.