Derfor går dine venner i sort på sociale medier i dag

I Danmark og resten af verden deler folk i stor stil sorte billeder for at protestere mod racisme og betjentes drab på sorte amerikanere.

Sociale medier er tirsdag gået i sort.

Det sker efter en uge med voldsomme protester i USA, efter den sorte mand George Floyd døde under en brutal anholdelse foretaget af en hvid betjent.

Som en stille protest mod betjentes drab på sorte amerikanere kan man derfor 2. juni se verdensstjerner, aktivister og almindelige mennesker dele sorte billeder med hashtagget #BlackOutTuesday (blackout tirsdag, red.).

Derudover går MTV i sort, radiostationer fylder æteren med tavshed og Spotify føjer 8 minutter og 46 sekunders stilhed til playlister, skriver The Guardian. Det er den tid, George Floyd lå på jorden med betjentens knæ på sin hals, mens han sagde "jeg kan ikke få vejret".

Flere millioner anvender allerede hashtagget på Facebook, Instagram og Twitter for demonstrere mod forskelsbehandling og racisme i USA.

- Man kan som hvid hurtigt komme til at sige noget forkert og negligere, at det er raceproblem. Det her er en chance for at vise, at man støtter og har hjertet med, selv om man ikke kan sætte sig ind, hvad de oplever., forklarer Nathalie C. Larsen, der er social medie-specialist.

Musikere og skuespiller deler budskab

Aktionen med det sorte billede blev startet af to sorte kvinder fra musikbranchen i USA med det ekstra hashtag #TheShowMustBePaused og er blevet delt af kendte musikere som Rihanna, Katy Perry og Rolling Stones.

Men protesten har allerede spredt sig langt ud over musikbranchen, og også skuespillere som Emma Watson og Kerry Washington samt sportsstjerner som David Beckham og LeBron James har valgt at gå i sort.

Danske stjerner bakker op

Også danske stjerner bakker op, såsom bandet The Minds of 99, journalisten og tv-værten Abdel Aziz Mahmoud og de danske designere Ganni, der endda har valgt at donere 100.000 dollar til organisationer, der kæmper for sortes rettigheder i USA.

Men også mange almindelige mennesker tager del.

Selv om solen først er ved at stå op i USA, har flere millioner mennesker i Danmark og resten af verden allerede taget del i det, som Nathalie C. Larsen kalder "en stille demonstration".

På Instagram har 7,2 millioner i skrivende stund delt et sort billede med hashtagget #BlackOutTuesday, mens hashtagget er det mest brugte på Twitter. Og det er helt uset for sociale medier.

- Man har set den slags aktioner før, men slet ikke i samme omfang.

Der er før lavet protester med hashtags som #metoo, men aktioner med at dele en farve for at sende et budskab er kun blevet gjort af organisationer, der for eksempel arbejder med depression og alzheimers.

- Det bryder jo med al den æstetik, man ellers kender fra Instagram, og det er meget stærkt, når man bladrer ned over sit feed med sorte billeder, siger Nathalie C. Larsen.

Aktivister advarer mod protesten

Men selv om mange mennesker bakker op om protesten, er der opstået problemer.

Flere steder på Twitter kan man se aktivister fra bevægelsen Black Lives Matter bede folk om ikke at tagge billederne med hashtagget #blacklivesmatter, som er blevet brugt flittigt under den seneste uges protester.

Årsagen er, at hashtagget bruges til at dele informationer for aktivisterne, og nu hvor folks feeds oversvømmes af sorte billeder i stedet for informationer og opfordringer fra bevægelsen, har de svært ved at få deres budskab ud.

Og det problem har Nathalie C. Larsen allerede observeret på sociale medier tirsdag.

- Det sorte billeder er et tegn om, at man overlader sin platform til noget, der er vigtigere, siger Nathalie C. Larsen

Men det kan blive problematisk, hvis støttedemonstrationen tager pusten fra aktivisternes arbejde.

- Samtalen på Black Lives Matter handler om at sprede stemmer og budskaber fra dem, der er udsat for racisme, mens Black Out Tuesday er os udefra, der viser støtte, forklarer hun.

- Man gør det i den bedste mening, men anvender man hashtagget #blacklivesmatter og oversvømmer det med sorte billeder, drukner man samtalen mellem de sorte og andre aktivister.