Uro efter politivold

Demonstranter fjernet med tåregas, så Trump kunne få taget billede

Præsidentens ageren ved kirkebesøg møder kritik fra hans politiske modstandere og fra biskoppen i Washington D.C.

Med lidt bøjet nakke gik Donald Trump fra Det Hvide Hus over vejen og hen til kirken på den modsatte side.

Han stillede sig foran indgangen til St. John's Episcopal Church, der er kendt som præsidenternes kirke, og fremviste en sort bibel.

Først holdt han Biblen foran sig et par sekunder, så vendte han den lidt i sine hænder, mens han kiggede på den. Så rystede den lidt. Og til sidst løftede han biblen op i hovedhøjde med sin højre hånd.

Alt sammen med politisirener som underlægningsmusik.

Sirenerne vidnede om det kaos, der få minutter tidligere havde udspillet sig på det sted, hvor USA's præsident nu poserede for pressen.

Vil sætte hårdt ind mod demonstranter

Donald Trump havde kun lige afsluttet sit pressemøde ved Det Hvide Hus mandag aften amerikansk tid, før der lød flere store brag.

I sin tale til nationen, hvor han adresserede protesterne rundt om i landet, lovede han at sætte hårdt ind mod demonstranter.

- Mens vi taler, sender jeg tusinder og tusinder af svært bevæbnede soldater, militært personale og retshåndhævende myndigheder for at stoppe oprør, plyndring, hærværk, overfald og ulykkelige ødelæggelser, sagde han

Og det var lige, hvad der skete. Også i hans egen baghave.

Demonstranter fjernet

Nationalgarden satte ind med tåregaskanoner, flashgranater og gummikugler mod demonstranter på Lafayette-pladsen foran Det Hvide Hus, skriver flere medier - heriblandt BBC og The New York Times.

Ifølge The Guardian viser video fra området, at folk kæmpede for at komme i sikkerhed, mens myndighederne fjernede dem med magt.

En kvinde blev båret væk fra området af meddemonstranter, da hun var kommet så slemt til skade, at hun ikke kunne gå, skriver mediet videre.

Imens rullede militærkøretøjer ind i området.

Myndighedernes indgreb mod demonstranterne dannede en 100 meter lang fri passage fra Det Hvide Hus til den brandbeskadigede kirke St. John's Episcopal Church i Washington D.C.

Med demonstranterne ryddet af vejen satte Donald Trump kurs mod kirken.

Der fandt han sin Bibel frem og begyndte at posere for verdenspressen. Efter et par minutter gik han og hans følge tilbage til Det Hvide Hus.

Biden: - Vi må besejre ham

Donald Trumps aktion mødte øjeblikkeligt kritik fra oppositionen.

Demokraten Joe Biden, der bliver Trumps modstander ved præsidentvalget i november, siger, at præsidenten "bruger militæret mod det amerikanske folk" i en kritik af præsidenten.

- Han affyrede tåregas og skød gummikugler mod fredelige demonstranter. For at få et billede. For vores børn, for vores lands sjæl, må vi besejre ham, lød det fra Joe Biden på Twitter.

- Jeg mener det, når jeg siger dette: Vi kan kun gøre det sammen.

På samme platform udtrykte den demokratiske senator fra Californien, Kamala Harris, også sin foragt.

- Donald Trump har lige tåregasset en fredelig demostration for et billede, skrev hun.

Imod alt, hvad kirken står for

Også biskoppen i Washington D.C. er rystet over Donald Trumps ageren.

- Præsidenten bruger Biblen, den mest hellige tekst i den kristne tradition, og en af kirkerne i mit bispedømme uden at spørge os som bagtæppe for et ukristeligt budskab, og som er imod alt, vores kirke står for, siger hun til New York Times.

Ejendomme og monumenter i Washington D.C. blevet vandaliseret under voldelige protester mandag.