Trump angriber guvernører i lækket lydoptagelse
Trump forsøger at cementere sig som en "lov og orden"-præsident, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.
Donald Trump gik mandag i flæsket på en række amerikanske guvernører.
På et telefonmøde gav han guvernørerne skylden for de uroligheder, der har været rundt om i USA efter den sorte mand George Floyds død i politiets varetægt.
Det skriver flere amerikanske medier - herunder The New York Times, CBS News, CNN og Business Insider - som er i besiddelse af en lækket lydoptagelse fra telefonmødet.
På mødet sagde Trump blandt andet til guvernørerne:
- De fleste af jer er svage.
- Hvis I ikke dominerer (demonstranterne, red.), spilder I jeres tid - de kommer til at løbe jer over, I vil komme til at se ud som en flok fjolser.
Til grin
I en lydbid af opkaldet, som en reporter fra CNN har delt på Twitter, kan man høre Trump beskrive demonstrationerne i Los Angeles og New York som "forfærdelige", og han siger flere gange, at han er klar til sende nationalgarden, hvis staterne har behov for hjælp.
Han fremhæver også scenerne fra Minneapolis, hvor demonstranter i sidste uge stormede politistationen og satte den i brand.
- De var til grin over hele verden. Politiet løb ned ad gaden. Jeg har aldrig set noget lignende. Hele verden grinede.
Og det er langtfra tilfældigt, at lige præcis de byer bliver udskammet i opkaldet, vurderer TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz. Alle tre hører nemlig under demokratiske guvernører.
- Han kan trække et politisk stik hjem ved at hænge dem ud. Det er klassisk Trump, at det er udtryk for svaghed, hvis der er er noget, der ikke går efter bogen.
Nixons dagsorden
Demonstrationerne i USA er brudt ud efter afroamerikaneren George Floyd mistede livet, da den hvide politibetjent Derek Chauvin pressede sit knæ mod hans hals i flere minutter. Først mistede George Floyd bevidsthed og derefter sit liv.
Derek Chauvin er blevet sigtet for drab. Anklager Mike Freeman siger ifølge Reuters, at han agter at sigte de tre øvrige betjente, der var til stede under anholdelsen.
Ifølge Jesper Steinmetz handler mandagens telefonopkald til guvernørerne også om, at han vil sende et signal om, at han ikke vil finde sig i, at amerikanske byer bliver brændt ned.
- Det er meget væsentligt for Trump at få sig cementeret som en "lov og orden"-præsident. Han forsøger at tale ind i den samme dagsorden, som Richard Nixon gjorde i 1968, hvor der også var uroligheder i de amerikanske gader med demonstrationer, fortæller Jesper Steinmetz.
Dengang blev der blandt andet demonstreret imod Vietnam-krigen og for sortes rettigheder.
Er den hvide mand truet?
I USA er det staterne, og dermed guvernørerne, der håndterer politiet.
Dermed har Donald Trump ikke direkte magt til at sige, hvad der skal gøres i de enkelte stater, men han kan udstikke en retning.
- Det er det, som han forsøger at gøre her, siger Jesper Steinmetz.
TV 2s USA-korrespondent minder videre om, at det også påvirker Donald Trumps opførsel, at det er valgår. Han er derfor nødt til at tænke på sine vælgere.
- Der er mange af Trumps vælgere, der mener, at denne borgerrettighedskamp er gået vidt, og at den hvide man i virkeligheden er truet. Derfor er han i en svær situationen, hvor han skal holde sin egen vælgeskare varm ved at slå ned på voldelige protester, men samtidig også udvise sympati, som han har gjort, med drabet på George Floyd.