Udland

Obama fordømmer vold under demonstrationer og kommer med opfordring

Der skal reformer til for at gøre noget ved den "vedvarende ødelæggende rolle, som racisme spiller i vort samfund", mener den tidligere præsident.

- Lad os ikke undskylde vold, rationalisere den eller deltage i den.

Sådan lyder det fra USA's tidligere præsident Barack Obama i en erklæring mandag efter den seneste uges uro i USA.

Barack Obama opfordrer de mange mennesker, der demonstrerer på gaderne i amerikanske storbyer, til at forvandle deres "retfærdige vrede til fredelig, vedvarende og effektiv handling".

Urolighederne har taget fart efter den voldsomme anholdelse af den 46-årige sorte mand George Floyd i Minneapolis i mandags.

Han blev senere konstateret død på hospitalet, og der er siden dukket en video op, der viser en betjent presse sit knæ på Floyds hals.

Floyd sagde gentagne gange, at han ikke kunne få luft, hvorpå han tilsyneladende mistede bevidstheden. Betjenten er nu sigtet for drab.

- Årtiers svigt årsag til frustrationen

Episoden har ført til protester mod politivold begået mod sorte.

Obama, USA's første og hidtil eneste sorte præsident, erkender, at demonstrationerne er en reaktion på problemer, der har været der længe.

Problemer, som ikke er håndteret af folkevalgte.

- Bølgen af protester over hele landet repræsenterer en oprigtig og legitim frustration over årtiers svigt, når det gælder reformer i politiets praksis og i det mere brede kriminaljuridiske system i USA, skriver Obama i erklæringen.

Han siger videre, at der er brug en erkendelse af den "vedvarende ødelæggende rolle, som racisme spiller i vort samfund". Der skal reformer til for at gøre noget ved det og skabe "ægte forandringer".

- Vi må mobilisere og øge opmærksomheden, og vi må organisere og stemme for at sikre, at vi vælger kandidater, som vil lave reformer.

Lyn-analyse

I sidste uge kom Obama med en erklæring, hvor han ikke nævnte bøllerne, og det var i stærk kontrast til Trump, der fokuserede meget på volden. Det gør Obama så nu, da folkestemningen er vendt meget markant. Kun 10 procent mener, at demonstrationerne er fredelige, og vi taler mere om bøllerne end om George Floyd. Det er et åbenlyst problem, da det fjerner fokus, siger Obama, der opfordrer til, at demonstranterne bruger vreden konstruktivt. Plyndringerne fjerner fokus fra sagen - altså diskriminationen mod sorte og politivold.

Bevægelsen Black Lives Matter er vokset frem som en reaktion på politiets drab på sorte, ubevæbnede mænd. Mange demonstranter bærer bannere med skilte fra bevægelsen, der blev grundlagt i 2013.

I weekenden afviste præsident Donald Trumps administration, at der er systematisk racisme i USA. Obama nævner i sin erklæring ikke Trump.

4000 anholdt

Omkring 4000 mennesker er blevet anholdt i USA i forbindelse med de demonstrationer, der har præget landet, siden George Floyd døde under en anholdelse i sidste uge. Det viser en opgørelse foretaget af tv-stationen CNN.

De første anholdelser fandt sted tirsdag 26. maj, dagen efter at George Floyd døde.

Mange steder har der været sammenstød mellem politi og demonstranter, blandt andet i Washington DC, New York City og Philadelphia.

Myndighederne har indført udgangsforbud i over 40 byer. Nationalgarden er indkaldt for at hjælpe politiet i omkring 15 byer.

I Oakland, der ligger uden for San Francisco i Californien, blev der natten til mandag affyret skud mod en af politiets bygninger. Tre personer er anholdt i forbindelse med skyderiet, oplyser politiet til CNN.