Uro efter politivold

Ny rapport om George Floyds død modsiger tidligere undersøgelse

Den nyeste rapport kan blive en vigtig brik i det retslige efterspil, mener USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

En obduktion af George Floyd, der døde i forbindelse med en voldsom anholdelse i Minneapolis for en uge siden, viser, at han døde, fordi han blev kvalt.

Det oplyser advokater og retsmedicinere, som har arbejdet for Floyds familie, skriver nyhedsbureauerne Reuters og DPA.

Ifølge DPA siger Michael Baden, den retsmediciner, der foretog obduktionen, at Floyd ikke havde andre helbredsproblemer, der kan have udløst eller bidraget til hans død.

Obduktionen var bestilt af familien, skriver New York Times.

- Det var ikke kun knæet på Georges nakke, der førte til hans død, men også vægten fra de to andre betjente på hans ryg, der forhindrede ikke kun blod, men også luft til hans hjerne, siger en af Floyd-familiens advokater ved navn Antonio Romanucci.

Hans advokatkollega Benjamin Crump tilføjer, at de medicinske undersøgelser påviser, at Floyd allerede var død, da ambulancen nåede frem.

- For George Floyd blev ambulancen hans ligvogn, siger Crump.

Myndigheder betegner det som drab

Rapportens konklusion er i strid med en tidligere undersøgelse fra lokale myndigheders side.

Her citerede den offentlige anklager i Hennepin County, at ligsynsmanden "ikke fandt tegn på kvælning", men at Floyd døde på grund af en kombination af at have været låst fast, mulige rusmidler i Floyds krop samt hans almene sundhedstilstand - herunder en hjertesygdom.

Der vil dog gå flere uger, før det kan konstateres, om George Floyd var påvirket af rusmidler.

Men i en ny rapport, som blev offentliggjort natten til tirsdag dansk tid, har Hennepin Countys retsmedicinere alligevel officielt erklæret George Floyds død som drab, skriver The Guardian.

Væsentlig brik i kommende retssag

Ifølge TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, er det ikke usædvanligt at bede om en second opinion i sager, hvor myndighedernes ageren har været tvivlsom.

- Det er meget almindeligt, at forsvaret bestiller en ny obduktionsrapport, og med de her nye konklusioner er Floyd-familiens sag styrket. Den vil blive en væsentlig brik i retssagen mod Chauvin. Samtidig vil Chauvins forsvarer henvise til den første rapport, der fokuserede på, at Floyd var påvirket under anholdelsen, og at det kan have ført til hans død, siger Steinmetz.

Derek Chauvin, som var den betjent, der havde sit knæ mod Floyds hals, er blevet anholdt og sigtet for drab.

Det er dog ikke kun Chauvin, der er under anklage for manddrab.

Tidligere mandag meddelte politichefen i Minneapolis, Medaria Arradondo, at han betragter de øvrige tre betjente, der var til stede ved anholdelsen, som medskyldige.

De er dog endnu ikke blevet sigtet for deres rolle i anholdelsen.

Den 46-årige Floyds død har den seneste uge ført til store demonstrationer i adskillige byer i USA mod politivold mod sorte.