Coronavirus

Fem typer medicin skal nu testes på briter med covid-19

Hvis resultaterne er gode, vil de fem midler blive testet på flere personer.

30 britiske hospitaler er klar til at teste yderligere fem midler på mennesker i håbet om at komme den omfattende coronavirus til livs.

Det skriver The Guardian.

Det drejer sig om fem i forvejen eksisterende typer medicin, der skal testes på hundredevis af britiske patienter. Håbet er, at midlerne kan forhindre covid-19-patienter i at blive så syge, at de skal behandles intensivt eller i respirator.

I sidste uge satte WHO en foreløbig stopper for forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin, indtil man har fået et overblik over, om det er farligt at indtage som coronapatient.

Nu vil britiske forskere forsøge sig med følgende midler, der hver skal testes på 60 personer:

  • Heparin: Et blodfortyndende lægemiddel, der allerede bliver brugt i forbindelse med blodtagning. Det vil blive givet til covid-19-patienter i Storbritannien i næste måned.
  • Bemcentinib: En norskudviklet middel, der bruges til behandling af blodsygdomme.
  • Medi3506: Et middel, der bliver brugt mod hudlidelser og kroniske lungesygdomme.
  • Calquence: Et middel, som er udviklet mod svær lungebetændelse.
  • Zilucoplan: Midlet bruges i forvejen i forsøg med behandling af muskelsygdommen myasthenia gravis.

Hvis resultaterne er gode, vil de blive testet på flere personer, skriver Daily Mail.

Forsøgene med de fem midler sker i et samarbejde mellem britiske læger, forskere og den britiske sundhedsindustri og sundhedssystem.

- Vi kigger efter signaler i forhold til sikkerhed og effektivitet, noget, der kan reducere sygdommens alvor, forkorte dens varighed og forhindre patienter i at skulle behandles på intensiv, siger Tom Wilkinson, der er professor ved Southampton Biomedical Reserarch Center og leder samarbejdet om at finde et middel mod covid-19.

De fem midler er blevet udvalgt fra en liste på 200 midler, og hvis et middel viser sig ikke at virke mod covid-19, vil et andet middel fra listen blive overvejet til forsøg, skriver The Guardian.

Remdesivir har vist gode resultater

Der er endnu ikke en godkendt behandling mod coronavirus, men midlet Remdesivir, der oprindeligt blev udviklet mod hepatitis, har vist gode resultater i forsøg med coronapatienter, der har haft kortere indlæggelser og lavere dødelighed.

Lægemidlet har vist sig at forbedre overlevelsen med op imod 80 procent for den gruppe af patienter, der er allerflest af på hospitalerne - nemlig dem med lungebetændelse, der har brug for et tilskud af ilt.

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at hospitaler kan ansøge om brug af Remdesivir. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.

WHO håber på vaccine inden årsskiftet

Mens muligheden for en behandling af covid-19 undersøges, er over 100 vacciner verden over i gang med at blive udviklet. Ti af dem er i gang med at blive testet på mennesker.

Ifølge Astrid Lindstrand, der er enhedschef i Verdenssundhedsorganisationens vaccineprogram, håber WHO, at en vaccine mod covid-19 kan være klar inden årsskiftet.

- Vi håber, at det kan blive muligt, men udfordringerne er mange, siger Astrid Lindstrand til SVT.

Under normale omstændigheder, kan det tage årevis at udvikle en vaccine, men under coronapandemien har forskere verden over arbejdet i døgndrift for at få bugt med sygdommen.

Både amerikanske, kinesiske og britiske forskere har haft positive resultater med forsøg, men på nuværende tidspunkt er det stadig for tidligt at drage nogen konklusioner.