Udland

Voldsom uro i USA: Washington D.C. og mindst ni stater har indsat Nationalgarden

Mindst 25 byer i 16 stater har indført udgangsforbud på grund af uroligheder.

I USA fortsætter de voldsomme uroligheder, efter at en sort mand i mandags døde under en brutal anholdelse.

Protesterne begyndte i Minneapolis, men har bredt sig til andre dele af landet, og ifølge CNN har mindst ni delstater og hovedstaden, Washington D.C., indsat Nationalgarden for at hjælpe politiet med at håndtere demonstranterne

- Vi bor her. Vi arbejder her. Vi tjener her. Vi er alle klar

Nationalgarden i Minnesota

I Washington D.C. blev Nationalgarden indsat omkring Det Hvide Hus natten til søndag dansk tid.

Her er Nationalgarden blevet aktiveret

  • Minnesota
  • Georgia
  • Ohio
  • Colorado
  • Wisconsin
  • Kentucky
  • Utah
  • Texas
  • Californien
  • District of Columbia

Kilde: CNN

Det skriver Nationalgarden i D.C. på Facebook, hvor den også i timerne op til har lagt flere billeder ud af styrkens soldater, der forbereder sig.

10.800 mand alene i Minnesota

Den amerikanske nationalgarde opererer under guvernøren i de enkelte stater og består af frivillige, der kan bistå politiet under uroligheder.

Lyn-analyse

Nationalgarden er en reserve under den amerikanske hær, som de enkelte stater råder over, men som den føderale regering finansierer. Præsidenten kan dog til enhver tid aktivere Nationalgarden. I aftes blev Nationalgarden for første gang nogensinde aktiveret i sin fulde kapacitet i Minnesota. Det samme så man for seks år siden, da Ferguson stod i brand. Både dengang og nu var Nationalgarden med til at lægge en dæmper på urolighederne, og her i Minneapolis ser de ud til at have stoppet de seneste nætters vold og vandalisering. Alene fordi de ved deres fysiske tilstedeværelse har en afskrækkende virkning.

I Minnesota, staten hvor det hele begyndte, har Nationalgarden nu indsat mere end 4100 soldater, og den forventer, at styrken hurtigt stiger til 10.800. Det er en markant stigning fra fredag, hvor der var indsat 700 mand.

- Vi bor her. Vi arbejder her. Vi tjener her. Vi er alle klar, skriver Minnesotas nationalgarde på Twitter.

To byer i delstaten, Minneapolis og St. Paul, er under udgangsforbud, og der er nu indført udgangsforbud i mindst 25 byer fordelt på 16 stater, skriver CNN.

En af dem er den californiske storby Los Angeles, hvor alle skal blive inden døre fra klokken 20 til klokken 5.30 søndag morgen amerikansk tid.

Her har guvernør Gavin Newsom efterfølgende også indsat Nationalgarden efter anmodning fra borgmester Eric Garcetti.

San Francisco er den seneste by til at indføre udgangsforbud. Klokken 22.30 lokal tid indførte borgmester London Breed udgangsforbud med øjeblikkelig virkning indtil klokken fem søndag morgen.

Det gjorde hun efter en nat med ødelæggelser og plyndringer, skriver San Francisco Chronicle. Desuden holder Nationalgarden sig standby, siger borgmesteren.

Trump: Søger fred og retfærdighed

Præsident Donald Trump var lørdag på Kennedy Space Center i Florida, hvor han overværede opsendelsen af rumfartøjet Crew Dragon. Her kommenterede han også urolighederne i en tale.

- Jeg står foran jer som en ven og en allieret med enhver amerikaner, der søger retfærdighed og fred, sagde Donald Trump, som beskylder Antifa og "den yderliggående venstrefløj" for at stå bag uroen.

- Og jeg står foran jer som en modstander af enhver, der udnytter denne tragedie til at plyndre, røve, angribe og true, fortsatte han.

Imens har demokraten Joe Biden, der er Donald Trumps mest sandsynlige modkandidat til præsidentvalget i november, i en skriftlig udtalelse udvist forståelse for den sorte befolknings frustration efter "det forfærdelige drab på George Floyd".

- At protestere over sådan en brutalitet er rigtigt og nødvendigt. Det er en helt igennem amerikansk reaktion. Men at brænde samfund ned og lave unødvendige ødelæggelser er ikke, skriver Joe Biden.

Betjent anholdt og sigtet

George Floyd, en 46-årig sort mand, døde mandag under en anholdelse, efter at en politibetjent i flere minutter sad med sit en knæ på hans hals.

Anholdelsen blev filmet, og på videoen høres George Floyd sige "jeg kan ikke trække vejret… Du må ikke slå mig ihjel".

Han havde ifølge politiet forsøgt at købe noget at spise af en købmand med en falsk 20-dollarseddel.

Det er hans død, der har udløst de optøjer, som har spredt sig fra Minneapolis til andre dele af landet og fortsætter, selvom politibetjenten Derek Chauvin fredag blev anholdt og sigtet for drab på George Floyd.