Udland

Volden frustrerer fredelige demonstranter: - Vi tolererer ikke vandalisme

Demonstranter i USA er frustrerede over, at volden tager fokus fra deres kamp for sorte amerikanere og deres rettigheder.

Racedebatten er eksploderet i USA med voldelige optøjer og kampklædte betjente i gadebilledet, efter den sorte mand George Floyd blev kvalt, mens han lå i håndjern og bad for sit liv.

Bygninger bliver sat i brand, politistationer smadres, og butikker plyndres, mens volden er alle vegne i gaderne.

Og mange demonstranter er nu frustrerede.

Som denne mand, tv-kanalen CNN mødte i Minneapolis i delstaten Minnesota, som er arnestedet for de uroligheder, der har spredt sig over hele USA de seneste dage.

- Hvis du ikke kan gøre det rette og hellere vil underminere, hvad vi prøver at gøre, er der noget galt med dig. For det, vi prøver på, er at kæmpe for for basale rettigheder for alle mennesker, og vi prøver at gøre det på en fredelig måde, siger han.

- Vi ønsker ikke at leve på den her måde længere (...). Jeg vil gerne være fri og ikke bekymre mig om, hvert eneste skridt jeg tager. I sidste ende er det en forbrydelse at være sort - og jeg forstår ikke hvorfor, for vi er allesammen mennesker - og det er kvalmende.

Sorte borgmestre: Vi tolererer ikke vold og vandalisme

Og han er langt fra den eneste. Flere sorte amerikanere har sagt det samme til lokale og landsdækkende tv-stationer.

Selv George Floyds familie har bedt uromagerne om at stoppe.

Vi tolererer ikke vold og vandalisme. Nu er det på tide at gå hjem

London Breed, borgmester i San Francisco

Det samme har flere borgmestre i USA. Den sorte, demokratiske borgmester i Atlanta, hvor CNN's hovedkontor er blevet smadret og politibiler vandaliseret, har bedt oprørerne om at falde til ro og gå hjem.

- Jeg er mor til fire sorte børn i USA, hvoraf den ene er 18 år. Da jeg så mordet på George Floyd, gjorde det ondt som hos en mor, sagde Keisha Lance Bottoms lørdag ifølge Seattle Times.

Som borgmester i Martin Luther Kings hjemby, før han blev dræbt ved et attentat i 1968, bad hun demonstranter og oprørere om at respektere den sorte borgerrettighedsbevægelses fredelige kamp for bedre rettigheder og hverken skænde deres sag eller Kings minde.

Det samme gjorde San Franciscos sorte borgmester, London Breed.

- Byen og dens politi vil støtte fredelige demonstrationer, som vi har gjort hele dagen i dag. Men vi tolererer ikke vold og vandalisme. Nu er det på tide at gå hjem, skrev Breed lørdag aften på Twitter.

Volden kommer fra mange sider

Men hvem står bag den megen vold, der tager fokus fra demonstranters sag?

- Det er svært at sige, nu hvor det har spredt sig over hele USA. Men jeg ser både en tydelig mobilisering af hvide nationalister og af den yderste venstrefløj, siger Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker for TV 2.

Minnesotas guvernør Tim Walz sagde forleden, at langt hovedparten af de anholdte var hvide nationalister, der kom fra andre stater.

De mange videoer, der florer på sociale medier, giver ligeledes et komplekst billede.

Der er for eksempel videoer af unge venstreorienterede sorte, der smadrer butikker og tømmer dem for varer. Der er en video af en mand, som bliver overfaldet med sten og et skatebord, da han forsøger at beskytte sin butik med et sværd.

Der er videoer af hvide, der som en protest mod 'Black Lives Matter'-sloganet råber "all lives matter" og af en hvid mand, der forsøger at skyde demonstranter med bue og pil, hvorefter hans bil bliver sat i brand.

En hvid mand ses her med bue og pil for at skyde mod demonstranter i USA, der protesterer på gaden, efter at George Floyd døde, efter at en hvid betjent satte sit knæ på hans hals under en anholdelse. Video: Mette Stender Pedersen

Der er også videoer af politibiler, der kører ind i demonstranter uden varsel, og kampklædt politi, der anholder og skyder mod journalister fra USA og fra udlandet som for eksempel Norge og Sverige. Og der er videoer af betjente, der slæbes ned af gaden af demonstranter.

- Ulempen er, at før protesterne blev voldelige var det en sag, hvor alle var enige om, at betjentene skulle anholdes, og der skulle ske noget for de sorte i USA. Men nu er fokus i stedet på ballademagerne og smadrede butikker, siger Mirco Reimer-Elster.

Føler sig som andenrangsborgere

Journalister og kommentatorer i USA samt TV 2s USA-analytiker mener, at urolighederne denne gang er langt mere voldsomme og omfattende end protesterne efter andre drab på sorte amerikanere i nyere tid.

Fire dage er meget kort tid i USA's retssystem, men hvis du er sort, og føler du har ventet på retfærdighed i 400 år, føles det som en evighed

Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker.

For eksempel er de voldsommere end demonstrationerne efter Eric Garners død i 2014, der skabte overskrifter verden over. Garner, der var sort, blev anholdt i New York og sagde også, "jeg kan ikke trække vejret", flere gange, mens han blev holdt ned mod et fortov og senere døde.

Men denne gang har de sorte i USA for alvor fået nok.

- De fire dage fra Floyds død til betjentens anholdelse er meget kort tid i USA's retssystem, men hvis du er sort og føler, du har ventet på retfærdighed i 400 år, føles det som en evighed, siger Mirco Reimer-Elster.

- Som sort i USA ser du den nye video og tænker, det kunne have været mig eller en, jeg kender.

Mirco Reimer-Elster mener, at protesterne har boblet, siden Ahmaud Arbery blev skudt i februar, mens han løb en tur, og betjente skød Breonna Taylor i hendes eget hjem i marts.

Derudover mener han, at de sorte er ekstra pressede og frustrerede i denne tid, da coronakrisen har ramt USA's minoriteter langt hårdere end de hvide.

- Sorte føler sig som andenrangsborgere. Det gjorde de i forvejen, og under coronakrisen oplever de, at de i højere grad end hvide mister deres job og rammes på deres sundhed og økonomi, siger Mirco Reimer-Elster.

Nationalgarden indsat flere steder

Demonstrationerne har spredt sig til over 30 byer i USA. Flere steder er der nu udgangsforbud om aftenen, og mange steder er Nationalgarden endda blevet sat ind. Lørdag var knap 1400 blevet anholdt, men det tal ventes at stige med søndagens protester.

Den 46-årige George Floyd døde mandag for knap en uge siden, efter at den hvide politibetjent Derek Chauvin havde siddet med sit knæ på Floyds hals i flere minutter under en anholdelse.

Det hele blev optaget med en mobiltelefon, og på optagelserne kan man flere gange høre Floyd sige, at han ikke kan få luft og kalde på sin mor, der døde for flere år siden. Derek Chauvin blev fredag anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab.