Vil råbe danske politikere op efter George Floyds død: - Hvorfor er den danske regering helt stille?
Danmarks tavshed er øredøvende, lyder kritikken fra Black Lives Matter i Danmark.
Søndag er der demonstration i København til ære for amerikanske George Floyd, der døde mandag i forbindelse med en brutal anholdelse i den amerikanske by Minneapolis.
Det er organisationen Black Lives Matter i Danmark, der arrangerer demonstrationen.
Forkvinde for organisationen Bwalya Sørensen håber at kunne råbe de danske politikere op, når demonstrationen går fra den amerikanske ambassade til Christiansborg.
- Hvorfor er den danske regering helt stille, når man er så stor allieret af USA? Hvorfor siger man ikke noget?, siger hun til TV 2.
Offer for strukturel racisme
George Floyd, en 46-årig sort mand, døde, efter at en politibetjent i flere minutter sad med sit ene knæ på hans hals.
Det har ført til omfattende optøjer i flere amerikanske byer, og mindst ni delstater samt hovedstaden Washington D.C. har aktiveret Nationalgarden for at hjælpe politiet.
Ifølge Bwalya Sørensen blev George Floyd endnu et offer for en strukturel racisme i USA - ”en ny form for lynching”, kalder hun det.
- Der er mange danskere, der drømmer om den store USA-rejse. Jeg håber, at mine sønner ikke tager til USA. Fordi jeg er simpelthen bange for, at de bliver skudt, siger hun.
Reaktioner fra Canada og Storbritannien
Efter flere dages protester og uroligheder i USA førte George Floyds død til anholdelsen af politibetjenten Derek Chauvin fredag.
Han er nu sigtet for drab, og tre andre betjente, som deltog i anholdelsen, risikerer samme sigtelse.
George Floyds død blev filmet, og på videoen høres han sige "jeg kan ikke trække vejret… Du må ikke slå mig ihjel", imens Derek Chauvin sidder med sit knæ på hans hals.
Optagelserne har fremkaldt reaktioner fra blandt andre den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, som kalder indholdet for ”meget foruroligende”.
Også Canadas premierminister, Justin Trudeau, har taget afstand fra den ”systematiske diskrimination, ubevidste forudindtagethed og racisme mod sorte”, som han siger, folk oplever hver dag i USA, men også i Canada.
Øredøvende tavshed
Imens efterlyser den danske gren af Black Lives Matter en dansk reaktion og siger, at "Danmarks tavshed er øredøvende”.
- Vi har ikke hørt en lyd fra den danske regering. Ikke den her regering, ikke den sidste regering, ikke nogensinde, siger Bwalya Sørensen.
Hun påpeger, at Danmark siger fra, når der sker menneskerettighedsovertrædelser rundt omkring i verden, så Danmark bør også sige fra, ”når der sker noget så grotesk i USA”.
- Danmark og Norge var dem, der førte an i at stoppe apartheid i USA, det er jeg meget, meget stolt af som dansker. Så jeg synes, at politikerne skal råbes op, når vi er så stor en allieret. Og det betyder noget for amerikanerne, hvad danskere, svenskere og nordmænd tænker, siger Bwalya Sørensen.
Forventer mindst 150 deltagere
Søndagens demonstration i København varer fra klokken 14 til 16.
Københavns Politi oplyser til TV 2, at der er anmeldt 150 deltagere, men man forventer, at der kommer flere på grund af det gode vejr.
På Facebook opfordrer arrangørerne til, at demonstranterne undgår kram og i øvrigt overholder regeringens retningslinjer for at undgå spredning af coronavirus.
TV 2 har bedt Udenrigsministeriet om at svare på kritikken. Ministeriet er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.