Coronavirus

Gryden kan koge over i Storbritannien, advarer regeringens egne eksperter

Covid-19 spreder sig for hurtigt til at løfte lockdown i England, mener en af regeringens videnskabelige rådgivere.

Mandag ringer skolerne ind for nogle elever i England.

Over hele Storbritannien kan venner og familie nu gå på markeder udenfor, mødes i små grupper i parker og haver og endda holde en lille grillaften i det gode sommervejr.

Samtidig kan fodboldkampe uden tilskuere fløjtes igang igen, og briter kan atter heppe med på cricket, rugby og hestevæddeløb hjemme fra sofaen.

Siden de nye regler blev annonceret torsdag aften, har en stribe af regeringens egne videnskabelige rådgivere dog advaret om, at en lempelse af reglerne netop nu kan skabe en ny bølge af coronavirus.

- Det er en politisk beslutning

Premierminister Boris Johnson og hans regering har gentagne gange siden coronakrisens begyndelse sagt, at de følger videnskaben.

Men flere af deres forskere i SAGE - det videnskabelige råd, der rådgiver den britiske regering i nødsituationer - siger nu fra.

- Covid-19 spreder sig for hurtigt til at løfte lockdown i England, skrev rådsmedlem Jeremy Farrar fredag på Twitter.

Det gjorde han med henvisning til denne artikel fra The Guardian, hvor hans kollega i SAGE, professor John Edmunds, sagde, at smitteraten stadig er for høj, og at Storbritanniens nye system til at spore smittede stadig ikke er prøvet af.

- Det er helt klart en politisk beslutning. Det er ikke en videnskabelig beslutning, sagde han.

Vi løfter låget på en kogende gryde, og så kommer det bare til at boble over

Calum Semple, professor og medlem af det videnskabelige råd SAGE

Den britiske regering har ansat knap 20.000 personer til arbejdet med at spore smittede. Men flere medier har henover weekenden talt med utallige ansatte, der de seneste 14 dage - hvor systemet ifølge regeringen har eksisteret - ikke har haft en eneste vagt, hvor de havde adgang til systemerne.

Derfor har endnu en forsker fra SAGE's undergruppe Spi-M, Mark Woolhouse, som laver modeller af virussens udvikling, advaret mod, at lukke briterne ud af lockdown.

- Der er en klar og aktuel risiko for en anden bølge, sagde Woolhouse fredag til The Guardian.

Gryden vil koge over

De tre forskere, der stod frem fredag, fik i weekenden opbakning af endnu to forskere fra SAGE. Det skete i BBC's radiogram 'Today Programme' lørdag formiddag.

SAGE vurderer, at smitteraten i Storbritannien i øjeblikket ligger på mellem 0,7 og 0,9, men de to forskere mener, at raten meget nemt igen kan komme over 1, hvor smitten stiger, da hver smittet overfører coronavirus til mere end én person - og coronavirussen kan komme ud af kontrol i Storbritannien.

- Grundlæggende løfter vi låget på en kogende gryde, og så kommer det bare til at boble over. Vi er nødt til at få det ned og simre, før vi løfter låget, og det er for tidligt, sagde professor Calum Semple.

- Jeg vil mene, at det at vende tilbage til en situation, hvor vi mister kontrollen igen, er langt værre end en uge eller to mere med sociale restriktioner, sagde hans kollega, professor Peter Horby.

Boris Johnson havnet i politisk stormvejr

Annonceringen af de nye regler torsdag kom efter en problematisk uge for Boris Johnson.

Premierministeren er havnet i et stormvejr, efter at hans rådgiver Dominic Cummings brød reglerne og kørte knap 400 kilometer fra London til sine forældre i Durham med coronasymptomer for at isolere sig med sin familie.

Et par uger senere brød han reglerne igen, da han kørte med sin kone og fireårige søn til det populære turistmål Barnard Castle 30 kilometer fra Durham - en tur han forklarede som en test af sit syn, før familien kørte den lange tur tilbage til London. Politiet i Durham har dog vurderet, at han brød reglerne.

Sagen har prydet de fleste avisforsider i en uge, siden aviserne The Mirror og The Guardian afslørede det fredag 22. maj sent om aftenen, og Johnson samt de ministre, som de efterfølgende dage forsvarede rådgiveren på tv og radio, er blevet dem, som et flertal af briterne griner af, sukker over og ryster på hovedet af.

60 konservative parlamentsmedlemmer har i tråd med folkestemningen forlangt, at Cummings bliver fyret, men Boris Johnson står last og brast med sin rådgiver, som han søndag for en uge siden beskrev "som en god far", der gjorde, hvad enhver far ville have gjort.

Men netop dét forsvar har gjort mange briter rasende. Flere parlamentsmedlemmer har modtaget breve fra borgere, der har fulgt reglerne og derfor ikke set deres familiemedlemmer, som blev syge og måske endda døde af covid-19, og det piner dem. Især nu hvor de med argumentet om at være en god søn, en god hustru eller en god far kunne have gjort det.

Sagen har derfor givet Boris Johnson et hak i tuden i meningsmålingerne, hvor Det Konservative Parti er gået markant tilbage, og Labours leder, Keir Starmer, for første gang ånder Johnson i nakken som briternes foretrukne landsleder. Det viser tal fra Britain Elects.

Et af verdens værste dødstal

Samtidig har Storbritannien nu et af de højeste dødstal i verden.

Godt 38.000 mennesker er ifølge regeringens tal døde med coronavirus i Storbritannien, mens over en kvart million er bekræftet smittet. Dermed er der stadig flere døde i Italien og Spanien.

Men ser man på overdødeligheden, er Storbritannien langt hårdere ramt. Siden 20. marts er tallet på over 59.000 mennesker, og i den målestok har kun USA flere døde end Storbritannien. Det skriver Financial Times.

Boris Johnson har varslet, at han søndag aften vil give udsatte borgere i England chancen for at komme ud igen - blandt andet de ældre, der bor på plejehjem. Skotland, Wales og Nordirland holder dog fast i, at udsatte borgere fortsat skal beskytte sig og blive hjemme.

Og ved den daglige opdatering fra regeringen lørdag aften blev pressemødets SAGE-medlem gentagne gange spurgt, om han forventede, at briterne ville overholde de nye regler for begrænset samvær, nu hvor premierministerens rådgiver brød dem og slap afsted med det.

En bekymring som mange sundhedseksperter og parlamentsmedlemmer har ekkoet i den forgangne uge.

- Jeg mener, at reglerne er klare og altid har været klare. Jeg mener, at de tjener alle. Jeg mener, at de gælder for alle, sagde professor Jonathan Van-Tam.