Udland

George Floyds bror efter samtale med Trump: Han ville ikke lytte

Familiemedlemmer kræver retfærdighed for dødsfald, der skete efter en voldsom anholdelse.

Donald Trump kunne fredag fortælle, at han havde talt i telefon med familien til George Floyd, der mandag døde i forbindelse med en hårdhændet anholdelse i Minneapolis.

Men familien og præsidenten har ikke helt samme opfattelse af samtalens forløb.

Da Trump fredag aften selv fortalte om opkaldet, beskrev han ifølge NBC News Floyds familie som "fantastiske mennesker", som han kunne fornemme var i stor sorg, og at det var tydeligt, at de elskede deres bror.

- Jeg udtrykte bare min sorg. Det var en forfærdelig ting at være vidne til, forklarede Trump med henvisning til en meget omtalt video af anholdelsen af George Floyd.

Floyds familie oplevede dog opkaldet fra præsidenten som "meget kortfattet" og ensidigt, fortæller broren Philonise Floyd nu i et interview med MSNBC.

- Han gav mig slet ikke mulighed for at tale. Det var svært. Jeg prøvede at tale til ham, men det var bare som om, at han blev ved med at affeje mig, nærmest som "jeg gider ikke høre, hvad du har at sige".

Kræver retfærdighed for død bror

Philonise Floyd fortæller til MSNBC, at han i opkaldet med Donald Trump understregede, at han vil have retfærdighed for sin bror.

- Jeg sagde til ham, at jeg ikke kunne tro på, at man havde begået en moderne lynchning i fuldt dagslys.

Donald Trump har allerede oplyst, at han har anmodet det amerikanske forbundspoliti, FBI, og Justitsministeriet om en undersøgelse af omstændighederne ved 46-årige George Floyds død.

Afroamerikanske Floyd mistede livet mandag, efter at en hvid politibetjent, Derek Chauvin, havde siddet med sit knæ på mandens hals i næsten ni minutter i forbindelse med en anholdelse. Heraf var George Floyd livløs i næsten tre minutter. Betjenten er siden blev anholdt og sigtet for drab.

Ifølge den foreløbige obduktionsrapport kan dødsårsagen være en kombination af betjentens behandling under anholdelsen og underliggende sundhedsproblemer.

Floyds familie har også haft mulighed for at tale med den amerikanske vicepræsident, Mike Pence.

- Jeg har aldrig nogensinde behøvet at tigge nogen om noget, men jeg spurgte ham, om han ikke nok kunne hjælpe med at få retfærdighed for min bror. Det har jeg brug for. Jeg vil ikke bare se ham ende på en t-shirt som de andre, siger Philonise Floyd.

Med 'de andre' henviser han til de øvrige sager om sorte mænd, der er døde i forbindelse med politiets magtanvendelse under anholdelser.

Omfattende uroligheder i USA

Anholdelsen af George Floyd blev filmet med en mobiltelefon, og på optagelserne kan man flere gange høre Floyd sige, at han ikke kan få luft, uden at Derek Chauvin fjerner sit ben fra hans hals.

Sagen har efterfølgende udløst omfattende demonstrationer, hærværk, plyndringer og ildspåsættelser i op mod 30 byer i USA.

Protesterne, der begyndte i Minneapolis, hvor anholdelsen fandt sted, bredte sig til andre dele af landet, og ifølge CNN har mindst ni delstater og hovedstaden Washington D.C. indsat Nationalgarden for at hjælpe politiet med at håndtere demonstranterne.