Svensk skuffelse over dansk grænseåbning: - Danskere er åbenbart ikke farlige
På den anden side af Øresund vækker det undring, at Danmark holder grænsen lukket, selvom smittespredningen er mindre i Skåne end på Sjælland.
Hvis man som svensker havde planer om en ferie i Danmark, var fredagens pressemøde med Mette Frederiksen nedslående.
Her stod det klart, at grænsen til Danmark 15. juni kun vil åbne for nordmænd, islændinge og tyskere. Altså ingen Björn, Benny, Anni-Frid eller Agnetha og hvad de ellers hedder, broderfolket hinsidan.
Beslutningen om at holde de svenske turister stangen er blevet mødt med manglende forståelse på den anden side af Øresund.
- Jeg er skuffet, og det er der mange, der er. Men jeg er også irriteret, for der er jo masser af danskere, der kører rundt i Skåne, og det er åbenbart ikke farligt. Men hvis nogle fra Skåne kommer til København, er det farligt, og det har vi lidt svært ved at forstå det sundhedsfaglige i, siger det danskfødte rigsdagsmedlem for Centerpartiet Niels Paarup Petersen til TV 2.
Niels Paarup Petersen kalder det derfor "lidt hyklerisk", at Danmark ikke kan rumme sine skånske naboer, som ikke er blevet hårdt ramt af coronapandemien.
Skåne har registreret 174 dødsfald som følge af covid-19, mens tallet for hovedstaden Stockholm alene har passeret 2000. Derfor mener flere lokale politikere fra regionen i det sydlige Sverige, at man burde arbejde hen imod at finde en løsning.
TV 2s reporter i Sverige Jesper Zølck siger, at mange havde fornemmet vindretningen fra de danske myndigheder.
- Man havde nok set det komme, men håbet var, at man kunne holde fast i den samhørighed og det samarbejde, der er på tværs af grænsen i regionen, hvor der både er masser af handel og turisme.
Efterlyser fælles vision
Ifølge Mats Persson, De Liberales rigsdagsmand for Skåne, har den danske regering valgt at se på det svenske smittebillede, som det tager sig ud i Stockholm, der er hårdt ramt af coronakrisen.
Og man har fra dansk side ignoreret det faktum, at svenskerne blive anbefalet ikke at køre længere end to timer fra deres bopæl. Hvilket gør, at det overvejende ville være tilrejsende fra Skåne-regionen, som ville søge mod Danmark. Det skriver Politiken.
Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, undrer sig også. Han siger, at bolden ligger hos Danmark, men fortæller til SVT, at han har været i konkrete diskussioner med sin danske kollega om en regional åbning.
- Mange skåninger har reageret på, at de ikke kan rejse til Danmark, når danskerne omvendt kan rejse til Sverige. Samtidig er smittespredningen lavere i Skåne end på Sjælland. Det burde tale for en regional løsning mellem Skåne og Danmark, siger den svenske minister.
Udenrigsminister Ann Linde (S) fortæller til nyhedsbureauet TT, at man arbejder mod en løsning.
- Vi havde et ønske om en fælles nordisk løsning, men nu gik det ikke sådan. Vi er dog i løbende dialog med både Danmark, Norge, Finland og Island, og vi har konkrete forslag med, siger hun.
Turister må ikke tage ophold i hovedstaden
Selvom den danske regering nu lemper grænserne, så turister fra Norge, Island og Tyskland får lov at komme på ferie i Danmark fra midt i juni, får København og Frederiksberg ikke overnattende turister.
Turisterne må gerne tage til hovedstadskommunerne, men de må ikke overnatte der.
Turister skal ved indrejse til landet samtidig dokumentere, at de har booket et ophold i Danmark på mindst seks dage udenfor København og Frederiksberg.