Udland

Privatbygget raket sendt op i Florida - har kurs mod international rumstation

I onsdags blev opsendingen aflyst på grund af et mørkt skydække.

Rumfartøjet Crew Dragon med to astronauter ombord er lørdag aften opsendt fra Kennedy Space Center i Florida.

Det er to amerikanske astronauter, Robert L. Behnken og Douglas G. Hurley, der bemander rumkapslen, som blev sendt afsted med hjælp fra den 75 meter lange Falcon 9-løfteraket.

Opsendingen af Crew Dragon fra Kennedy Space Center i Florida blev ellers onsdag aflyst på grund af et mørkt skydække med elektriske spændinger, som kunne være et forstyrrende element for det lille rumfartøjs kurs mod atmosfæren.

Men lørdag aften blev fartøjet planmæssigt sendt op klokken 21.22 dansk tid - klokken 15.22 lokal tid i Florida.

- Det er jo rigtigt, rigtigt spændende. Det er stort at se den endelig komme afsted, siger den danske astronaut Andreas Mogensen til TV 2.

Kurs mod ISS

De to amerikanske astronauter sætter nu kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS. Her er det meningen, at de skal blive i cirka 119 dage inden turen går retur mod Moder Jord.

Andreas Mogensen blev i 2015 den første dansker i rummet, da han blev sendt op med det russiske rumfartøj Sojuz TMA-18M. Han beskriver fornemmelsen, man får som astronaut, når rumfartøjet bliver sendt op.

- Det er, som om man slår en kolbøtte. Det er en meget, meget stærkt og underlig fornemmelse, når man bliver vægtløs, siger Andreas Mogensen.

Det er det amerikanske rumfartsagentur NASA, der i samarbejde med den private virksomhed SpaceX, står for opsendelsen af raketten.

Pence: Målet er at komme til Mars

Vicepræsident Mike Pence hyldede efterfølgende NASA, Space X og astronauterne.

- Det er en ære at være her på en dag, hvor vi har skabt historie. På grund af jeres hårde arbejde fører USA rumkapløbet igen, sagde Mike Pence.

Han sagde, at missionen er begyndelsen på en ny start i amerikansk rumfart.

- Målet er at vende tilbage til månen og i sidste ende at sende astronauter til Mars, sagde Mike Pence.

Elon Musk står bag

Bag Crew Dragon-missionen står rigmanden Elon Musk, hvis firma SpaceX i 2014 sammen med flyproducenten Boeing vandt retten til at iværksatte et program rettet mod transport- og passagerfart i rummet, baseret på NASA's ekspertise.

Målet med missionen er at bane vejen for rumfart som turisme.

- Denne historiske mission vil bane vejen, så rumfart bliver muligt for alle de mennesker, der drømmer om det, har Gwynne Shotwell, direktør i Space X, tidligere sagt.