Udland

Fem episoder med politibrutalitet mod sorte

En sort amerikaner mistede mandag livet i politiets varetægt. Få et overblik over tidligere sager om politivold mod sorte.

ADVARSEL: ARTIKLEN INDEHOLDER STÆRKE BILLEDER

Urolighederne i den amerikanske by Minneapolis efter politivold mod en sort mand fortsætter og har nu spredt sig til flere amerikanske byer.

Protesterne er udløst af 46-årige George Floyds død under en anholdelse mandag, hvor en betjent holdt ham fast ved at presse sit knæ mod hans hals i flere minutter.

På videooptagelser fra episoden siger George Floyd gentagne gange, at han ikke kan få luft. Han ser ud til at miste bevidstheden, mens politibetjenten fortsætter med at mase ham ned, og tilskuere råber, at det skal stoppe. Senere mister manden livet.

De fire betjente, der var involveret i hændelsen, er alle blevet fyret.

Ny debat om politivold

Sagen har på ny vakt debat om racespørgsmålet og brugen af unødig politivold.

Ifølge en undersøgelse fra Rutgers University i 2019 er der markant større risiko for, at sorte mænd dør i sammenstød med politiet i forhold til hvide mænd. En ud af 1000 sorte mænd forventes at dø i sammenhæng med politivold.

Årsagerne er mange, men det står klart, at disse tal spiller ind i en fortælling og en mediebevågenhed.

Det siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

- Det er en fortælling om et USA anno 2020, hvor mange sorte amerikanere fortsat ikke føler, at de de facto er ligestillet for ordensmagten og loven, og at dette i sidste ende til tider får dødelige konsekvenser.

Episoden med George Floyd er blot den seneste af en række sager, hvor politiet er kommet under anklage for at være for hårdhændede over for sorte. Herunder har vi samlet fem af de mest omtalte sager om politibrutalitet mod sorte i USA.

Rodney King

I 1991 stoppede politiet i Los Angeles den 25-årige Rodney King efter en biljagt.

Da King ifølge politiet nægtede at samarbejde, blev han tvunget ned på jorden og banket af flere betjente.

Episoden blev optaget på video og var efterfølgende en af de første videoer, der gik viralt på nettet. Videoen var med til at udløse en landsdækkende debat om politibrutalitet over for sorte i USA.

Betjentene blev tiltalt for overfaldet på King, men blev frifundet ved retten. Det udløste voldsomme raceuroligheder i Los Angeles.

Ved en senere retssag blev to af betjentene dømt for volden mod King, mens to andre blev frifundet for anden gang.

Eric Garner

I juli 2014 tog betjenten Daniel Pantaleo kvælertag på den sorte amerikaner Eric Garner i Staten Island, New York. Betjenten mistænkte Garner for at sælge ulovlige cigaretter.

På en video fra episoden hører man flere gange Garner sige, at han ikke kan trække vejret.

Eric Garner døde senere på hospitalet, og der blev ikke rejst tiltale mod betjenten.

Garners sag minder på flere punkter om drabet på George Floyd.

Michael Brown

I august 2014 blev den ubevæbnede 18-årige Michael Brown skudt i byen Ferguson i delstaten Missouri.

Ifølge den 28-årige betjent Darren Wilson forsøgte Michael Brown at tage pistolen fra ham under et håndgemæng mellem de to.

Vidner fortalte imidlertid, at Brown ikke var truende og havde hænderne i vejret, da han blev skudt flere gange.

Det udløste store racedemonstrationer, da en dommer afviste at rejse tiltale mod Darren Wilson.

Interview med Darren Wilson.

Walter Scott

Politibetjenten Michael Slager stoppede i april 2015 50-årige Walter Scott i byen North Charleston i South Carolina på grund af et defekt bremselys. Betjenten påstod under en senere afhøring, at Walter Scott havde åbnet ild, da de to kom i håndgemæng.

Men en video optaget af en forbipasserende viser, at Slager affyrer otte skud mod Scott, der forsøger at løbe væk. Fem af skuddene ramte Scott, der blev dræbt på stedet.

Michael Slager er en af de få betjente, der er blevet idømt fængselsstraf for at have affyret sit våben i tjeneste. Han blev idømt 20 års fængsel for drabet på Scott.

Politibetjenten Michael Slager stoppede i april 2015 50-årige Walter Scott i byen North Charleston i South Carolina på grund af et defekt bremselys. Betjenten påstod under en senere afhøring, at Walter Scott havde åbnet ild, da de to kom i håndgemæng Video: David Buch

George Floyd

Mandag døde George Floyd efter en konfrontation med politiet i Minneapolis, Minnesota.

En privatoptagelse viser, hvordan en af betjentene knæler på Floyds hals under anholdelsen.

George Floyd var mistænkt for at have brugt en forfalsket check og havde ifølge politiet modsat sig anholdelse.

Floyds død har ført til protester i Minneapolis. Hundredvis af demonstranter marcherede gennem byen, mens de råbte slagord mod politiet, som de beskylder for racisme.

Episoden blev filmet af en forbipasserende. Video: Oliver Louis Weise Hellum