Udland

Demonstrationer i USA handler om mere end sorte menneskers liv

Et drab begået af politiet på en sort mand har udløst voldsomme protester i USA, men bag vreden ligger der en generel utilfredshed med samfundet.

For fjerde nat i træk har der været omfattende demonstrationer, hærværk, plyndringer og ildspåsættelser i op mod 30 byer i USA.

Protesterne er udløst af den 46-årige sorte mand George Floyds død. Floyd mistede mandag livet i Minneapolis efter at have været udsat for en voldelig anholdelse af en hvid betjent.

Derek Chauvin, som betjenten hedder, blev fredag anholdt og sigtet for drab og uagtsomt manddrab. Men sigtelsen har ikke dæmpet vreden hos de mange, der igen natten til lørdag var på gaderne.

De husker stadig en lignende episode for seks år siden, hvor en hvid betjent tog kvælertag på den sorte Eric Garner under en anholdelse. Som i tilfældet med George Floyd blev episoden filmet, og på videoen kan man høre Garner sige, at han ikke kan få vejret. Garner døde, og der blev rejst sigtelse mod betjenten. Men for et år siden blev sagen mod ham droppet.

Derfor har demonstranterne ikke længere tillid til politiet, retssystemet eller myndighederne.

Handler om mere end race

Men der er også en generel utilfredshed at spore blandt demonstranterne. En frustration, der handler om meget mere end politivold mod sorte.

I flere byer har man kunnet se, hvordan demonstranter smadrer butiksvinduer og plyndrer dem, og mange giver præsident Donald Trump skylden for, at de lever et usselt liv i fattigdom.

- Folk er ligeglade, når sorte mænd bliver tæsket, for de er jo uromagere, lyder det fra en ung sort mand i Chicago

CNN's politiske kommentator Bakari Sellers peger på de sociale uligheder i landet som en udløsende faktor i protesterne:

- Denne demonstration handler ikke bare om George Floyd. Når folk ser demonstrationerne – det oprør, der foregår landet over – så håber jeg, at de har forståelse for deres situation, for når de her mennesker kommer hjem, når vi kommer hjem, når de sorte kommer hjem, når latinoerne kommer hjem, så kommer de hjem og drikker beskidt vand, går på fattige skoler og har ikke adgang til god sundhedspleje. Det er derfor, det koger over, forklarer Bakari Sellers.

I byen Charlotte i North Carolina var der protester natten til lørdag, og en af demonstranterne var Greg Jackson. Han er stifter af foreningen Heal Charlotte, der arbejder for en bedre by ved at skabe en åben dialog mellem borgerne, politiet og de folkevalgte.

- Du må huske på, at demonstranterne ikke er vrede over en enkelt situation. Der er brug for et systemskifte, siger Jackson til tv-stationen WCCB.

Lyn-analyse

Floyds død var dråben. Men det handler om meget mere end Minneapolis. Det handler om vrede, smerte og afmagt. Om frustrationer over manglende fremskridt. Floyds brutale behandling minder mange amerikanere om, hvordan de selv bliver behandlet urimeligt. Men som Obama sagde under urolighederne i Ferguson i 2014, så er ødelæggelser og plyndringer ikke produktive, men destruktive. Borgerrettighedsbevægelsen fik ikke succes, fordi den plyndrede, men fordi den var produktiv. Og hvem hjælper det, når man smadrer et fattigt kvarter i Minneapolis? I hvert fald ikke samfundets svageste og mest sårbare.

I Denver blev den 22-årige Max Bailey anholdt for at hoppe op på kølerhjelmen på en bil, angiveligt for at undgå at blive kørt ned.

- Hvis du kan fortælle mig, hvad jeg ellers skulle gøre, hvis du kan fortælle mig, hvordan vi kan ændre verden uden at lave denne støj, så ville jeg forsvinde fra gaderne. Hvis du kan vise mig vejen, så forlader jeg gaderne. Jeg vil aldrig mere stille mig foran en bil, hvis der findes en nemmere vej, siger Max Bailey til KDVR-TV.

Liv uden værdi

I Minneapolis, hvor George Floyd døde efter sin anholdelse, fortsatte de voldsomme protester ligeledes natten til lørdag med hærværk og ildspåsættelser. Her forklarede DeLor Eason til TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, at hans liv som sort ikke har nogen værdi.

En demonstrant i Minneapolis fortæller til TV 2, at han ikke tror ødelæggelser er løsningen, men han forstår godt, at folk tyr til hærværk og plyndringer.

- Ser man ud som jeg, ved man at éns liv ikke har nogen værdi. Jeg tror ikke på, at sætte ild til ting og ødelægge dem, men på at rejse og samle folk, fortæller DeLor Eason, og han tilføjer:

- Men jeg kan godt forstå det, der foregår.