Udland

USA trækker sig fra WHO, siger Trump

Tidligere direktør for WHO's vaccineprogram mener, at det kan skade forskning i medicin og sundhed.

Trump siger, at USA trækker sig fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det gør han efter en længere periode, hvor han har rettet hård kritik mod WHO's forhold til Kina.

Onsdag 13. april meddelte Trump, at USA ville stoppe sin økonomiske støtte til WHO. USA er det land, der har givet det største økonomiske bidrag til WHO og har finansieret omkring 15 procent af organisationen.

I 2017 og 2018 lød USA's bidrag på 893 millioner dollar, svarende til seks milliarder kroner.

USA vil nu omdirigere alle støttemidler, som USA giver til WHO, til andre organisationer, siger Trump.

Tidligere fredag tweetede præsidenten en kort og kryptisk besked, hvor der blot stod 'CHINA!'.

Fattige lande vil lide

Den danske læge Bjørn Melgaard har i 11 år været direktør for WHO's vaccinationsprogram i henholdsvis Geneve, Bangkok og Delhi, indtil han gik på pension i 2006.

Ifølge ham, vil USA's valg om at distancere sig fra organisationen have konsekvenser for verdens fattige lande.

- USA's økonomiske bidrag går blandt andet til de fattigste lande i verden. De vil især lide under det her, og det er helt skævt, siger han.

Derudover er der risiko for, at det kan skade forskning i medicin og sundhed.

- WHO skal nok overleve uden USA. Men det vil påvirke det samarbejde, der er mellem de stærke amerikanske sundhedsinstitutioner og resten af verdens store forskningsinstitutioner, siger Melgaard.

Den tidligere vaccinedirektør mener dog ikke, at det vil gøre markant skade på kampen mod coronavirus-pandemien.

- De øvrige vestlige lande vil gå ind og dække for USA's manglende rolle, fordi de er helt uenige med amerikanerne.

Trumps udmelding kommer på markant dag

Trumps udmelding kommer samme dag, som præsidenten kom i modvind for at tweete, at militæret ville skyde folk der plyndrede under de voldsomme optøjer i landet.

Optøjerne begyndte mandag, hvor en sort mand ved navn George Floyd døde efter en brutal anholdelse af en hvid betjent. Betjenten blev fredag anholdt og sigtet for drab.

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kan den markante udmelding have været en af de afledningsmanøvre, som Trump er kendt for at gøre brug af.

Men i så fald mener Mirco Reimer-Elster ikke, at præsidenten havde heldet med sig:

- Hvis formålet var at fjerne opmærksomheden fra situationen i Minneapolis, så må det umiddelbart have slået fejl. Ikke engang Fox News smider mange ressourcer efter historien lige nu.

Derudover sår han også tvivl om, hvorvidt Trump kan trække sig fra WHO på den måde, han har meldt ud.

- Det er uvist, om Trump kan trække USA ud af WHO uden at have Kongressen med på det. Måske er det også derfor, at Trump ikke satte dato på USA's exit på pressemødet, siger Mirco Reimer-Elster.

Har beskyldt WHO for at være Kina-partiske

Donald Trump har længe kritiseret organisationen i skarpe vendinger, og han har blandt andet beskyldt den for at være partiske med Kina.

- Af en eller anden grund, selvom de hovedsageligt finansieres af USA, er de alligevel Kina-centriske. Det vil vi se nærmere på. Heldigvis afviste jeg deres råd om at holde vores grænser åbne til Kina, sagde han i starten af april.

Donald Trump har også længe kritiseret WHO for at være for længe om at kalde coronaepidemien for en pandemi. En tøven, han selv har været beskyldt for tidligere i forløbet.