Trump og Det Hvide Hus er nu i åben krig med Twitter: - Det er helt vanvittigt, hvad vi er vidne til, siger analytiker
USA-analytiker kalder det for en "tabersag" for Twitter, at det sociale medie har lagt sig ud med præsidenten og hans 80 millioner følgere.
Fejden mellem USA's præsident, Donald Trump, og Twitter har fredag nået nye højder.
Det sker, efter at Twitter valgte at censurere og skjule indholdet af ét af præsidentens mange tweets fra hans egen konto.
Tweetet blev flagget af Twitter, hvilket betyder, at det sociale medie gør opmærksom på, at tweetet bryder med Twitters retningslinjer ved at forherlige vold.
Efterfølgende lavede Det Hvide Hus et tweet, hvor det gentog de eksakt samme ord, som Trump havde skrevet. Dette tweet er sidenhen også blevet flagget.
Efter at tweetene fra Det Hvide Hus blev flagget, har Det Hvide Hus' twitter-konto taget til genmæle mod Twitter med et billede af et tweet af Irans religiøse leder, Ayatollah Khamenei, der priser palæstinensisk jihad - og som vel at mærke ikke er blevet flagget.
Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, er Twitter hoppet i Trumps fælde med begge ben. Samtidig har platformen gjort sig til endnu en af præsidentens mange fjender.
- Undskyld mit franske, men det er så fucking vildt, hvad der foregår lige nu. Twitter er - utilsigtet eller ej - hoppet i Trumps fælde. Ved at censurere Det Hvide Hus' officielle konto har Twitter ageret konsekvent, men er samtidig nu for fuld skrue blevet en del af den kulturkrig, som Trump elsker at udkæmpe, siger han og fortsætter:
- Jeg gentager nok mig selv nu, men det er helt vanvittigt, hvad vi er vidne til i disse dage.
Truer demonstranter med ild
I det tweet, der satte ild til konflikten mellem Twitter og Donald Trump, skriver præsidenten, at bøller i Minneapolis vanærer den afroamerikanske mand George Floyds minde.
Floyd døde i politiets varetægt, efter at en hvid politibetjent havde presset sit knæ mod mandens hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse tidligere på ugen.
Præsidenten truer med at sætte militæret ind mod demonstranterne i byen, der er gået på gaden for at vise deres store utilfredshed med politiet.
- Hvis der bliver problemer, vil vi overtage kontrollen, men hvis plyndringerne starter, begynder skyderierne også. Tak, skriver præsidenten.
Demonstrationerne har fredag bredt sig til en lang række amerikanske byer, hvor politiet blandt andet har skudt mindst syv demonstranter i Louisville i delstaten Kentucky.
- Et åbenlyst paradoks
Mirco Reimer-Elster mener, at sagen er det ultimative dilemma for Twitter.
For Trump er med sine 80 millioner følgere en god forretning for platformen. Men samtidig er han USA's præsident og dermed en meget magtfuld mand at lægge sig ud med.
Derfor behandler det sociale medie sandsynligvis heller ikke Trump, som de ville behandle den gennemsnitlige amerikaner.
- Der ligger et åbenlyst paradoks i, at præsidenten nu går i krig mod sin foretrukne kommunikationsplatform, siger Mirco Reimer-Elster.
Vildledende tweet
Tidligere på ugen valgte Twitter desuden at markere et opslag fra præsidenten som vildledende. Derfor blev tweetet vedhæftet et faktatjek-mærkat.
Opslaget påstod, at brevstemmer vil føre til valgsvindel.
Det fik hurtigt præsidenten til tasterne, hvor han skrev, at Twitter blandede sig i præsidentvalgkampen.
Uenighederne blev yderligere intensiveret, da Donald Trump torsdag aften dansk tid valgte at underskrive et præsidentielt dekret, der giver mulighed for at ændre i en lov, som beskytter sociale medier.
Trumps dekret har skabt vrede hos Twitter og Facebook. Dekretet risikerer at skade internettet og den digitale økonomi, mener techgiganterne.
En tabersag for Twitter
TV 2s USA-analytiker forklarer, at kritikken hagler ned over Twitter fra begge sider i amerikansk politik.
Demokraterne er blevet sure, fordi de ikke synes, at Twitter reagerede hurtigt nok og ikke går langt nok, nu hvor man faktisk skrider ind over for præsidenten.
Men republikanerne er til gengæld blevet bekræftet i deres opfattelse af, at platformen har en forudindtaget holdning imod konservative.
- Det vil være synd at kalde den her udvikling for en god sag for Twitter, uanset om man måtte være enig i deklareringerne eller ej, siger Mirco Reimer-Elster og uddyber:
- Trump har til gengæld - med sit tordenteater og godt hjulpet af Twitters ubehjælpsomme ageren - skabt en situation, hvor Twitter kan blive det seneste led af fake news.
USA-analytikeren mener, at platformen nu er blevet en politisk part - utilsigtet eller ej.
Dermed fremstår Twitter som endnu en del af den ”sump”, som præsident Trump vil til livs.
- Jeg er i tvivl om, hvorvidt man kan kalde den her udvikling for en sejr for Trump. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det her er en tabersag for Twitter, siger Mirco Reimer-Elster.