Udland

Techgiganter svarer Trump igen: Truer fremtiden på nettet

Donald Trump vil med et præsidentielt dekret komme de sociale mediers magt til livs. Juraekspert kalder det for politisk teater uden juridisk effekt.

Techgiganterne Facebook og Twitter langer nu ud efter USA's præsident, Donald Trump.

Det sker i kølvandet på, at Trump torsdag underskrev et præsidentielt dekret, der har til hensigt at stække de sociale medier. Dekretet er en reaktion på, at Twitter for to dage siden satte et faktatjek-mærkat på to Trump-tweets.

Trumps dekret skaber vrede hos techgiganterne, for det risikerer at skade internettet og den digitale økonomi, mener de. Det skriver CNN.

Dekretet er 95 procent politisk teater. Retorik uden juridisk fundament eller effekt

Daphne Keller, juridisk ekspert Stanford University

Truer friheden på nettet

Donald Trumps foretrukne sociale medie, Twitter, kalder i en erklæring præsidentens ordre for "en reaktionær og politiseret tilgang til loven".

Loven, som Trump vil have undersøgt, går under navnet Section 230.

Den giver sociale medier retten til at fjerne opslag, som de finder stødende, ekstremt voldelige eller chikanerende.

- Section 230 beskytter amerikansk innovation og ytringsfrihed, og den understøttes af demokratiske værdier. Forsøg på ensidigt at erodere dette truer fremtiden for onlinetale og friheden på internettet, skriver Twitter.

Hvad er Twitter?

  • Twitter er et socialt medie til korte opslag - de såkaldte tweets. 
  • Twitter har omkring 330 millioner brugere. 
  • Et tweet kan højest være 480 anslag, men man kan skrive så mange, som man vil. 
  • Man må ikke opfordre til vold, terror, seksuelle krænkelser, hadefuld adfærd, osv. 
  • Hvis man overtræder Twitters regler, kan ens konto blive blokeret. 

Hvis det står til Donald Trump, skal de sociale medier ikke længere kunne fralægge sig ansvaret for, hvad der bliver delt på deres platforme.

Og det vækker bekymring hos Facebook.

For den sociale mediegigant mener, at virksomheden dermed bliver udsat for et unødvendigt stort ansvar.

- Det vil straffe virksomheder, der vælger at tillade kontroversiel tale og tilskynde platforme til at censurere alt, hvad der kan fornærme nogen, siger Facebooks talsmand Andy Stone.

Et politisk teater

Juraeksperter har sået tvivl om Donald Trumps forsøg på at føre krig mod de sociale techgiganter.

Daphne Keller, der er juridisk ekspert i internetlovgivning på Stanford University, mener ikke, at dekretet vil have nogen juridisk effekt.

- Dekretet er 95 procent politisk teater. Retorik uden juridisk fundament eller effekt, siger Daphne Keller.

Hun bliver bakket op af advokat Marc Randazza, der ikke mener, at Donald Trumps planer vil kunne blive ført ud i livet.

Den demokratiske senator, Ron Wyden, mener, at præsidenten med sit dektret forsøger at "stjæle magten fra domstolene og Kongressen" ved at omskrive loven.

- Han (Donald Trump red.) beslutter, hvad der er lovligt, baseret på, hvad der interesserer ham, siger Ron Wyden til CNN.

Skjuler Trumps tweet

Fredag morgen dansk tid har Twitter igen valgt at redigere i Donald Trumps konto på det sociale medie.

Twitter har valgt at skjule ét af præsidentens tweets, fordi de mener, at han opfordrer til vold.

Lyn-analyse

Fejden mellem Trump og Twitter stikker helt af. I kølvandet på præsidentens dekret kommer den næste varedeklarering på et Trump-tweet. Denne gang om urolighederne i Minneapolis. For Twitter bliver det næppe tredje gang, der bliver lykkens gang. Er der tale om forherligelse af vold, som Twitter påstår? Det er et udlægningsspørgsmål fremfor et faktum og dermed en redaktionel afvejning. Præcis det, som præsidenten italesatte med sit dekret. Samtidig er inkonsistensen åbenlys: Hvorfor varedeklarerer Twitter det her tweet, men ikke dem, hvor Trump insinuerer, at tv-værten Joe Scarborough er morder?

Donald Trump skriver, at bøller i Minneapolis vanærer den afroamerikanske mand George Floyds minde. Floyd døde på hospitalet, efter at en hvid politibetjent havde presset sit knæ mod mandens hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse tidligere på ugen.

Præsidenten truer i den forbindelse med at sætte militæret ind mod demonstranterne.

- Hvis der bliver problemer, vil vi overtage kontrollen, men hvis plyndringerne starter, begynder skyderierne også. Tak, skriver præsidenten.

Tweetet er efterfølgende blevet "flagget" af Twitter, hvilket betyder, at det sociale medie gør opmærksom på, at tweetet bryder retningslinjerne på det sociale medie ved at forherlige vold.