Udland

CNN-journalister anholdt på direkte tv

Journalisterne er nu løsladt igen, men klippet af anholdelsen er "yderligere brænde på bålet", lyder det fra ekspert.

Et hold journalister fra den amerikanske tv-station CNN er blevet arresteret på direkte tv, mens de rapporterede fra uroen i Minneapolis.

Journalisten Omar Jimenez fik håndjern på, da han dækkede de voldsomme demonstrationer, der har hærget byen i nu tre dage, for morgenprogrammet 'New Day'.

I klippet ser man, at Omar Jimenez iført en hvid maske svarer på spørgsmål fra sin kollega i studiet. Politiet henvender sig til journalisterne, som siger, at de kan flytte sig "hvorhen det skal være".

Det er selvsagt ikke skidesmart, at politiet i delstaten nu hælder yderligere brænde på bålet

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Mens Omar Jimenez fortsætter med at tale til kameraet, bevæger fire-fem betjente sig tættere på tv-holdet, for så at lægge Omar Jimenez i håndjern. Betjenten fortæller, at han er arresteret. Et øjeblik efter bliver tv-holdet lagt i håndjern og kameraet lagt på asfalten.

Guvernør undskylder

Efter mindre end en time i politiets varetægt er journalisterne løsladt igen. Minnesotas guvernør beklager den live-transmitterede anholdelse, oplyser tv-stationen. CNN's topchef Jeff Zucker har talt med guvernøren, Tim Walz, fredag morgen.

Politi på gaderne i Minneapolis.

Han "undskylder dybt" og oplyser, at han arbejder på at få CNN-medarbejderne løsladt med det samme. Samtidig kalder guvernøren anholdelserne "uacceptable", han understreger, at CNN tydeligvis havde ret til at være på stedet, og at han ønsker, at medierne skal dække protesterne i Minnesota.

Analytiker: Brænde på bålet

Det nye klip er endnu et problem for en presset politistyrke, der "lige er blevet genstand for en skandale om unødvendigt hårde metoder og politivold", vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- I sådan en situation er det selvsagt ikke skidesmart, at politiet i delstaten nu hælder yderligere brænde på bålet ved at anholde en journalist på det, der ligner et ualmindelig tyndt grundlag. Det er der vist også bred enighed om, og guvernøren har været ude og undskylde, siger han og tilføjer:

- Jeg vil nødigt være pressetalsmand for politiet i Minneapolis eller Minnesota i disse dage. Det må være et deprimerende job.

Floyd blev dråben

Den største by i Minnesota, Minneapolis, har været ramt af voldsomme protester og demonstrationer, efter afroamerikanske George Floyd mandag mistede livet under en anholdelse i byen, hvor en hvid betjent satte sit knæ på George Floyds hals i flere minutter.

Videoen af anholdelsen blev delt i mandags, og nu, tre dage efter, har uroen bredt sig til flere andre byer i USA, blandt andet New York City, Memphis og Denver. At urolighederne er eskaleret så hurtigt, er der flere forklaringer på, lyder det fra Mirco Reimer-Elster.

- Mange er nået til et punkt, hvor nok er nok. Sagen om George Floyd er så grel, den er dokumenteret, og ingen er endnu anklaget for mordet. Derfor reagerer folk, siger han.

En mand under proteserne i Minneapolis. På papskiltet står 'retfærdighed for George' med henvisning til George Floyd.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er sagen om den 46-årige George Floyd blevet dråben, der får et bæger fyldt af frustration og afmagt til at flyde over.

- Flere siger, at racismen i USA ikke har forandret sig, og nu bliver den dokumenteret, siger han.

Han peger også på, at en del af demonstranterne sandsynligvis kommer fra de mere radikale grupper af samfundet, der kan hijacke situationen.