Udland

Betjent sigtet for drab efter anholdelse: - Hvis han bliver frikendt, vil helvede bryde løs, siger Steinmetz

Den brutale anholdelse af George Floyd har rystet USA, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Politibetjenten Derek Chauvin er blevet anholdt i Minnesota, efter at han i flere minutter sad med sit knæ på en sort mands hals under en anholdelse.

Det oplyser kommissæren for delstaten Minnesotas sikkerhedsmyndigheder, John Harrington, skriver nyhedsbureauet AP og flere lokale medier fra Minnesota.

Derek Chauvin er blevet sigtet for drab. Anklageren Mike Freeman siger ifølge Reuters, at han agter at sigte de tre øvrige betjente, der var tilstede under anholdelsen.

George Floyds død satte gang i en stor protestbevægelse, der stadig tordner afsted fredag, hvor blandt andet et tv-hold fra CNN blev anholdt på live tv.

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, så er anholdelsen af Derek Chauvin dog netop det, demonstranterne har ventet på.

- Det har rystet USA, at det har taget så mange dage at nå til den indlysende konklusion, at de bør anholde politimanden, der har slået Floyd ihjel, siger Steinmetz.

Floyds død skabte massive optøjer

Efter George Floyds død blev Derek Chauvin og hans tre kolleger, der var til stede under den brutale anholdelse, alle fyret.

Og samme dag begyndte demonstranter at gå på gaden og kræve retfærdighed for Floyd - for fyringerne var ikke nok.

Voldsomme optøjer begyndte at sprede sig i Minneapolis. Blandt andet er den politistation, de nu fyrede betjente arbejdede på, blevet sat i flammer.

Ifølge Jesper Steinmetz vil optøjerne muligvis aftage i nat. Specielt, hvis de øvrige tre betjente bliver sigtet. Men demonstrationerne kan stadig fortsætte, mener han.

- De er jo rasende over, at Derek Chauvin viser sig at have 18 klager mod ham, men at ledelsen ikke har gjort noget, siger han.

Der er stadig den mulighed, at Derek Chauvin bliver frikendt for drab, men det ville gøre ondt værre, mener Steinmetz.

- Hvis han bliver frikendt, så vil helvede bryde løs. Det ville være meget opsigtsvækkende, med det videomateriale der er mod ham.

Optøjerne har spredt sig til flere steder i USA. Blandt andet er syv demonstranter blevet skudt under protester i Kentucky, og 72 personer er blevet anholdt i New York.

Video modbeviste betjents forklaring

Betjentene, der er involveret i hændelsen omkring George Floyds død, sagde først, at Floyd havde modsat sig anholdelse.

Sidenhen dukkede en video op, der dog viste det modsatte. George Floyd havde gjort, som betjentene bad om.

Floyd forsøgte ifølge politiet at købe noget at spise i købmanden 'Cup Foods' med en mulig falsk 20-dollarseddel, og købmanden slog alarm.

Det er dog ikke blevet bekræftet, at der var tale om falske penge.

Videoen af Floyds anholdelse viste, at han gentagne gange bønfaldt betjenten om ikke at slå ham ihjel.

- Jeg kan ikke trække vejret… Du må ikke slå mig ihjel!, havde han blandt andet råbt.

Netop det omfattende bevismateriale gør også, at mange er forarget over, de fire betjente fik lov til at gå frit omkring i flere dage, forklarer Jesper Steinmetz.

- Det mangler anklagemyndigheden stadig at give svar på. Beviserne mod Derek Chauvin, der sidder med sit knæ på George Floyds hals, er jo så tunge.