Coronavirus

Sydkorea havde knækket koden - nu lukker landet ned igen

For anden gang på kort tid må Sydkorea lukke dele af samfundet ned igen på grund af nye smittetilfælde.

Sydkorea blev i starten af corona-pandemien fremhævet som landet, der havde knækket coronakoden.

Men efter landet begyndte at åbne igen, og der blev lempet på restriktionerne, er smittetallet begyndt at stige.

Torsdag blev der rapporteret om 79 nye smittetilfælde i Sydkorea - den største stigning på 53 dage. 67 af disse var i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, eller i området omkring.

Det betyder, at yderligere dele af landet nu lukker ned igen. Det siger landets sundhedsminister, Park Neung-hoo, ifølge The Guardian.

Han oplyser, at museer, parker og kunstgallerier vil lukke i to uger fra i morgen.

- De næste to uger er afgørende for at forhindre spredning af virussen i hovedstadsområdet. Hvis vi fejler, bliver vi nødt til at vende tilbage til at holde social distance, siger Park Neung-hoo.

Sundhedsministeren har bedt befolkningen i og omkring Seoul om at undgå at forsamle sig, hvis de kan.

- Virussen bliver spredt på arbejdspladser, i proppede skoler og på karaokebarer i hovedstadsområdet, har Park Neung-hoo sagt.

- Der er brug for at maksimere social distance

I alt blev 250 nye smittetilfælde i starten af maj sporet tilbage til diskoteker og barer i bydelen Itaewon i Seoul, som er kendt for sit natteliv. Udviklingen betød, at Seouls borgmester beordrede barer, diskoteker og natklubber til at lukke igen.

Den seneste gruppe af smittetilfælde er derimod sporet tilbage til et distributionscenter (et sted, hvor man omfordeler post, red.) i byen Bucheon, som ligger tæt på Seoul.

Stedet er ejet af e-handelsfirmaet Coupang, og det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap skriver, at myndighederne vil tjekke, om personalet i centeret har håndhævet restriktioner om personlig hygiejne.

Desuden rapporterer medier ifølge The Guardian om, at medarbejdere i firmaet blev bedt om at komme på arbejde, selvom de havde tegn på covid-19.

I mandags meddelte Coupang i en pressemeddelelse, at centeret ville lukke ned.

Direktøren for KCDC, det sydkoreanske center for sygdomsbekæmpelse- og forebyggelse, Jeong Eun-kyeong, har sagt, at Sydkorea muligvis bliver nødt til at genindføre restriktioner om at holde social afstand.

- Der er brug for at maksimere social distance på områder, hvor virussen cirkulerer, og tvinge folk til at undgå offentlige faciliteter og andre tætbefolkede steder, har hun sagt.

Med massetestning og overvågning blev Sydkorea en succes

Sydkorea har ellers haft stor succes med deres strategi og var et af de lande i verden, som havde formået at inddæmme virussen bedst.

Deres strategi gik ud på at masseteste, opspore smittede personer med blandt andet overvågningsapps og lukke en del af samfundet ned - men langt fra en ligeså omfattende nedlukning som i Danmark og andre lande i Europa.

Således blev der 3. marts rapporteret 851 nye smittede og fire helbredte, mens der 16. marts var 74 nye smittede og 303 helbredte.

Fremskridtene betød, at landet i starten af maj lempede på restriktionerne, heriblandt den sociale distance. Det betød, at flere mennesker måtte forsamles, flere måtte vende tilbage til deres arbejde, og skoler åbnede igen.

Men allerede dér begyndte det at gå galt, og smittetallet steg. Især i Itaewon blev der opsporet nye smittetilfælde.

I Sydkorea har der i alt været 11.344 smittede, og 269 med coronavirus er døde.