Coronavirus

Mor til tre har mistet sin mand og sit job - nu står hun i kø for at få mad

Turistbranchen er hårdt ramt i Spanien, og det har skabt en kædereaktion, lyder det fra TV 2-korrespondent.

I Vallescas-kvarteret i det sydøstlige Madrid står mennesker med mundbind på i kø. De venter på at få udleveret mad fra velgørenhedsorganisationen i San Ramón Nonato-kirken.

Køen er blevet længere, i takt med at coronakrisen har fået sit tag i det spanske samfund. Inden krisen delte kirken mad ud til cirka 500 mennesker. Nu er tallet langt over 1300 om dagen, lyder det kirken.

Blandt dem er Maria Isabel Sanchez. Hun er mor til tre børn, og coronakrisen har taget hendes job som rengøringsassistent fra hende.

Men det er ikke det eneste. For 28 dage siden døde hendes mand, mens han var syg med covid-19.

Man må finde kræfterne til at fortsætte og håbe på, at Gud sætter en stopper for alt det her

Maria Isabel Sanchez, arbejdsløs rengøringsassistent

Og derfor er Maria Isabel Sanchez nu endt i køen foran kirken.

- Min situation er vanskelig lige som alle andres her, siger hun.

5600 milliarder kroner

Spanien er et af de lande i Sydeuropa, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Onsdag præsenterede EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen et forslag til, hvordan den europæiske økonomi skal genoprettes efter krisen.

Forslaget går blandt andet ud på, at Europakommissionen vil etablere en genopretningsfond til EU-landene på 750 milliarder euro - knap 5600 milliarder danske kroner. Mens 500 milliarder euro skal gives som tilskud, skal 250 milliarder være et lån til de nødlidende lande.

Det er slemt, fordi det jo ikke bare er dem, der arbejder i hotelbranchen eller på barer og caféerne. Det er også dem, som de betaler

Jeppe Krogager, TV 2-korrespondent i Spanien

EU fremlagde udspillet, efter at fire medlemslande, heriblandt Danmark, stemte mod et forslag om at give de hårdest ramte lande i EU penge, uden de behøver betale tilbage.

Uvished på Solkysten

I Spanien er over 27.000 mennesker døde, mens de var smittet med covid-19, og en million har mistet deres arbejde i løbet af foråret.

- Det, man taler mest om i Spanien lige nu, er, at man har lidt store tab indenfor turistsektoren. Og så er der uvisheden om, hvorvidt turismen kommer i gang igen. Pedro Sanchez, den spanske premierminister, siger, at man fra juli åbner for turister. Men vil turisterne komme? lyder det fra Jeppe Krogager, TV 2s korrespondent i Spanien.

Særligt Costa del Sol i det sydlige Spanien lider under coronakrisen. Turismen i Spanien udgør op til 16 procent af landets bruttonationalprodukt.

En kædereaktion

Det er ikke kun rengøringsbranchen, som Maria Isabel Sanchez arbejdede indenfor, der mærker, at turisterne udebliver.

- Det er slemt, fordi det jo ikke bare er dem, der arbejder i hotelbranchen eller på barer og caféerne. Det er også dem, som de betaler. For eksempel automekanikerne, der ikke får penge ind, fordi spanierne ikke har råd til at få repareret deres biler. Det er en kædereaktion, siger Jeppe Krogager.

I køen foran San Ramón Nonato-kirken forsøger Maria Isabel Sanchez at se fremad i en situation, som de færreste danskere kan forestille sig.

- Min mand døde af coronavirus, så jeg har det ikke godt. Men man må finde kræfterne til at fortsætte og håbe på, at Gud sætter en stopper for alt det her.