Udland

Medier, der støtter Trump, kalder præsidentens tweets 'nederdrægtige' og 'frastødende'

Fox News er blandt de medier, hvor Donald Trump bliver kritiseret for en lang række tweets om en konspirationsteori uden hold i virkeligheden.

Selv om USA's præsident er i ordkrig med en stor del af de amerikanske medier, er der stadig udgivelser, han godt kan lide.

Stol på os, det fik dig ikke til at ligne den største mand

avisen New York Post

Fælles for dem er, at de plejer at stille ham i et mere positivt lys og er tilbageholdende med kritik.

Men nu bringer tre af de medier en noget usædvanligt og direkte kritik af Donald Trump.

For eksempel skriver tabloidavisen New York Post, at Donald Trump kommer med "konspirationsteorier uden hold i".

Det meget konservative medie Washington Examiner kalder nogle af hans tweets "nederdrægtige" og "uværdige" for en amerikansk præsident, mens den moderat konservative avis Wall Street Journal beskylder Donald Trumps tweets for at være "grimme, selv for ham".

Mordet der aldrig fandt sted

Årsagen til kritikken er, at Donald Trump har tweetet en konspirationsteori, hvor en af værterne på amerikansk morgen-tv beskyldes for at have begået et mord.

Lyn-analyse

Scarborough og Trump har et sjovt forhold. I sin tid var Scarborough republikaner, men han er nu vært på en af de mest Trump-kritiske tv-kanaler, og han er meget krads overfor præsidenten.

Før valget i 2016 havde Scarborough ofte Trump i studiet på programmet Morning Joe - ingen troede dengang, han ville blive valgt.

Man skal ikke tage fejl af, at begge parter nu kan have en interesse i at holde konflikten kørende. Joe Scarboroughs hustru og medvært på MSNBC laver for eksempel lange monologer om præsidenten, som har det med at gå viralt på sociale medier, så konflikten går begge veje.

Tv-værten Joe Scarborough har været politiker i det republikanske parti, og i 2001 døde en af hans praktikanter, den 28-årige Lori Klausutis, på hans kontor i Florida.

Obduktionen viste, at hun havde en hjertelidelse, og embedslægen afgjorde, at hun besvimede og slog sit hoved mod et bord - ifølge AP var det slaget mod bordkanten, som kostede hende livet.

Joe Scarborough var i Washington, da episoden fandt sted, og politiet afgjorde, at dødsfaldet var en ulykke.

Men da Joe Scarborough kort efter opgav sin politiske karriere, blev han offer for en konspirationsteori, der handler om, at han havde en finger med i spillet.

Præsidentens angreb

Og det er den konspirationsteori, Donald Trump siden 12. maj igen og igen har brugt til at angribe Joe Scarborough, der sammen med sin hustru Mika Brzezinski er vært på MSNBC's program Morning Joe.

Onsdag kom det seneste angreb:

- Psykopaten Joe Scarborough er rystet, ikke bare af dårlige seertal, men af alle de ting og fakta, der kommer ud på internettet om åbningen af en kold sag. Han ved, hvad der er ved at ske.

Og tirsdag havde præsidenten skrevet:

- Åbningen af en kold sag mod psykopaten Joe Scarborough var ikke en original ide af Donald Trump. Dette har stået på i årevis, længe før jeg kom med i koret. I 2016 da Joe og hans skøre kommende eks-kone, Mika, interviewede mig endeløst, tænkte jeg altid over, om Joe kunne have gjort sådan en skrækkelig ting. Måske, måske ikke, men jeg synes, Joe er en total tosse.

Klagen fra enkemanden

Det er de seneste tweets, der har fået de konservative amerikanske medier til at reagere.

Og formentlig også det åbne brev, som Lori Klausutis enkemand, Timothy Klausutis, skrev til Twitters chef, Jack Dorsey, for at få det sociale medie til at gøre noget ved Trumps tweets.

- Disse konspirationsteoretikere, nu også inklusiv USA's præsident, fortsætter med at sprede deres galde og misinformation på din platform og nedgøre mindet om min hustru og vores ægteskab, hed det blandt andet i brevet, der kan læses i New York Times.

- Min anmodning er enkel. Vær venlig at slette disse tweets, hed det videre fra Timothy Klausutis.

Lyn-analyse

Historien om Scarborough er blandt Trumps greatest hits, når han vil have folk til at diskutere noget andet. Da det seneste tweet kom, kan man jo se på, hvad det kunne tage opmærksomheden fra, og finde ud af, at det var samtidig med, at USA passerede 100.000 døde i corona-epidemien.

Medierne behøver selvfølgelig ikke dække alt, hvad præsidenten siger. Der er nogle historier, som ikke fortjener at få ilt, men her er der altså tale om en amerikansk præsident, der anklager en person for mord, så det er svært at lade være.

Twitter-chefen ville dog ikke imødekomme anmodningen, men til gengæld er præsidenten kommet i modvind hos sine egne støtter.

Er han egnet til at lede USA?

For eksempel hos New York Post, der skriver:

- Der er en forskel mellem at drille nogen med deres seertal og på at skade en uskyldig familie med minderne om deres datters tragedie på grund af et småligt slagsmål, hedder det i en leder fra avisen.

Hos Washington Examiner er der også brugt lederplads på kritikken.

- Uanset hvilke problemer, han har med Scarborough, er præsident Trumps vanvittige udgydelser om emnet på Twitter nederdrægtigt og uværdigt for hans stilling. Nogle vil utvivlsomt ryste det af sig og sige, at Trump bare er Trump, men man kan næppe blive beskyldt for noget, hvis man læser det og tvivler på hans egnethed til at lede, skriver mediet.

I den respekterede avis The Wall Street Journal, møder præsidenten også hovedrysten.

- Vi skriver ikke dette med nogen forventninger om, at Hr. Trump vil stoppe, står der i avisens leder.

- Måske tror han endda, at dette vil hjælpe ham politisk, selv om vi ikke kan forestille os hvordan. Men Hr. Trump fjerner grundlaget for sit embede, og han skader landet, mens han gør det, skriver avisen.

Hos Fox News siger værten Guy Benson, at han er "frastødt" af præsidentens tweets, og at de er "langt fra acceptabelt adfærd".

De mest fremtrædende værter hos tv-kanalen har dog været tavse i sagen.