Udland

Kina vedtager kontroversiel lov om Hongkong

Kina har netop underskrevet en ny lov, der ifølge USA fratager Hongkong sit selvstyre. Svaret fra USA ser ud til at gå ud over områdets handelsstatus.

Mens verden har kæmpet med pandemien, er der sket nogle ting i Hongkong, som ifølge USA's udenrigsminister gør, at den asiatiske storby ikke længere betragtes som et område med selvstyre.

Torsdag morgen, dansk tid, har det kinesiske parlament vedtaget en "sikkerhedslov" for Hongkong, der vil forbyde handlinger der kan tolkes som "forræderi" imod de kinesiske myndigheder.

Loven blev vedtaget med 2878 stemmer mod én, skriver Reuters.

Forud for afstemningen havde USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, meddelt til politikerne i den amerikanske kongres, at Kinas indblanding i Hongkong nu er så omfattende, at områdets selvstyre i realiteten ikke længere eksisterer.

- Ingen fornuftig person kan i dag påstå, at Hongkong opretholder en høj grad af selvstændighed fra Kina ud fra fakta på stedet, skriver udenrigsministeren på Twitter.

Pompeos besked kan køle forholdet mellem USA og Kina yderligere ned - det er kun få dage siden, at Kinas udenrigsminister advarede USA om, at de to lande står på kanten af en ny kold krig.

Og hvis politikerne i kongressen giver udenrigsministeren ret i at selvstyret er væk, kan det betyde, at USA fratager Hongkong den særlige handelsstatus, som har været med til at gøre byen til et af områdets store finanscentre.

Forræderi mod Kina skal forbydes

Hongkong er en tidligere britisk koloni, der fortsatte med at have fordelagtige handelsvilkår med USA, efter at Kina overtog den i 1997.

Området bevarede selvstyre efter overtagelsen, men i de seneste år har der været demonstrationer i Hongkong, fordi befolkningen føler, at kineserne er ved at overtage magten.

Så sent som onsdag blev der anholdt 360 personer efter demonstrationer mod den øgede kinesiske magt og udsigten til at Beijing ville vedtage sikkerhedsloven.

Demonstrationerne er blusset op midt under coronakrisen, fordi Kina er helt åbent var ved at indføre sikkerhedsloven, der vil "forbyde enhver handling", der kan tolkes som "forræderi, løsrivelse eller undergravende virksomhed imod Folkets Centralregering" - Folkets Centralregering er det kommunistiske styre i Beijing.

Ifølge lovene - der beskrives af det kinesiske nyhedsbureau Xinhua - skal politiske organisationer og organer, der udfører politiske aktiviteter i Hongkong, også forbydes. Desuden skal det være forbudt at skabe bånd til politiske organisationer i udlandet.

Årsagen til de skrappe love er ifølge Wang Chen, der er talsmand for styret i Beijing, den lange periode med demonstrationer i Hongkong.

- Mere end 20 år efter Hongkongs tilbagevenden, er det imidlertid relevant at indføre nye love på grund af den sabotage og de forhindringer, som foretages af dem, der forsøger at skabe uroligheder i Hongkong og Kina, såvel som fjendtlige fremmede styrker, siger Wang Chen til Xinhua.

Frygt for fremtiden

Borgerne i Hongkong frygter ifølge den britiske tv-station BBC, at de nye love vil betyde, at områdets borgere kan udleveres til retsforfølgelse inde i Kina.

En af de menneskerettighedsaktivister, der har demonstreret mod kinesernes fremfærd hedder Joshua Wong. Han advarer nu mod Kinas hemmelige politi vil blive aktivt i Hongkong, og at kommunisternes definition af national sikkerhed ikke er helt den samme som borgernes.

Chefen for det kinesiske styre i Hongkong, Carrie Lam, siger ifølge BBC, at lovene ikke vil påvirke rettighederne for borgerne i Hongkong. Lovene blev som ventet vedtaget ved en formel afstemning i Beijing torsdag morgen, dansk tid.

Styret i Kina har ikke svaret direkte på den amerikanske udenrigsministers melding om, at USA vil se på Hongkongs status, men chefredaktøren på den statslige kinesiske avis Global Times, Hu Xijin, skriver på Twitter, at det ikke er op til USA at afgøre om Hongkong har selvstyre.

I et længere indlæg på det sociale medie Weibo uddyber han sit tweet.

- Hvis Washington vil spille dette kort, så lad dem spille det. Hogkong er et stort internationalt finanscentrum på grund af dets specielle forhold til den massive økonomi på det kinesiske hovedland, Dette er vigtigere end USA's holdning, skriver Hu Xijin.

Udover USA har også Storbritannien, Australien og Canada udtrykt "dyb bekymring" over de nye love.