Udland

Hundelufter truede med at anmelde sort mand til politiet - så kom shitstormen

En videooptagelse gik efter episoden viralt på sociale medier, hvor den er blevet delt titusindvis af gange.

En kvindelig amerikansk hundelufter er blevet centrum i det, man vist roligt kan kalde en shitstorm, efter hun tilkaldte politiet, da en sort mand bad hende om at holde sin hund i snor.

Episoden, der blev optaget på kamera af Christian Cooper, som var genstand for kvindens verbale overfald, fandt sted i Central Park i New York mandag.

Amy Cooper, som er kvindens navn, truede manden med at ringe til politiet og sige at "der er en afroamerikansk mand, der truer mig på livet", da han bad hende om at holde sin hund i snor - præcis som regelsættet i parken foreskriver, skriver The New York Post.

På trods af sammenfaldet af efternavne har de to involverede parter ingen relation til hinanden.

Hundelufteren ringede efterfølgende og bad politiet komme med det samme.

Optagelsen af episoden er efterfølgende gået viralt på sociale medier, hvor den er blevet delt titusindvis af gange.

En racistisk 'Karen'

På de sociale medier bliver Amy Cooper blandt andet kaldt en racistisk 'Karen'. At være en 'Karen' er i USA et nedsættende udtryk, forklarer TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Det kan sammenlignes med at være en 'Brian' i Danmark eller en 'Kevin' i Tyskland. I det her tilfælde er en 'Karen' den lidt for insisterende og utiltalende type kvinde, der lynhurtigt skaber sig, er teatralsk og ofte truer med at involvere ordensmagten af ingen nævneværdig årsag, siger han og uddyber:

- Et tidligere eksempel var en kvinde, der ville få myndighederne til at lukke et barns lemonadebod ned, fordi barnet ikke havde nogen tilladelse. Hvor disse typer tidligere mest var kendt lokalt, så bliver de i den digitale tidsalder lynhurtigt eksponeret og udstillet globalt.

Store konsekvenser for hundelufter

Episoden har efterfølgende haft store konsekvenser for Amy Cooper, der efterfølgende har ønsket, at hun bare havde holdt sin mund og holdt sin hund i snor. På baggrund af optagelsen er hun blevet fyret fra sit job i investeringsfirmaet Franklin Templeton.

- Efter vores interne gennemgang af hændelsen i Central Park i går har vi truffet beslutning om at opsige den involverede medarbejder med omgående virkning. Vi tolererer ikke racisme af nogen art i Franklin Templeton, skrev virksomheden på Twitter tirsdag.

Desuden har hun måttet overgive sin hund, en cockerspaniel, til et dyreinternat, efter flere brugere på de sociale medier er blevet oprørte over, hvordan hun slæber sin hund afsted i dens halsbånd på optagelsen.

Og som om det ikke er nok, har The Central Park Civic Association stillet krav om, at hun får forbud mod at færdes i parken.

Er 'straffen' proportionel med 'forbrydelsen'

Ifølge Mirco Reimer-Elster er en af de store diskussioner, der er fulgt i kølvandet på fyringen, om kvindens "straf" er proportionel med "forbrydelsen".

- Som den konservative kommentator Ben Shapiro har bemærket, så kan to ting godt være rigtige på samme tid i den her sag: Kvinden kan sige noget racistisk og blive kritiseret sønder og sammen for dette, men man bliver ikke selv et bedre menneske af at få kvinden fyret i et job, hvor hun ikke har gjort sig bemærket ved racistiske udtalelser, siger han og tilføjer:

- Omvendt taler diskussionen om proportionerne ind i en større problemstilling, som man efterhånden kender fra mange arbejdspladser. For et firmas brand og arbejdsmiljø kan det blive en stor belastning, at en medarbejder på den måde gør sig bemærket. Den problemstilling er uafhængig af, om der er tale om en medarbejder i et investeringsfirma, et supermarked eller en tv-station.

Offer: Ikke en usædvanlig oplevelse

Christian Cooper har efterfølgende talt med avisen Washington Post. For ham var episoden "racistisk intimiderende", men ikke usædvanlig.

- Jeg tror ikke, at der er en afroamerikansk person i USA, der ikke har oplevet noget lignende i deres liv, siger den 57-årige mand til avisen.

Harlems senator Brian Benjamin har, som følge af sagen, stillet et lovforslag om at få tilføjet falske anmeldelser af den slags til loven om hadforbrydelser.

- Jeg er bekymret for, om kvinden var blevet ladet tvivlen komme til gode, og at denne mand kunne have stået over for nogle meget seriøse anklager, måske endda livstruende konsekvenser, hvis politiet var ankommet til stedet og episoden ikke var blevet optaget på video, siger senatoren i en pressemeddelelse.

Politiet i New York foretog ingen anholdelser i forbindelse med anmeldelsen, som de over for The Guardian beskriver som "en verbal uoverensstemmelse".