Udland

Historisk rummission udsat

Opsendelsen af Crew Dragon er udsat til lørdag.

Bare 17 minutter før take off måtte NASA's ekspertise for missioner i rummet erkende, at mod vejrguderne kæmper selv et lille stykke verdenshistorie forgæves.

Det oplyser den amerikanske rumfartsadministration, Nasa.

Selvom opsendelsen nu er aflyst for i dag, sidder de to astronauter stadig i rumfartøjet Crew Dragon. Det er forventningen, at de kan komme ud af de snævre rammer inden midnat, dansk tid.

I mellemtiden bliver Falcon 9 raketten tømt for brændstof.

Skyer trak sig sammen

Den med spænding ventede opsending af Crew Dragon blev aflyst på grund af et mørkt skydække med elektriske spændinger, som kunne være et forstyrrende element for det lille rumfartøjs kurs mod atmosfæren.

Noget af et antiklimaks for de to amerikanske astronauter i Crew Dragon, Robert L. Behnken og Douglas G. Hurley, som havde taget plads i rumkapslen, for at blive braget afsted med hjælp fra den 75 meter lange Falcon 9 løfteraket.

Det var planen, at NASA i samarbejde med den private virksomhed SpaceX skulle have sendt rumfartøjet Crew Dragon ud i rummet i dag klokken 22.33 dansk tid.

Opsendelse udsat til lørdag aften dansk tid

Nu er opsendelsen altså udsat til lørdag 30. maj klokken 21.22 dansk tid.

Bag Crew Dragon missionen står rigmanden Elon Musk, hvis firma SpaceX i 2014 sammen med flyproducenten Boeing vandt retten til at iværksatte et program rettet mod transport- og passagerfart i rummet, baseret på NASA's ekspertise.

Elon Musk ankom standsmæssigt i en Tesla med NASA's logo på dørene og kommenterede i timerne før opsendelsen den historiske dag med en blanding af fascination og vantro.

- Da jeg startede SpaceX i 2002 troede jeg ikke det nogensinde skulle ske. Det er virkeliggørelsen af en drøm, sagde Musk til CNN.

Den drøm er nu udsat yderligere et par dage.

Men i betragtning af, at det amerikanske rumprogram har været i en slags i dvaletilstand siden 2011, hvor Atlantis - det sidste bemandede fartøj - var på visit i rummet, betyder et par dage fra eller til næppe det store.

Efter rumfærgerne kom på museum, iværksatte NASA et kommercielt program, der skulle få private selskaber til at udvikle og bygge næste generation af rumfartøjer.

Håbet var, at fartøjerne dermed ville blive billigere, fordi selskaberne bag kunne tjene penge på rumturisme.

Hvis alt ellers går planmæssigt, sætter Robert L. Behnken og Douglas Hurley lørdag kurs Den Internationale Rumstation, ISS, hvis ellers vejret ikke på ny er i drillehumør.

Her er det meningen, at de skal blive i cirka 119 dage inden turen går retur mod Moder Jord.